colosseum rome bezoeken
5/5 - (1 vote)

Het Colosseum, officieel bekend als het Flavisch Amfitheater, is één van de hoogtepunten van Rome die natuurlijk niemand wilt overslaan. Dit artikel zal dienen als een uitgebreide gids, waarin we de geschiedenis, architectuur, en tips voor bezoekers van dit wereldberoemde monument bespreken.

Gelegen in het hart van Rome, is het Colosseum een symbool van de macht en grootsheid van het oude Romeinse Rijk. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van Romeinse architectuur en één van de grootste amfitheaters ooit gebouwd.

Geschiedenis van het Colosseum

Het Colosseum werd gebouwd tijdens de Flavische dynastie, onder de heerschappij van keizer Vespasianus. De bouw begon in 70 n.Chr. en werd voltooid in 80 n.Chr. onder de heerschappij van zijn zoon, Titus. Het werd voornamelijk gebruikt voor gladiatorengevechten en publieke spektakels zoals dierengevechten, executies, re-enactments van beroemde veldslagen, en drama’s gebaseerd op de Klassieke mythologie.

Door de eeuwen heen heeft het Colosseum vele veranderingen en restauraties ondergaan. Het heeft aardbevingen, branden en plunderingen overleefd en is in de loop der tijd voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder een kerk, een kasteel, een steengroeve, en zelfs een basis voor woningen en werkplaatsen!!

Ontwerp en Constructie

Het Colosseum is een architectonisch meesterwerk. Het is een enorm ovaal gebouw dat 188 meter lang, 156 meter breed en 48 meter hoog is. Het kon naar schatting tussen de 50.000 en 80.000 toeschouwers herbergen. En destijds was het ontwerp van het Colosseum daarbovenop ook nog eens erg revolutionair voor zijn tijd, met zijn complexe systeem van gewelven, bogen en steunbalken.

De buitenkant van het Colosseum was bedekt met travertijn, een soort kalksteen, en het interieur was gemaakt van beton en tufsteen. Het gebouw had vier verdiepingen, met tachtig bogen op elke verdieping. De bovenste verdiepingen waren gereserveerd voor de lagere klassen en slaven, terwijl de lagere verdiepingen waren gereserveerd voor de Romeinse adel en elite.

Gladiatorengevechten en Spektakels

De gladiatorengevechten waren een van de belangrijkste attracties van het Colosseum. Deze gevechten waren vaak bloederig en gewelddadig, en eindigden meestal met de dood van een of beide gladiatoren.
De gladiatoren waren meestal slaven, krijgsgevangenen, of veroordeelde criminelen.

Naast de gladiatorengevechten, werden er ook andere openbare spektakels gehouden in het Colosseum, zoals gevechten tussen beesten, gruwelijke executies, en beroemde veldslagen die als propaganda werden nagespeeld.

Deze evenementen waren gratis voor het publiek en werden vaak gesponsord door de keizer of andere rijke Romeinen om hun populariteit en invloed te vergroten. Een blij volk (met veel vermaak) is een volk dat niet snel in opstand zal komen!

rome colosseum

Bezoeken aan het Colosseum

Het Colosseum is tegenwoordig een van de meest populaire toeristische attracties in Rome. Het trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Het is zowel een symbool van de Romeinse geschiedenis als een herinnering aan de gruwelen van de gladiatorengevechten.

Bezoekers kunnen het Colosseum van binnen bekijken en de verschillende delen van het gebouw verkennen, waaronder de arena, de ondergrondse kamers waar de gladiatoren en wilde dieren werden gehouden, en de bovenste verdiepingen die een panoramisch uitzicht op Rome bieden.

Tickets en Toegang

Om het Colosseum te bezoeken, moeten bezoekers een ticket kopen. Tickets kunnen online worden gekocht of bij de ticketbalie bij de ingang van het Colosseum. Het is aan te raden om tickets van tevoren online te kopen om lange wachtrijen te vermijden, vooral tijdens het hoogseizoen.

De toegangsprijs voor het Colosseum omvat ook toegang tot het Forum Romanum en de Palatijn. Er zijn ook rondleidingen beschikbaar, die vaak worden geleid door deskundige gidsen die inzicht kunnen geven in de geschiedenis en architectuur van het Colosseum.

Tips voor Bezoekers

Bezoekers wordt aangeraden om comfortabele schoenen te dragen, aangezien er veel lopen en trappen klimmen bij een bezoek aan het Colosseum.
Het is ook een goed idee om een hoed en zonnebrandcrème mee te nemen om jezelf te beschermen tegen de zon, vooral tijdens de zomermaanden.

Er zijn geen eet- of drinkfaciliteiten in het Colosseum, dus het is een goed idee om water en snacks mee te nemen.

Weet ook dat grote tassen en rugzakken niet zijn toegestaan in het Colosseum, dus het is het beste om alleen essentiële zaken mee te nemen.

het colosseum

Conclusie

Het Colosseum is een must-see attractie voor iedereen die Rome bezoekt. Het biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis en cultuur van het oude Rome, en het is een krachtig symbool van de grootsheid en het verval van het Romeinse Rijk.

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur, of gewoon wilt genieten van het prachtige uitzicht op Rome, een bezoek aan het Colosseum is een ervaring die je niet mag missen.