bezienswaardigheden Lissabon
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

De hoofdstad van Portugal baadt bijna non-stop in de zon. De heerlijk warme temperaturen die in deze mooie stad van de kasseistenen en pittoreske gebouwen weerkaatsen doen je wensen dat je nooit nog moet terugkeren. Zeven perfecte heuvelruggen bewaken het perfecte panorama over Lissabon. Cultuur, lekker eten en vooral de zuiderse manier van leven. Het wordt moeilijk om niet verliefd te worden op Lissabon.

De 8 meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Lissabon

Met een rijk koloniaal verleden en een mooie natuur is het niet moeilijk om in Lissabon op zoek te gaan naar enkele mooie bezienswaardigheden.

Het Jeronimos klooster
Het Jeronimos klooster of het Hiëronymietenklooster is een van de bekendste gebouwen in de hoofdstad van Portugal. In dit majestueuze gebouw werden heel wat Portugese royalties begraven, maar ook belangrijke andere Portugezen zoals Vasco da Gama. Het mooi gedecoreerde exterieur is erg mooi, maar ook het interieur en de aangrenzende tuinen maken het de moeite waard.

Jeronimos klooster Lissabon

2. De Toren van Belém
Vlakbij het klooster ligt ook het Torre de Belém UNESCO monument. Het werd neergepoot als een verdedigingspoort en tegelijkertijd ook om de rijkdom van Portugal tentoon te stellen aan anderen. Portugal was immers een erg rijke natie met behulp van alle wereldreizigers… Deze mooie toren is het enige gebouw dat volledig in de laatgotische Manuelstijl werd opgetrokken.

Toren van Belém Lissabon

3. Het Castelo de São Jorge
Het Castelo de São Jorge of Sint-Joris kasteel ligt op één van de zeven heuvels van de stad. Het kasteel stamt al af van voor Christus en werd in zijn lange geschiedenis belegerd en ingenomen door tientallen grote legermachten. Rond 1940 werd het kasteel grondig gerenoveerd om zo meer toeristen aan te trekken. Nu vind je er een interessant museum en krijg je er een van de beste uitzichten over Lissabon.

Castelo de São Jorge

4. Christus Koning
Geïnspireerd op het Christus de Verlosser standbeeld van Rio de Janeiro, werd ook in Portugal gekozen om een gelijkaardig monument te plaatsen. Cristo-Rei is hier slechts 28m hoog maar desalniettemin erg imposant. Eigenlijk staat dit standbeeld niet in Lissabon, maar in Almada. Een randgemeente van de hoofdstad op zo’n 20 minuutjes van het stadscentrum.

Christus Koning Lissabon

5. De Ponte 25 de Abril
De 25 aprilbrug werd reeds in 1966 gebouwd en lijkt sterk op de wereldberoemde brug van San Francisco. Het is dan ook geen toeval dat zij door dezelfde bouwmaatschappij werd geplaatst. Oorspronkelijk heette de brug de Salazarbrug (naar de Portugese dictator) maar tijdens de revolutie kreeg de brug een ander naamplaatje toegewezen.

25 april brug lissabon

6. De Torre Vasco da Gama
De Torre Vasco da Gama of de Vasco da Gama-toren werd tijdens de wereldexpo van ’98 gebouwd. Het staaltje architectuur ligt een beetje uit het stadscentrum. Vroeger was het gebouw van 145m hoog bedoelt om de omgeving goed te kunnen zien, maar nu fungeert het gebouw als hotel. Gelukkig kan je nog wel van de uitzichten genieten met de Parque das Nacoes kabeltram die van de toren naar het Oceanarium pendelt.

Vasco da Gama toren

7. Het Carmoklooster
Lissabon heeft af en toe eens een aardbeving en die van 1755 was erg zwaar… Spijtig genoeg werd het mooie Carmoklooster daardoor stevig aangepakt. De ruïnes van deze mooie gotische kerk is nu een archeologisch museum temidden van Lissabon.

Carmoklooster Lissabon

8. Baixa Pombalina
Tijdens de aardbeving van 1755 werden complete stadsdelen verwoest. De Baixa Pombalina werd daarom volledig opgetrokken uit gebouwen die tegen aardbevingen bestand zijn. De indrukwekkende Arco da Rua Augusta leid je binnen naar één van de mooiste stadsdelen van Lissabon.

Arco da Rua Augusta