auto huren gran canaria
5/5 - (1 vote)

Wanneer men de naam Gran Canaria hoort vallen, denkt men meestal aan fantastische stranden en luxueuze all-in hotels.
Dit vulkanische eiland heeft echter zoveel meer te bieden! Van het groene noorden door het bergachtige midden tot het woestijnachtige zuiden. Diversiteit troef dus! En om hier ten volle van te kunnen genieten, kan je best een auto huren op Gran Canaria. Ik vertel je graag waarom en hoe je spotgoedkoop een wagen kan regelen.

Wat kost een auto huren op Gran Canaria?

Laten we beginnen met het belangrijkste: de kostprijs van autohuur op Gran Canaria.
Ik mag je al meteen blij maken, want het is hier echt spotgoedkoop!

Er zijn maar weinig andere plekken waar je een auto kan huren voor minder dan €60 per week (€53,66 op het moment van schrijven, zoals je kan zien in de screenshot hieronder). Wellicht vind je deze prijzen niet meteen terug als je rechtstreeks boekt bij autoverhuurbedrijven zoals AlamoAvisBudgetSixt of dergelijke. Maar als je boekt bij vergelijkende websites zoals HolidaycarsSunnycars (all-in verzekering automatisch inbegrepen), BookingmonkeyAutoEurope of Rentalcars vind je bijna gegarandeerd zulke lage tarieven.

Persoonlijk verkies ik Holidaycars en Rentalcars omdat ik daar bijna altijd de beste tarieven vind. Sunnycars vind ik ook altijd interessant, omdat je daar meteen de totaalprijs ziet. Bij de andere vergelijkende websites moet je nog tussen €5 en €11 per dag bijrekenen als je ook een verzekering wilt aanschaffen.

auto huren gran canaria holidaycars

Waarom zou ik kiezen voor autohuur op Gran Canaria?

Als je een all-in vakantie hebt geboekt en alleen maar wil vertoeven aan het zwembad van je hotel, moet je uiteraard geen auto huren op Gran Canaria. Als dit ook effectief je plan is, zou ik wel aanraden om toch één of twee excursies te boeken. Anders zou je zoveel missen van dit prachtige eiland.

Verder moet je zeker en vast weten dat een goedkope auto huren in Gran Canaria absoluut heel makkelijk is. Je hebt al een economy model voor een week tijdens de zomervakantie voor nog geen 65 euro! Als je weet dat je voor een busticket voor een langere reis op het eiland tien euro moet betalen, is het rekenwerk snel gedaan. En als je daarbovenop nog weet hoeveel excursies en tours kosten… Dan ben je natuurlijk meteen overtuigd!

Over bussen gesproken, op Gran Canaria wordt een bus ‘guagua’ genoemd (uitgesproken als wa-wa). Hiermee kan je de meest belangrijke bezienswaardigheden bereiken, maar de frequentie varieert enorm. Tussen de belangrijke steden rijden er meerdere guagua’s per dag, maar voor andere routes zijn er dan weer maar een paar bussen per dag. Wanneer je op vakantie gaat, wil je in de eerste plaats zorgeloos genieten en alles doen op je eigen tempo. Als je er voor kiest om een auto te huren op Gran Canaria beschik je over die vrijheid en dat gebruiksgemak. Bovendien zal je je bestemming altijd sneller bereiken met de wagen dan met de bus.

gran canaria autohuur
Vrijheid op zo’n uitgestrekt eiland is echt een meerwaarde voor je vakantie.

Welke auto huren op Gran Canaria?

De wegen die de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland met elkaar verbinden zijn in uitstekende staat. Je kan dus gerust een gewoon economy model kiezen en zo heel wat geld besparen. Sommige wegen die wat hoger in de bergen te vinden zijn, liggen er minder goed bij. Als je voornamelijk hier je tijd zal spenderen kan het verstandig zijn te investeren in een 4×4. Kijk wel altijd goed na bij je autoverhuurbedrijf wat hun beleid is inzake off road rijden.

Welke bezienswaardigheden zijn gemakkelijker bereikbaar met een huurauto op Gran Canaria?

Het korte antwoord op deze vraag is eigenlijk alle bezienswaardigheden. Het hangt er namelijk ook van af waar je juist bent. Een voorbeeldje:

Roque Nublo

Maar liefst 4,5 miljoen jaar geleden werd De Rots in de Wolken zoals de vertaling luidt, gevormd door een vulkanische uitbarsting. Deze kanjer is 67 meter groot en de top bevindt zich 1,813 meter boven zeeniveau. Na het nabij gelegen Pico de las Nieves is Roque Nublo het hoogste punt van het eiland. Het wordt ook door UNESCO beschermd als een natuurlijk monument.
Vanuit het Maspalomas busstation kan je een rechtstreekse bus nemen, maar als je vanuit de hoofdstad Las Palmas naar hier wil reizen moet je twee keer overstappen.

roque nublo bezienswaardigheden gran canaria autohuur
Er is meer dan de all-in hotels op Gran Canaria! Roque Nublo is een prachtig stukje natuur.

Zoals je ziet zal een huurauto op Gran Canaria dus altijd de gemakkelijkste en snelste optie zijn. Met die filosofie in het achterhoofd kan je ook de volgende bezienswaardigheden heel eenvoudig bereiken met de wagen:

Guayadeque

Als je toch over een huurauto op Gran Canaria beschikt, moet je zeker en vast even cruisen door deze vijftien kilometer lange vallei in het zuidoosten van het eiland. Het landschap is fenomenaal en daarnaast vind je hier ook heel wat natuurlijke grotten in het lavagebergte. In sommige van hen kan je zelfs overnachten of eten!

Maspalomas

Maspalomas is het tweede langste strand van het eiland, maar het is vooral beroemd voor de schitterende duinen die je misschien al eens in een reisgids of op Instagram hebt zien passeren. Onthoud goed dat dit een fragiel ecosysteem is en dat je het met zorg moet bezoeken. Naast drie verschillende wandelroutes, kan je hier ook op een kameel rijden. Het is misschien minder spectaculair dan de Sahara woestijn, maar toch nog altijd leuk!

De mooiste afgelegen stranden

Het bovenstaande Maspalamos is samen met Playa del Inglés een van de bekendste stranden van het eiland. In totaal zijn er meer dan 80 playa’s op Gran Canaria, waarvan het grootste deel jammer genoeg door de grote massa gevonden wordt. Gelukkig zijn er nog een aantal minder bekende stranden, waar je heerlijk kunt relaxen zonder een horde toeristen:

  • Playa de Veneguera 

In het oosten van het eiland bevindt zich dit strand, waarop meestal amper andere toeristen te vinden zijn.

  • Playa de Guayedra 

Om playa de Guayedra te bereiken rijd je naar Agaete en vandaar is het nog vijftien minuutjes wandelen. Op heldere dagen kan je vanaf hier zelfs Tenerife zien! Enkel opletten als je wil zwemmen, omdat de golven hier bijzonder krachtig zijn en er geen redder aanwezig is.

  • Playa del Juncal 

Dit strand is een van de best bewaarde geheimen van het eiland. Om dit juweel te bereiken moet je je een weg banen door een gebied van tomatenplantages en best over een 4×4 beschikken, aangezien de weg in niet zo’n goede staat verkeert. Maar eens je dit prachtige strand bereikt hebt, zul je zien dat het alle moeite waard is geweest.

Maspalomas gran canaria
Maspalomas lijkt meer op een woestijn dan een strand, en daardoor is het ook zo magisch mooi!

Teror

Laat je niet misleiden door de naam, want dit is misschien wel het mooiste dorpje van Gran Canaria. Het is eveneens een beroemd bedevaartsoord omdat de Heilige Maagd Maria hier ooit zou zijn verschenen, op een pijnboom dan nog wel. De dorpskern is bijzonder charmant en de oude huizen worden gekenmerkt door hun houten balkons.
Je kan Teror ook met de bus vanuit Las Palmas bereiken, maar dan moet je wel een keertje overstappen. Zoals je ziet is het huren van een auto op Gran Canaria veel gebruiksvriendelijker.

Caldera de Bandama

Tot slot is er nog de krater van Bandama. Het gebied werd maar liefst vijfduizend miljoen jaar geleden gevormd, samen met de vulkaan Pico de Bandama. De krater is 216 meter diep, 574 meter hoog en 1,000 meter breed. De trek door het gebied is amper 3 km, maar met een gemiddelde hellingsgraad van 18% is dit niet van de poes. Fun fact: de krater werd genoemd naar de Vlaamse handelaar ‘Van Damme’ (wat dus in het Spaans zoveel klinkt als Bandama).

autohuur gran canaria
Verborgen stranden en kleurrijke dorpjes… Zijn er nog meer redenen nodig om Gran Canaria te bezoeken?!

Verkeersregels Gran Canaria

Gran Canaria is ondanks haar ligging vlak voor Afrika Spaans grondgebied. Daardoor rijdt men hier ook aan de rechterkant van de baan. Je moet ook altijd je gordel dragen.
Op snelwegen mag je tot 120 km/u rijden, binnen de bebouwde kom is dit 50 km/u. Op landelijke wegen is de snelheidslimiet 90 km/u.
De enige snelwegen zijn trouwens de GC1 van Las Palmas naar Arguineguín en de GC2 van Las Palmas naar Agaete.

Het maximumpromille wat alcohol betreft, bedraagt 0,05%. Boetes voor dronken achter het stuur zitten starten vanaf 500 euro. Voor chauffeurs tot en met 21 jaar is er trouwens een nultolerantie, wat betekent dat je helemaal niets mag drinken.
Wanneer de politie vermoedt dat je onder de invloed van drugs bent, kunnen ze jou ook een drugstest laten doen.

Wat je ook nog zeker moet weten is dat de lokale bevolking geen onderscheid maakt tussen de snelwegen en de bochtige bergbaantjes. Zij rijden dus een stuk sneller dan de toeristen en zullen proberen in te halen wanneer ze hun kans zien. Laat je hier echter niet door opjagen en blijf rustig rijden.

Parkeerregels Gran Canaria

Parkeren op Gran Canaria doe je volgens een kleurensysteem:

  • witte lijnen zijn een indicator dat je gratis mag parkeren
  • blauwe lijnen duiden aan dat je moet betalen in een nabij gelegen parkeerautomaat, je mag hier overigens maar maximum twee uur staan
  • groene lijnen zijn parkeerplaatsen waar toeristen maximum een uurtje mogen parkeren
  • gele lijnen betekenen dat je hier niet mag parkeren

In de hoofdstad Las Palmas kan het moeilijk zijn om een parkeerplaats te vinden, bespaar jezelf daarom wat tijd en parkeer gewoon in een parkeergarage.

gran canaria auto huren
Het is nooit heel erg druk op de wegen van Gran Canaria. Aangenaam rijden dus!

Online een goedkope auto huren Gran Canaria

Zoals je eerder kon lezen is het mogelijk om aan een spotprijsje een auto te huren op Gran Canaria. Hoe langer op voorhand je dit doet, hoe goedkoper. Uiteraard boek je je huurwagen het best online en ga je het niet last minute op de luchthaven regelen. Naar mijn ervaring biedt Holidaycars bijna elke keer de goedkoopste prijs. Bij Sunnycars krijg je dan weer altijd een all-in verzekering er bij inbegrepen.
Om een auto te huren op Gran Canaria moet je minstens 21 jaar zijn. Al moeten jonge chauffeurs vaak nog een toeslag betalen. Een internationaal rijbewijs is niet nodig voor chauffeurs uit de Europese Unie.

Gran Canaria bevindt zich op dezelfde breedtegraad als de Sahara waardoor het gedurende heel het jaar door goed weer is. Het is samen met Sicilië en IJsland één van de mooiste eilanden van Europa. Als je kiest voor autohuur op Gran Canaria, dan kan ik je eigenlijk garanderen dat je reis véél leuker zal worden!

auto huren in Gran Canaria
En zeker niet onbelangrijk: voor de prijs kan je het ook niet laten!