Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Omsingeld door heel wat andere Centraal-Europese landen zou je het kunnen begrijpen dat er makkelijk over Slowakije heen wordt gekeken. Nochtans beschikt het land over heel wat prachtige steden en natuur waar iedere reiziger maar al te graag zijn vakantie zou doorbrengen. Hier zijn de mooiste bezienswaardigheden van Slowakije die je zeker moet gezien hebben.

1. Bratislava

Beginnen doen we met de hoofdstad Bratislava. Ondanks de negatieve bijklank die sommige Oost-Europese hoofdsteden soms krijgen, mag je je niet laten misleiden. Bratislava is het culturele centrum van het land en behoort tot de mooiste steden van Slowakije. Het is vooral het multiculturele aspect die hier erg bijzonder is. Bratislava is een stad waar Slowaken, Hongaren, Duitsers, Tsjechen en Joden samen leven. Verdwalen kun je doen in de smalle straten van het historische centrum. De kans is groot dat je uitkomt op het kasteel van Bratislava, een van de voornaamste bezienswaardigheden. De witte burcht staat op de heuvelachtige oevers van de Donau in het centrum van de stad.

Bratislava bezienswaardigheden Slowakije

2. Grotten van de Slowaakse Karst

Slowakije telt maar liefst meer dan 2500 grotten, waarvan er nog maar slechts 400 zijn verkend vandaag de dag. De meeste van deze grotten zijn gelegen in het Slowaakse Karst Nationaal Park, op de grens met Hongarije. Deze grotten zijn ontstaan door het oplossen van kalksteen in water. De bekendste grot is wellicht de Domica grot die verbonden is met de Baradla grot in Hongarije door middel van een grottenstelsel van 25 kilometer lang. Het wordt beschouwd als een van de grootste bezienswaardigheden van Slowakije en staat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wie avontuurlijk is ingesteld kan een gedeelte van de grot bezoeken waarbij je een boottocht moet maken over een ondergrondse rivier. Deze rivier staat gekend als de Styx, vernoemd naar de rivier uit de Griekse mythologie die moest overgestoken worden om de onderwereld te bereiken. Wie durft?

Grotten van de Slowaakse karst slowakije

3. Levoca

Liefhebbers van architectuur kunnen een bezoek aan de historische stad Levoca niet overslaan. De stad telt heel wat bouwwerken opgetrokken in de renaissancestijl, waaronder de Rooms-katholieke Sint-Jacobskerk. Hier staat het grootste houten altaar ter wereld. Het oude centrum wordt nog steeds omringd door de originele stadsmuren en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het oude stadhuis doet nu dienst als een museum waarin bezoekers meer te weten kunnen komen over de regio. Ook leer je er over de ijzeren kooi ‘Kooi der Schaamte’, die vroeger gebruikt werd om criminelen te straffen.

Levoca bezienswaardigheden Slowakije

4. Jasna

Wie denkt dat Slowakije enkel maar een zomerbestemming is, zit ernaast. In het lage Tatragebergte van Slowakije vind je het skiresort Jasna, de populairste wintersportbestemming van het land. Met heel wat moderne kabelliften en perfecte sneeuwhellingen vind je er dan ook de ideale omstandigheden om te skiën of te snowboarden terug. Na een dagje op de latten kun je terug even opwarmen in een van de vele wellnesscentra in de omgeving.

Leuke plaatsen in Slowakije Jasna

5. De Kleine Karpaten

Heel wat Slowaken zijn ook wijnliefhebbers. De omgeving van de Kleine Karpaten is een erg vruchtbare regio die zich perfect leent voor het produceren van wijn. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat je er heel wat wijntours zal terugvinden, die je niet alleen de lokale beste wijnen laat proeven, maar ook je doet verdiepen in de geschiedenis van de regio. Tijdens je wijntour breng je onder andere een bezoek aan kleurrijke dorpjes zoals St Jur, Pezinok en Modra. Ook mag je een bezoek aan het kasteel Cerveny Kamen niet missen. Deze hebben de grootste wijnkelder van Centraal-Europa. Een wijntour vind je al vanaf 87 euro per persoon.

Kleine Karpaten Slowakije

6. Dunajec kloof

De Dunajec rivier stroomt van het zuiden van Polen tot het noorden van Slowakije en is een van de beste plaatsen in Oost-Europa om te raften. De rivier is een echte toeristische trekpleister en wordt het vaaks bedwongen met een houten vlot. De Dunajec kloof is dan weer de grootste bezienswaardigheid in het omliggend gebergte en dat vooral omwille van de unieke geologische structuren.

Dunajec kloof Slowakije

7. Banská Štiavnica

De ligging van Banská Štiavnica is best wel uniek te noemen. Het is gelegen in de krater van een ingestorte vulkaan en is dus omring met een gebergte. De stad behoort ongetwijfeld tot de mooiste steden van Slowakije. Met twee kastelen en heel wat oude gebouwen heeft de stad een erg historische uitstraling. De Cavalry is dan weer een kerkencomplex dat hoog op een heuvel is gelegen en dat tot de hoogtepunten van de stad behoort. Het complex is gebouwd in de barokstijl en telt zo’n twintig kapellen en kerken die vol muurschilderijen en fresco’s hangen. Het centrale gedeelte van de stad is het plein van de heilige Drievuldigheid. Dit plein komt helemaal tot leven tijdens de vele markten en evenementen doorheen het jaar waaronder heel wat muziekfestivals en volkdansen.

Banska Stiavnica bezienswaardigheden slowakije

8. Spiš Kasteel

Als we het hebben over leuke plaatsen in Slowakije, dan mag Spiš Kasteel zeker niet ontbreken. Het kasteel steekt zo’n 200 meter boven zijn omgeving uit en is het overgebleven bewijs van de grote ontwikkeling van de 12e tot 18e eeuw. Het is een van de grootste kastelen in Centraal-Europa en was het politieke, administratieve en economische centrum van de regio. Tegenwoordig doet het dienst als een museum dat je kan bezoeken. Je kan er onder andere heel wat middeleeuwse foltertuigen bewonderen.

Spis kasteel leuke plaatsen in Slowakije

9. Slowaaks Paradijs Nationaal Park

Het Slowaaks Paradijs Nationaal Park is een van de negen nationale parken die Slowakije rijk is. Met ruim 300 kilometer aan wandelpaden is dit een aanrader voor iedere actieve reiziger. Deze wandelpaden zijn vaak voorzien van heel wat laddertjes en houten bruggen die je verder helpen. Het nationale park is de beste plaats om er de lokale fauna en flora te bewonderen. Daarnaast vind je er ook heel wat kloven, meren en zelfs grotten, waaronder de Dobšinská Ice Cave, een gebied van bevroren water in een van de grotten. Wie de ijsgrot bezoekt zal begrijpen waarom Unesco het op zijn lijst van Werelderfgoed heeft geplaatst.

Slowaaks Paradijs Nationaal Park

10. Vychodna

Het dorp Vychodna gelegen aan de voet van de hoge Tatragebergte is de plaats waar je naar toe moet als je vakantie plaatsvindt tijdens het eerste weekend van juli. Dan vindt immers het grootste en oudste folklore festival in Slowakije plaats. Een hele reeks internationale artiesten treden dan op en stellen de volkstradities van andere landen voor. Tijdens het festival hangt er in het hele dorp een unieke sfeer die je gegarandeerd doet dansen.

Vychodna mooie steden Slowakije