death valley
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Death Valley is een naam die niet meteen aanlokkelijk in de oren klinkt, maar laat je niet misleiden: dit nationale park moet je absoluut bezoeken wanneer je de westkust van de Verenigde Staten aandoet. Het is een ontzettend divers nationaal park want je vindt er onder meer bergen, zandduinen en last but not least een prachtige zoutvlakte.

Dodelijk heet

Death Valley is in de zomer een van de warmste plekken op aarde, samen met woestijnen in Afrika en het Midden Oosten. Het spreekt voor zich dat dit dan ook niet echt de ideale periode is om het park te bezoeken. De vallei kreeg haar lugubere bijnaam tijdens de gold rush in 1849 toen een expeditie van dertien pioniers op zoek naar goud nooit terugkeerde. In de namiddag van tien juli 1913 werd hier een temperatuur opgemeten van zo maar even 56,7° wat tot op heden nog steeds de warmste temperatuur ooit is op aarde.

death valley national park

Wat te doen in Death Valley

Badwater Basis, een zoutvlakte Amerika, is misschien wel de grootste blikvanger van de bezienswaardigheden in Death Valley. Het ligt 86 meter onder de zeespiegel, wat het het laagste punt van de Verenigde Staten maakt. Het heeft zijn naam te danken aan de kleine poel water die door het zout ondrinkbaar gemaakt is, aldus bad water (slecht water). Deze zoutvlakte van Amerika is misschien niet zo indrukwekkend als deze in Bolivië, maar het blijft in elk geval een indrukwekkend zicht.

Vanop Dante’s View heb je op een hoogte van 1669 meter een indrukwekkend uitzicht op deze zoutvlakte. Het beste bezoek je dit uitzichtpunt ’s ochtends vroeg wanneer het nog koel is, of ’s avonds wanneer de zon ondergaat. Vooral dit laatste levert je een tafereel op dat je voor de rest van je leven zult meedragen.

death valley bezienswaardigheden dantes view

Ubehebe Crater is nog zo’n indrukwekkend zicht, een enorme vulkanische krater die in het noorden van het park ligt. De krater is een kilometer breed en 237 meter diep en tussen de 2000 en 7000 jaar oud.

Een van de andere bezienswaardigheden in Death Valley is Zabriskie Point, een berglandschap dat getekend wordt door erosie. Het werd gevormd door sedimenten van Furnace Creek die vijf miljoen jaar geleden opdroogden, lang voordat Death Valley tot stand kwam. Dit indrukwekkend wonder van de natuur mag je zeker niet misssen.

death valley nationarl park bezienswaardigheden zabriskie point

Mosaic Canyon is zoals de naam doet vermoeden een prachtig kunstwerk. Laat je niet misleiden door de ingang die bedrieglijk gewoon lijkt, maar na een korte wandeling (amper 400 meter) bereik je de prachtige canyon.

De Death Valley bezienwaardigheden blijven maar komen, want de Mesquite Flat Sand Dunes is nog zoiets dat je zeker niet mag missen. Deze zandduinen zijn langs alle kant omgeven door bergen en daarom is het niet verwonderlijk dat ze als decor van menig film hebben gediend, waarbij Star Wars de bekendste zijn.

Mesquite Flat Sand Dunes death valley national park bezienswaardigheden

Racetrack Playa klinkt spectaculair en dat is het in zekere zin ook. Het is een meer dat seizoensgebonden droog is en is beroemd voor haar stenen die zich op mysterieuze wijze voortbewegen.

Tot slot heb je nog de Red Cathedral (een prachtige formatie rode geoxideerde rotsen), Darwin Falls (verschillende watervallen) en Telescope Peak (met zijn hoogte van 3454 meter het hoogste punt van het park van waarop je honderden kilometers in de verte kunt zien). Kortom, in Death Valley ben je zeker enkele dagen zoet.

darwin falls death valley

Overnachten in Death Valley

De meeste mogelijkheden vind je in Furnace Creek dat een bron, oase en dorp tegelijkertijd is. Je vindt hier het bezoekerscentrum en ook een restaurant en café (met heerlijke margarita’s!). Daarnaast kun je hier onder meer zwemmen en zelfs golfen. Als je wil tanken moet je ook hier zijn. Verder vind je hier een luxueus resort en hotel maar je kan hier ook kamperen voor 22 dollar per nacht. Iets verder in het park zijn er trouwens plekken waar je gratis kunt kamperen. Let wel op dat deze plekken (behalve tijdens het laagseizoen) vaak ingenomen zijn. De gratis kampsites heten Emigrant, Wildrose, Thorndike en Mahogany die in totaal 49 kampeerplekken hebben.

overnachten death valley

Kostprijzen Death Valley

Hoeveel je als inkom betaalt hangt af van hoe je het park binnenkomt. Met een auto betaal je 25 dollar voor een weekpas, met een motor betaal je 20 dollar en als je te voet of met de fiets bent, betaal je 12 dollar. Je kan ook een jaarpas betalen en daarvoor betaal je 50 dollar. De inkomkaartjes moet je trouwens op eigen initatief in het hoofdkwartier of een van de bezoekercentra betalen. Het park is verder geopend op elke dag van het jaar.

Beste periode om Death Valley te bezoeken

Tenzij je wilt geroosterd worden, bezoek je Death Valley best niet tijdens de zomer wanneer ze hier temperaturen opmeten van 49° overdag en 32° in de nacht. Kamperen is dan ook bijna uitgesloten. Je kiest dus best voor de winter en lente (van oktober tot april) wanneer het een stuk koeler is. De lente is trouwens de populairste periode om het park te bezoeken. Als je zo gek bent het park tijdens de zomer aan te doen, wijk dan niet van de paden af en neem altijd voldoende water mee.

best periode death valley bezoeken

Hoe Death Valley bereiken

Hoewel het park in Californië ligt, is Las Vegas de dichtstbijzijnde stad. Van Las Vegas naar Death Valley doe je er bijna tweeëneenhalf uur over met een totale afstand van bijna 211 kilometer. Je kan via highway 95 of 160 rijden. Je komt dus best met je eigen wagen als je alle bezienswaardigheden in het park vlot wil bezoeken, aangezien openbaar vervoer uitgesloten is.

Death Valley behoort zeker tot een van de mooiste en meest unieke nationale parken van de Verenigde Staten. Dankzij de rijke variëteit aan bezienswaardigheden kun je hier gemakkelijk drie tot vier dagen doorbrengen. Bovendien kan je afhankelijk van waar je komt verder doorreizen naar Las Vegas (en het adembenemde Red Rock National Park) of Sequoia National Park en Kings Canyon National Park in het westen.

death valley national park bezoeken