De catacomben van Rome bezoeken
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

De catacomben van Rome werden in de tweede eeuw na Christus gebouwd door de christenen. Ze waren een veilige plek om begraven te worden, omdat de Romeinen in die tijd de de christenen vervolgden.

De catacomben zijn (ook vandaag nog!) kilometers lang en bestaan uit een wirwar van gangen en kamers. In de gangen zijn graven te vinden, maar ook fresco’s en andere kunstwerken. En jij kunt ze (gegidst) bezoeken!

In deze blogpost nemen wij je mee op een ontdekkingsreis door de mythsiche catacomben van Rome. Ik vertel je meer over de geschiedenis van dit gangenstelsel, wat je er kunt zien en hoe je ze kunt bezoeken.

Wat is er te zien in de Catacomben?

De catacomben van Rome zijn de ondergrondse begraafplaatsen van Christenen, Joden en Romeinen en dateren al vanuit de tweede eeuw voor Christus. In totaal zijn er minstens veertig catacomben waarvan de meeste pas in de laatste decennia zijn ontdekt. De catacomben in Rome zijn ontstaan omdat christenen hun doden niet wilden verbranden, waardoor er plaatsgebrek ontstond in de stad. De oplossing was een ondergronds labyrint met kilometerslange gangen waar de in waden gewikkelde lichamen in niches werden opgeborgen. De Christelijke catacomben in Rome zijn erg belangrijk voor de kunstgeschiedenis van de periode voor Christus, gezien er nog heel wat fresco’s en beeldhouwwerken terug te vinden zijn, daterend van 400 voor Christus. De Joodse catacomben zijn dan weer belangrijk om meer te weten te komen van de Joodse cultuur in deze periode. Vandaag de dag behoren enkele van deze ondergrondse grafkelders tot de grootste bezienswaardigheden in Rome omdat ze open zijn voor het publiek. Naast de vele fresco’s die er te bewonderen zijn, vind je in sommige catacomben nog mummies en beenderen terug.

catacomben van Rome

De catacomben van Rome bezoeken

Wie de catacomben van Rome wil bezoeken, heeft de keuze uit een aantal catacomben gelegen net buiten de stad. De meeste grafkelders liggen immers net buiten de stadsmuren, langs de belangrijkste wegen zoals de Via Appia, Via Ostiense, Via Labicana, Via Tirburtina en de Via Nomentana. Dit omdat het niet toegelaten was om mensen te begraven binnen de stad tijdens de vijfde eeuw voor Christus. Niet alle catacomben zijn zomaar te bezoeken. Voor de meesten dient een speciale aanvraag te worden ingediend bij het Vaticaan, die eigenaar is van deze begraafplaatsen. Daarnaast is het niet toegelaten om alleen in de catacomben van Rome te vertoeven. Het is immers erg makkelijk om er in te verdwalen of je te verwonden door een diepe val. Ze zijn dus enkel te bezoeken via een tour met begeleiding van een gids. Een toegangsticket kost acht euro, inclusief de gids. Voor wie enkele catacomben in Rome wil bezoeken, geven we een kort overzicht van de meest bijzondere catacomben.

Catacomben van San Callisto

De Catacomben van San Callisto zijn de grootste en een van de meest populaire bezienswaardigheden van Rome. Ze hebben een lengte van zo’n 19 kilometer en reiken tot twintig meter diep. Deze tombes waren de begraafplaats van zo’n zestien hogepriesters en talrijke christelijke martelaren. De hoogtepunten van een begeleide tour zijn de cryptes van negen pausen en het bezichtigen van fresco’s daterend uit de periode voor Christus.

De catacomben zijn dagelijks te bezoeken van 9:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 17:00, maar zijn gesloten op woensdag. Ze zijn gelegen langs de Via Appia te bereiken door het nemen van metro B naar Circo Massimo. Van daaruit kun je bus 118 nemen naar de catacomben (derde stop vanaf de oude kerk Quo Vadis).

catacomben Rome

Catacomben van San Sebastiano

Deze catacomben danken hun naam aan San Sebastiano, een martelaar die hier ligt begraven. Ondanks hun lengte van elf kilometer is slechts een klein deel toegankelijk voor wie deze catacomben in Rome wil bezoeken. Ze behoren tot de makkelijkste om te bezoeken, wat tegelijk ook betekent dat ze het minst bewaard zijn gebleven. Het zijn vooral christenen die hier begraven liggen, maar het zijn de overgebleven fresco’s en muurinschriften die tot de hoogtepunten van de rondleiding behoren.

De catacomben van San Sebastiano zijn gelegen vlakbij die van Callisto en worden vaak gecombineerd. Een rondleiding kun je volgen van maandag tot zaterdag en dat tussen 9:00 en 12:00, en van 14:00 tot 17:00.

Catacomben van Priscilla

Deze catacomben gelegen in het noorden van Rome zijn erg belangrijk geweest voor de kunstgeschiedenis. Hier werden immers enkele van de allereerste fresco’s van de Maagd Maria teruggevonden. Gelegen langs de Via Salaria, zijn ze niet de meest bezochte bezienswaardigheden van Rome, maar dat maakt hen net interessanter om ze wel op je lijstje te plaatsen. Niet alleen zijn de catacomben goed bewaard gebleven, maar ze zijn ook een stuk minder druk dan bovenstaande.

Deze catacomben in Rome zijn dagelijks geopend van 9:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 17:00. Wel zijn ze gesloten op maandag. Ze zijn te bereiken met metro B tot de halte Libia. Van daaruit is het hoogstens nog een kilometer te voet wandelen tot het Benedictijns klooster die gelegen is bij de ingang van de catacomben.

Een eenvoudigere optie is om bus 92 of 310 te nemen vanaf station Termini en af te stappen bij de halte Priscilla.

catacomben in Rome

Catacomben van Domitilla

De catacomben van Domitilla behoren tot de oudste van de stad. De ingang gaat door een vierde-eeuwse kerk waarna je de zeventien kilometer lange tunnels kunt verkennen. Deze catacomben, tevens gelegen nabij die van Callisto, behoren niet alleen tot de oudste, maar zijn ook de enige catacomben in Rome waar je nog beenderen kunt zien liggen. Tegelijk zijn ze ook een van de meest bewaard gebleven catacomben. Het hoogtepunt van de rondleiding is ongetwijfeld het fresco van het Laatste Avondmaal, daterend uit de tweede eeuw.

Openingsuren verlopen van 9:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 17:00. In tegenstelling tot de catacomben van Callisto is de sluitingsdag dinsdag. Wie beide catacomben in Rome wil combineren, dient daar rekening mee te houden.

Catacomben van Sant’Agnese

Deze Romeinse martelaares stierf op de leeftijd van twaalf jaar, waarna haar naam aan de catacomben werd verbonden. Ze onderging hevige martelingen vooraleer ze stierf, waaronder verbranding en onthoofding. Niet veel later na haar dood begon men haar al te aanbidden als een heilige. Zowel Romeinen als pelgrims die van over heel Europa naar Rome trokken, aanbaden haar graftombe. Ook vandaag kun je deze catacomben nog bezoeken, al is er een kerk op gebouwd toegewijd aan haar. Door het feit dat er eeuwenlang vrije toegang was tot de catacomben zijn ze echter wel in mindere staat. De catacomben zijn gelegen langs Via Nomentana en het makkelijkst te bereiken vanaf het station Termini met bus 90.

De catacomben in Rome behoren tot de grootste bezienswaardigheden van de stad en zijn zeker een bezoek waard als je enkele dagen in de Italiaanse hoofdstad vertoefd. Niet alleen zijn ze een erg aangename afkoeling van de warme temperaturen, maar ze bieden tevens een inkijk op het leven in Rome uit de periode voor Christus.

Rome catacomben