alhambra
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Het Alhambra in Granada is één van de populairste bezienswaardigheden van Spanje en dat is het niet zomaar. De geschiedenis en architectuur van dit kasteelcomplex zijn bijzonder rijk en maken het Alhambra tot een van de schitterendste parels op het Spaanse culturele kroonjuweel. De hoedanigheid van informatie die over het onderwerp bestaat, is indrukwekkend groot. Vrees echter niet, want wij hebben voor jou een overzicht gemaakt van alles wat je écht moet weten over het Alhambra.

alhambra granada

Een korte geschiedenis van het Alhambra

Allereerst zal je willen weten waaraan het Alhambra in Grenada haar naam (en faam!) te danken heeft.
Als je de geschiedenis van Spanje een beetje kent, dan weet je dat het land een periode van Arabische invloed heeft doorgemaakt. Dit heeft niet alleen zijn sporen achtergelaten op de cultuur en architectuur, maar ook op de taal. Alhambra komt van het Arabische ga’lat al-Hambra, wat zoveel betekent als Rood Kasteel. Het zal je dan ook weinig verbazen dat het zo genoemd werd vanwege haar rode muren.

Deze indrukwekkende burcht ligt op het hoogste punt van de Al-Sabika heuvel, ten westen van Granada, en dat is geen toeval. Dit was immers een belangrijk strategisch punt.
De bouw van het Alhambra gaat zover terug als de negende eeuw omdat ze over documenten beschikken waarin een zekere Sawwar ben Hamdun in 889 zijn toevlucht zocht in het Alcazaba. Dit is het eerste fort dat zich op deze locatie bevond.

Al snel zou men het kasteel van het Alhambra aan deze plek toevoegen, dat echter pas in de dertiende eeuw een koninklijke residentie werd toen Mohammed ben Al-Hamar, de eerste koning van de Nasrid dynastie, zich hier vestigde. Dit luidde meteen de meest voorspoedige periode van het kasteel in.

In de loop der tijd werden er verscheidene onderdelen aan het complex bijgebouwd, zoals de Torre de la Vela (wachttoren), de Torre del Homenaje (kerker), de publieke baden en een moskee. Of men koos ervoor om de bestaande constructies te renoveren en verfraaien.

Met de periode van de katholieke monarchen betreden we een donkere bladzijde van de geschiedenis van het Alhambra, omdat Karel V een deel van het complex liet afbreken zodat hij een paleis in zijn naam kon bouwen.
In de achttiende eeuw werd het Alhambra verlaten en werd een deel van het fort door de Fransen opgeblazen.
Pas in de negentiende eeuw begon men aan het restaureren van het Alhambra zodat het voor altijd bewaard zou worden.

Alhambra bezoeken

Het Alhambra in Granada bezoeken

Dit UNESCO-werelderfgoed is bijzonder indrukwekkend en daarom kun je best je bezoek een beetje plannen zodat je het maximum uit je tijd hier kunt halen. Wil je helemaal geen tijd verspillen? Dan is het geen slecht idee om voorrangstickets te kopen.
Het complex kan opgedeeld worden in vijf delen en ik zal je vertellen wat je precies in elk deel kunt zien.

Alcazaba

Zoals je hierboven al kon lezen is dit het oudste deel van het Alhambra. Men vermoedt dat dit fort al gebouwd werd voor de moslims in Granada aankwamen. Pas door de toevoegingen van Mohammed I werd het een echt fort. Zijn zoon zou hier ook nog verblijven tot de koninklijke paleizen werden afgewerkt. Vanaf dat moment werd het enkel voor militaire doeleinden gebruikt. Toen de christenen de macht over de stad (en dus het Alhambra) grepen, deed het dienst als staatsgevangenis.

Plaza de Armas (Wapenplein)

Dit plein was de oorspronkelijke ingang tot de Alcazaba. Het bestond uit een aantal verschillende constructies zoals een bak waar regenwater werd opgevangen. In de zeventiende eeuw bouwde men een irrigatiekanaal rond het Alhambra zodat men niet langer van de regen afhankelijk was voor water. Daarnaast heb je hier ook nog een bad en in het midden van het plein (en in een deel van de muur) liggen een aantal Arabische huizen waar de gewone (niet-militaire/edele) bevolking woonde. Naast de Torre Quebrada (gebroken toren) vind je een grote kerker.

Torre de las Armas (Wapentoren)

Aan de noordelijke wallen ligt de wapentoren die gebruikt werd om te communiceren vanuit het Alhambra naar de stad.

Torre de la Vela (Wachttoren)

Wanneer je deze toren ziet, zal je meteen opvallen hoe omvangrijk hij is. De omtrek meet zestien bij zestien meter en dat komt omdat hij een tijdje als woonst werd gebruikt. Het belangrijkste onderdeel van deze 26,8 meter hoge toren is echter de bel, die werd gebruikt om de boeren van de Vega (het weiland in de vallei) te laten weten wanneer ze ’s nachts de velden moesten water geven. De bel begon om acht uur of half tien ’s avonds te luiden en dat bleef ze verschillende keren doen tot drie of vier uur ’s ochtends, afhankelijk van het seizoen. Uiteraard werd ze ook gebruikt om de inwoners van Granada te waarschuwen bij dreigend gevaar.
Tegenwoordig maakt de bel deel uit van een plaatselijke traditie, waarbij men zegt dat elke jonge vrijgezelle vrouw die op 2 januari (de datum waarop de katholieke monarchen de stad veroverden) de bel luidt, voor het einde van het jaar getrouwd zal zijn.
Als dit al geen reden is om de toren te beklimmen, dan is het schitterende uitzicht dat je vanaf de top hebt er in elk geval wel een. Van hieruit kan je genieten van een geweldige blik op Granada, de Sierra Nevada, de Vega en de omliggende dorpjes.

Jardines de los Adarves (De Tuin van de Wallen)

Deze tuin dankt haar naam aan haar locatie (aan de wallen dus logischerwijze) onder het fort. Van hier heb je trouwens ook een van de mooiste uitzichten over de stad. Aan het westelijk deel mag je zeker de mirador (een balkon van waar je een schitterend zicht hebt) niet missen. Op de muur die tot de Torres Bermejas (vermiljoen torens) leidt vind je een beroemd gedicht van Francisco A. de Icaza. Hieronder vind je alvast de vertaling:

 Geef hem almen, vrouw,
Want er is niets in dit leven
Zoals het verdriet
Blind te zijn in Granada

Alhambra bezoeken Alcazaba

Nasrid Paleizen

Van de tijd van koning Abu I-Walid Ismail (de vijfde koning van de dynastie) heeft men pas documenten gevonden die de bouw van een nieuw paleis aantonen. Dit werd vlakbij de Gran Mezquita (grote moskee) aangelegd, maar enkel de Mexuar blijft hiervan over. De rest werd immers vernield door Yusuf I. Hij verfraaide wel een aantal gebouwen en dat werk werd voortgezet door Mohammed V, die ook de het Palacio de Los Leones (Paleis van de leeuwen) liet bouwen. Geen enkele koningen zijn zo belangrijk geweest voor de bouw, heropbouw en de versiering van het Alhambra als Yusuf I en Mohammed V.

De Mexuar

De Mexuar is misschien wel de minst mooie kamer van het Alhambra, maar omdat het de eerste is die je ziet, kan je er moeilijk om heen. De ruimte deed dienst als publieke ontvangstruimte waar de sultan en zijn vizieren de verzoeken van de bevolking aanhoorden.
In de zestiende en zeventiende eeuw fungeerde het als woonplaats voor de architecten die belast waren met de taak het Alhambra te verfraaien. Hoewel de ruimte op zich dus niet zo bijzonder is, loont het toch de moeite naar de achterkant van de zaal te gaan waar je de Mirhab aantreft. Dit is een kleine moskee die uitkijkt op de stad.

Palacio de Comares (Het paleis van Comares)

Dit was de officiële residentie van de koning en omvat enkele kamers die het Hof van Mirte omgeven. Yusuf I wou dat zijn verblijfplaats indruk maakte op de bezoekers, zodoende gaf hij de architecten de opdracht het op een schitterende manier te versieren. Jammer genoeg heeft hij de voltooiing niet kunnen meemaken, want dankzij enkele inscripties hebben we geleerd dat zijn zoon Mohammed V hiervoor verantwoordelijk was.

Torre de Comares (Toren van Comares)

Met zijn 45 meter hoogte is deze jongen meteen de hoogste toren van het Alhambra. Zijn naam dankt hij aan de glas-in-loodramen in de balkons die de grote hal verlichten en “comarías” worden genoemd.
Het wordt gezegd dat men besloot de stad Granada aan de katholieke monarchen over te geven in deze toren. Volgens een andere legende kreeg niemand minder dan Christopher Columbus hier de goedkeuring van de monarchen om naar het westen te varen.

De zaal van de ambassadeurs

Dit is waar de troon zich vroeger bevond en waar officiële recepties plaatsvonden. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit de meest majestueuze zaal van het paleis is. Waar de vloer vroeger nog uit marmer gemaakt was, bestaat deze nu uit klei. Als je goed kijkt kan je nog altijd het wapenschild van de Alamares in sommige tegels zien.
De zaal is eveneens volledig bedekt met decoratieve inscripties: nisjes, bogen en muren zijn allemaal beschreven met gedichten. Hierin wordt God of de emir geprezen, of het zijn teksten uit de koran.

Patio de los Arrayanes (Hof van mirte)

Doorheen de geschiedenis heeft deze plek verschillende namen gekregen, maar uiteindelijk koos men voor het hof van mirte vanwege de mirtestruiken die je hier aantreft. Hun heldere groene kleur steekt schitterend af tegen het witte marmer van de patio. Er ligt ook een vijver waardoor het vroeger ook de Patio van de vijver of het Reservoir werd genoemd. Deze vijver is 34 meter lang en 7,10 meter breed en verdeelt de patio in twee.

Palacio de los Leones (Het Paleis van de leeuwen)

De eerdergenoemde Mohammed V maakte niet enkel het werk van zijn vader Yusuf I af, maar bouwde ook een van de pronkstukken van het Alhambra: het paleis van de leeuwen. Dit waren de privé-vertrekken van de koninklijke familie en deze werden gebouwd in de hoek die werd gevormd door het hof van mirte en de baden. De combinatie van licht, kleuren, water en de verfijnde inrichting maken van dit paleis een echt juweeltje. Door de vriendschap tussen Mohammed V en koning Pedro I is er ook een christelijke invloed merkbaar die zich uit door de natuurlijke stijl van het ontwerp.

Harem

Laat je niet misleiden door de naam, want dit was niet een plek waar de sultan ontspanning vond te midden van een heel aantal schaars geklede dames. Het is in feite zelfs het totaal tegenovergestelde want dit was de plek waar hij tot rust kon komen zonder enige verplichtingen. Het was met andere woorden zijn echte thuis. De oorsprong hiervan ligt volgens de overlevering bij de profeet Mohammed die zijn volgelingen vertelde dat het belangrijk was een plek in je huis te hebben die exclusief voor de familie was en waar bezoekers niet welkom waren.
Toch heeft de plek iets met vrouwelijk schoon te maken want hier woonden de drie vrouwen van de sultan. En alsof dat er nog niet genoeg waren, had hij zelfs nog een vierde vrouw (zijn favoriete) die apart woonde, vermoedelijke in de Torre de la Cautiva (de toren van de gevangene).

Baños (Baden)

Ten oosten van het paleis van Comares lagen de baden, die gebouwd werden naar het model van de Romeinse thermen. Eerst kom je in de Sala de las Camas (de zaal van de bedden), waar de mensen zich ontkleden alvorens te baden. Het was ook dezelfde plek waar de koning zijn naakte vrouwen gadesloeg alvorens een appel te gooien naar de uitverkorene die met hem de nacht mocht doorbrengen.
Dan kom je bij de volgende kamer: het frigidarium oftewel de koude kamer. In tegenstelling tot de Romeinse thermen waar je een zwembad hebt, beschikken de Arabische badhuizen over een koudwaterbad. Vervolgens kom je bij het tepidarium of de warme hal tot je ten slotte eindigt bij het caldarium of de stoomhal. Hier lag ook een koperen boiler waarmee het water werd verwarmd en via buizen de kamers van warmte voorzag. Deze leiding kan je nog altijd zien.

 

De torens en het hoger gelegen Alhambra

Ondertussen heb je al begrepen dat dit complex heel wat torens bevat: in totaal 23. Tussen een aantal van hen (de toren van de prinsessen, de toren van de gevangene en de toren van de zeven vloeren) ligt Secano de la Alhambra oftewel het niet-geïrrigeerde land van het Alhambra. Hier tref je heel wat ruïnes aan van zowel Arabische als christelijke gebouwen. In de zestiende eeuw werden de irrigatiekanalen die water naar het geïrrigeerde land brachten vernield, waaraan het gebied haar naam te danken heeft. Samen met de Jardines del Partal (tuin van de Partal) en de Puerta del Vino (Poort van de wijn) vormt dit Alhambra Alta oftewel het hoger gelegen Alhambra. Dit werd tevens de Madinat al Hamra (Dorp van het Alhambra) genoemd en lag hoger dan de paleizen, van waar het gescheiden werd door een slotgracht. Tijdens de Arabische periode werd hier een klein dorpje gebouwd dat bestond uit de woningen van hooggeplaatste ambtenaren van het gerechtshof, alsook administratieve en religieuze centra en verschillende kleine paleizen en tuinen. Eenmaal Granada was veroverd, verhuisden de inwoners naar het lagere stadsgedeelte en werden de gebouwen afgebroken of herbouwd, vandaar dat er zo weinig overblijven.

alhambra torens tickets bestellen

Het paleis van Karel V en de omliggende gebieden

Omdat de paleizen niet aan de noden van keizer Karel V voldeden als zomerverblijf, gaf hij architect Pedro Machuca de opdracht een paleis vlak naast het Alhambra te bouwen. Hij koos deze locatie zodat hij kon genieten van de pracht van het complex. In 1527 begon men aan de bouw en pas in 1957 werden de werken helemaal voltooid. De reden waarom het zo lang duurde waren penibele financiën en opstanden die het werk stillegden. Soms werd het gebouw zelfs zo verwaarloosd dat de plafonds instortten. De bovenstaande architect was een fervent fan van de renaissancistische bouwstijl en dat uitte zich in het ontwerp van het paleis, dat zelf vierkant is maar een cirkelvormige patio heeft. Enkel de zuidelijke en westelijke gevels zijn volledig versierd omdat de noordelijke en oostelijke kant verbonden zijn met de paleizen van het Alhambra. Dit is overigens het meest belangrijke bouwwerk in renaissancistische stijl van het land.

Verder heb je hier nog de Puerta del Vino (Poort van de wijn) en over de oorsprong van die naam is men het nog niet eens. Een verklaring is dat de buren van het Alhambra hier de wijn achterlieten die niet belast werd. Een andere theorie is dat men twee woorden met elkaar heeft verward: “Bib al-hamra (Rode poort of Poort tot het Alhambra) en “Bib al-jamra” (wijnpoort).

Generalife

Het Generalife was een plek van ontspanning waartoe de koningen van Granada hun toevlucht zochten wanneer ze wilden ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen in het paleis. In tegenstelling tot het Alhambra zijn hier geen decoratieve buitensporigheden of architecturale bijzonderheden. De gebouwen hier zijn eenvoudig en solide. Dit komt allicht omdat de koningen vooral een rustige sfeer wensten wanneer ze hier kwamen rusten.

Openingstijden van het Alhambra in Granada

Van 1 april tot 14 oktober:

  • Maandag tot zondag: 8:30u tot 20u
  • Loketten: 8u tot 20u

Van 15 oktober tot 31 maart

  • Maandag tot zondag: 8:30u tot 18u
  • Loketten: 8u tot 18u

Daarnaast is het ook mogelijk om ‘s avonds de Nasrid Paleizen te bezoeken

Van 1 april tot 14 oktober:

  • Dinsdag tot zaterdag: 22u tot 23:30u
  • Loketten: 21:30u tot 22:45u

Van 15 oktober tot 31 maart

  • Vrijdag en zaterdag: 20u tot 21:30u
  • Loketten: 19u tot 20:45u

Op 25 december en 1 januari is het Alhambra gesloten

Tickets voor het Alhambra in Granada

Logischerwijze koop je best al op voorhand je tickets voor het Alhambra online, zodat je ter plekke geen kostbare tijd verliest in de wachtrij. Daarnaast zijn er elke dag maar een beperkt aantal tickets voor het Alhambra beschikbaar, wat nog een reden is om online kaartjes te kopen.
Als je de Nasrid Paleizen wil bezoeken, moet je een bepaald tijdstip kiezen waarop je dat wil doen. Je mag enkel op dat vooraf bepaald tijdstip naar binnen. Plannen is dus de boodschap!

Volwassenen betalen 14 euro voor een ticket voor het Alhambra, kinderen onder twaalf mogen gratis naar binnen. Kinderen tussen twaalf en vijftien jaar betalen dan weer 8 euro.

Senioren (65 jaar of ouder) en gepensioneerden van de Europese Unie betalen 9 euro (en die laatsten moeten een bewijs van pensioen kunnen voorleggen).
Europeanen jonger dan 26 betalen eveneens 9 euro.
Voor mensen met een beperking kost een kaartje 8 euro.

Al deze tickets voor het Alhambra koop je eenvoudig op de officiële webstek. Als je graag meer leert over de rijke geschiedenis van het Alhambra kunnen wij je ook zeker een rondleiding met officiële gids of audiogids aanbevelen.
Als je het niet zo voor grote groepen hebt kun je ook een rondleiding in kleine groep boeken.
Voor reizigers die van verwennerij houden is een ticket voor het Alhambra met een Arabisch bad tevens een absolute aanrader.

Drie leuke hotels in de buurt van het Alhambra in Granada

Het UNESCO-werelderfgoed is van onschatbare toeristische waarde voor de stad en daar wilt iedereen graag een graantje van meepikken natuurlijk. Dit brengt met zich mee dat er heel veel hotels zijn waaruit je kan kiezen. Wij hebben er in elk geval drie gekozen voor elk budget. Let op dat heel veel hotels vaak promoties hebben waardoor je voor de helft van de prijs (en soms zelfs minder) er de nacht kunt doorbrengen.

Hotel Alixares: **** – 46,75 euro voor een tweepersoonskamer

De locatie kan je moeilijk kloppen, want het ligt vlak naast het Alhambra en je hebt hier een prachtig panoramisch zicht op Granada en de Sierra Nevada bergketen. Verkoeling tijdens de hete zomermaanden kan je vinden in het buitenzwembad en daarbovenop is elke kamer uitgerust met air conditioning. Het centrum van Granada ligt op zo’n anderhalve kilometer en er zijn speciale pendelbussen voorzien.

 

Catalonia Granada: **** – 85 euro voor een tweepersoonskamer

Dit prachtige hotel ligt op vijf minuutjes wandelen van het AVE-treinstation en beschikt over een zwembad en dakterras waarop je heerlijk kunt zonnen. Voor de koelere wintermaanden is er ook een welness met zwembad, fitness en op aanvraag kan je massages aanvragen. Zo is een bezoek aan het Alhambra pas echt genieten!

 

Alhambra Palace: ***** – 169,20 euro voor een tweepersoonskamer

Dit luxueuze vijfsterrenhotel ligt net buiten de oude stadsmuren van het Alhambra, dat op tien minuutjes wandelen ligt. Of je kan ook de bus nemen die vlak voor het hotel stopt en je ook naar de stad brengt. De kamers zijn stijlvol ingericht en Arabisch geïnspireerd.

 

Naast dit schitterende complex moet je ook zeker de stad Granada bezoeken, want ook hier valt het een en ander te zien. Albaicín oftewel Albayzín is het oorspronkelijke deel van Granada en bestaat uit een netwerk van gezellige straatjes, een paleis en een kerk. Het klooster van Hiëronymus en de kathedraal van Granada mogen ook absoluut niet op de planning ontbreken. ’s Avonds is de Paseo de los Tristes (een romantische wandeling langs de rivier de Darro) de ideale afsluiter. Dit is de ideale plek om tot rust te komen en te genieten van welverdiende tapas en sangria of wijn! Ten slotte zouden wij je aanraden om zeker voldoende tijd uit te trekken voor je bezoek aan het Alhambra, want het is indrukwekkend mooi. Vergeet niet op voorhand je kaartjes te kopen zodat je al je tijd in het Alhambra zelf kunt spenderen en niet in de wachtrijen!