Mooiste eilanden van Europa
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Ze kunnen zowel groot als klein zijn, maar sommige eilanden bieden nu eenmaal een totaal andere beleving dan door land omringde bestemmingen. Van de warmere bestemmingen in de Middellandse zee tot Europese eilanden die de avonturier in je naar boven brengen. Hier zijn de tien mooiste eilanden van Europa.

1. Santorini, Griekenland

Santorini is een van de meest idyllische en meest gefotografeerde eilanden van alle Griekse eilanden. Nochtans zijn dat er heel wat en is de concurrentie dus erg groot. De iconische witte huizen die lijken te hangen op de kliffen van het eiland met de hemelsblauwe Egeïsche zee er net onder zijn de perfecte bestemming voor een paradijselijke vakantie.

Net daarom is het een erg geliefd eiland voor reizigers die op zoek zijn naar een romantische setting. De vele paadjes langs de kliffen die uitkijken op het kristalheldere water en het warme klimaat zijn daar ongetwijfeld een reden voor. De vulkanische activiteit die er heerst zorgt ook voor een zwart strand langs de kustlijn.

Prijs: €€€

santorini griekenland
Santorini in Griekenland is toch om verliefd op te worden?!

2. Skye, Schotland

Het eiland Skye zal niet de typische eilandbestemming zijn maar is minstens even charmerend als de rest. Het eiland gelegen dichtbij de noordelijke kust van Schotland is erg populair bij reizigers die graag hun vrije tijd doorbrengen in de natuur, al wandelend of klimmend.

De Cuillins zijn een erg imposant gebergte die nog deel uitmaken van de Schotse Highlands en zijn een erg uitdagend terrein voor zowel wandelaars als klimmers. Naast de stevige portie Schotse cultuur komen ook vogelliefhebbers hier erg aan hun trekken. Ongetwijfeld biedt Skye enkele van de mooiste zichten in Europa. Als het weer meezit natuurlijk. Net door dit laatste kies je beter voor de lentemaanden.

Prijs: €

isle of skye mooie eilanden europa
Het Isle of Skye is dan wel geen tropisch eiland, maar toch is het bijzonder feeëriek!

3. Texel, Nederland

Als de rust iets is waar je naar op zoek bent bij het zoeken van een vakantiebestemming, dan is het eiland Texel misschien de juiste keuze. De rust is nu eenmaal een van de grootste redenen waarom reizigers naar dit eiland aan de noordkust van Nederland komen.

Je kunt er kilometerslang wandelen om een prachtig stuk strand zonder ook maar iemand tegen te komen, fietsen langs het uitgebreide netwerk aan fietspaden die je langs de meest idyllische dorpjes en tulpenvelden brengt, of vogels spotten in het duinlandschap. Texel maakt deel uit van de Waddeneilanden en staat garant voor een rustige vakantie in een indrukwekkend natuurlandschap.

Prijs: €

Texel, Nederland
Je hoeft het niet altijd ver te zoeken! Texel is vlakbij en brengt je helemaal tot rust!

4. Azoren, Portugal

De Azoren behoren ongetwijfeld tot een van de mooiste eilanden van Europa. Deze eilandengroep in de Atlantische oceaan mag dan wel op een ruime afstand liggen van het Europese vasteland, het behoort wel degelijk toe aan Portugal. De negen eilanden hebben allen een vulkanische oorsprong en net dat is een van de grootste troeven.

Zo is er de hoogste vulkaan, Pico, met zijn 2351 meter hoogte en de zwarte lavastranden die onderdeel zijn van het verscheiden landschap. Naast de weelderige natuur is er ook nog het typische eilandleven. De bevolking van de Azoren heeft een geschiedenis van walvisjagers maar vandaag is het kijken naar de walvissen een van de grootste toeristische attracties.

Prijs: €€

Azoren Portugal, mooie europese eilanden
Europa heeft ook tal van tropische bestemmingen! Denk daarbij aan de prachtige Azoren.

5. Sardinië, Italië

Sardinië is het op één na grootste eiland van de Middellandse zee en is een ware trekpleister voor reizigers door zijn aangename mediterrane klimaat. Nochtans is het eiland een lange tijd onbewoond gebleven. Voordat de Sardiniërs er veilig hun intrek namen, werd het eiland bevolkt door zowel de Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Barbaren als Arabieren. Dat heeft er voor gezorgd dat er heel wat culturele invloeden terug te vinden zijn op het eiland.

De restanten die nog terug verwijzen naar deze geschiedenis zijn een droom voor iedere liefhebber van archeologie. Daarnaast is het eiland een ideale bestemming voor wie houdt van ruwe landschappen om in te vertoeven. Niet in het minst wordt Sardinië bezocht door wandelaars en reizigers die om de ongerepte stranden relaxen.

Prijs: €€

Sardinië, Italië.
Sardinië, helemaal in het zuiden van Italië, mag natuurlijk niet op deze lijst ontbreken!

6. Corsica, Frankrijk

Als we het hebben over mooie eilanden in Europa, dan mag Corsica niet ontbreken. Het Franse eiland gelegen in de Middellandse zee heeft tal van verrassingen in petto voor de toeristen die het eiland bezoeken. Zijn troeven liggen ongetwijfeld bij het zeldzame natuurlijke erfgoed, want naast de zee en de bergen wordt het landschap gekenmerkt door kliffen en rood granieten pieken die ontstaan zijn door de erosie.

De GR20 is een langeafstandstocht die tot de mooiste van Europa behoort en waarvoor heel wat fervente wandelaars afzakken naar het Franse eiland. Uiteraard is de gastronomie van de Zuid-Franse keuken ook hier aanwezig in de vorm van kazen, wijnen en charcuterie. Ideaal om het heerlijke douce France af te wisselen met een portie avontuur.

Prijs: €

corsica mooi eiland europa
Corsica heeft een beetje van alles. Mooie stranden, prachtige natuur en gezellige steden!

7. Mallorca, Spanje

Het eiland Mallorca staat gekend als een zonnige bestemming waar jaarlijks heel wat toeristen naar toe reizen om te genieten van de Spaanse zon. En die reputatie is deels terecht want de Spaanse stranden trekken inderdaad heel wat zonnebaders aan, maar Mallorca is meer dan dat. Naast de gerenommeerde stranden vind je er een indrukwekkend binnenland dat erg geliefd is bij de fietsers.

Kalkstenen kliffen en een groen landschap zijn hier geen uitzondering. Maar als je toch eerder voor de hemelsblauwe oceaan komt, dan kan je je eveneens uitleven met allerhande watersporten zoals snorkelen, windsurfen, vissen, zeilen en zelfs surfen.

Prijs: €

mallorca spanje
Lekker tot rust komen in Spanje? Mallorca is een lieveling bij heel wat Belgen!

8. Capri, Italië

Als je je al bij de Amalfikust bevindt, dan kan je de gelegenheid niet laten schieten om niet het eiland Capri te bezoeken. Het eiland is slechts een boottocht verwijderd van het vasteland en bezit een idyllische Italiaanse charme die menig kunstenaar decennia lang heeft aangetrokken.

Een mix van geschiedenis, cultuur en evenementen vloeien samen tot een prachtige eilandbestemming die maar zelden evenaart wordt. De belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland is de Grotta Azzurra, vertaald als de Blauwe Grot. Dit is een grot waar het zeewater een felblauwe kleur heeft. Ook Villa Jovis, het voormalige paleis van keizer Tiberius is een populaire toeristische attractie.

Prijs: €€

capri eilanden via krupp
De Via Krupp is alvast één van bezienswaardigheden die je moet zien op de Capri eilanden..

9. Ijsland

Dit eiland is een land op zich. Ijsland is een land vol tegenstellingen. Hier komt vuur en ijs samen. Het is het land van de middernachtzon en tegelijk van de donkere wintermaanden. Ijsland is een van de meest avontuurlijke bestemmingen in Europa en iedere reis naar dit eiland is een avontuur op zich. Geniet van het ruwe vulkanische landschap, de creativiteit van de Ijslanders of ontspan in de Blue Lagoon, een van de vele thermische warmwaterbronnen.

Het natuurlandschap van Ijsland bestaat uit vulkanische gesteenten, thermische bronnen, indrukwekkende watervallen en vulkanen waarvan de naam amper is uit te spreken. Mis zeker niet de Gulfoss en de Skogafoss, twee van de meest bezochte watervallen van Europa. Wie zich niet wil beperken tot de hoofdstad Reykjavik en omgeving kan zich wagen aan een road trip langs de Golden Circle.

Prijs: €€€

ijsland mooie eilanden europa
Voor de zon moet je niet naar Ijsland, maar de prachtige natuur is echt wel een bucket list item!

10. Svalbard, Noorwegen

Geen nood als je nog nooit van Svalbard hebt gehoord. Deze noordelijke archipel in het noorden van Noorwegen staat beter bekend als Spitsbergen, verwijzend naar het grootste eiland van de eilandengroep. Spitsbergen is wellicht het laatste stukje echte wildernis in Europa en is geen bestemming voor liefhebbers van het mediterrane klimaat. Met zijn ligging tussen het Europese vasteland en de Noordpool zijn vriestemperaturen dagelijkse kost. Toch staat daar heel wat tegenover.

Spitsbergen is het terrein van de ijsbeer, een van de gevaarlijkste roofdieren en tegelijk een met uitsterven bedreigd dier. Het bergachtige landschap en de vele fjorden zijn een lust voor het oog. Wie de kou durft te trotseren, kan Spitsbergen ook in de winter bezoeken en getuige zijn van het noorderlicht. Het eiland is niet erg toeristisch en de weinige toeristen zijn beperkt tot de hoofdstad Longyearbyen en het Isfjord. Een van de redenen hiervoor is dat begeleide excursies een noodzaak zijn om het gevaar van een aanval van een ijsbeer te ontlopen.
Dat deze excursies erg duur zijn, is dan ook een nadeel voor heel wat reizigers. Kortom, een unieke bestemming qua eilanden in Europa.

Prijs: €€€€

Svalbard of Spitsbergen
Ijskoude temperaturen, maar wellicht het mooiste wat Europa je kan bieden. Svalbard of Spitsbergen!