Gaius Cestius piramide
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

De Piramide van Gaius Cestius is alweer een fascinerende bezienswaardigheid van Rome. Het is een oud monument dat een rijk en fascinerend verhaal vertelt over de geschiedenis van de stad en haar inwoners. Deze piramide, die zowel een grafmonument als een stadsverdedigingsstructuur is, is een prachtig voorbeeld van de culturele uitwisseling tussen het oude Rome en het oude Egypte.

De piramide is gebouwd als een graf voor Gaius Cestius, een rijke Romeinse magistraat. Het is één van de best bewaarde oude monumenten in Rome en is nog steeds een belangrijk onderdeel van de stadsarchitectuur. In dit artikel zullen we de Piramide van Gaius Cestius in detail onderzoeken, van de geschiedenis en architectuur tot interessante feiten en bezoekersinformatie.

Geschiedenis van de Piramide van Gaius Cestius

De Piramide van Gaius Cestius werd gebouwd tussen 18 en 12 v.Chr., tijdens de regeerperiode van keizer Augustus. Het werd gebouwd als graf voor Gaius Cestius, een rijke Romeinse magistraat en lid van de Septemviri Epulonum, een van de vier grote priestercolleges van het oude Rome.

De piramide is een van de weinige overgebleven voorbeelden van Romeinse piramides – want ja hoor: er zijn er meer! Het is ook een van de best bewaarde oude monumenten in Rome, dankzij de inspanningen van de Italiaanse overheid en verschillende internationale organisaties om het te behouden en te restaureren.

Invloed van de Egyptische cultuur

De Piramide van Gaius Cestius is een duidelijk voorbeeld van de invloed van de Egyptische cultuur op het oude Rome. De bouw van de piramide vond plaats tijdens een periode van intense culturele uitwisseling tussen Rome en Egypte, na de verovering van Egypte door Rome in 30 v.Chr.

De piramidevorm was een populaire keuze voor graven in het oude Egypte, en het is waarschijnlijk dat Gaius Cestius deze vorm koos om zijn rijkdom en macht te tonen. De piramide is versierd met inscripties in het Latijn, die de prestaties van Cestius en de details van de bouw van de piramide beschrijven.

De Piramide door de eeuwen heen

Door de eeuwen heen heeft de Piramide van Gaius Cestius verschillende veranderingen ondergaan. In de middeleeuwen werd het opgenomen in de Aureliaanse Muur, een reeks verdedigingsmuren die rond Rome werden gebouwd. Dit heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de uitzonderlijke staat van bewaring van de piramide.

In de 19e eeuw werd de piramide grondig gerestaureerd als onderdeel van een breder project om de oude monumenten van Rome te behouden. Tijdens deze restauratie werden de oorspronkelijke inscripties op de piramide hersteld en werd de structuur versterkt om verdere schade te voorkomen.

wat te doen in rome piramide van cestius

Architectuur van de Piramide van Gaius Cestius

De Piramide van Gaius Cestius is een indrukwekkend architectonisch monument. Het is ongeveer 36,4 meter hoog en heeft een basis van ongeveer 29,6 meter. De piramide is gemaakt van beton en bedekt met witte marmeren platen.

De piramide heeft een steile helling van ongeveer 53 graden, wat nogal ongebruikelijk is voor Romeinse piramides. De binnenkant van de piramide bevat een kleine grafkamer, die versierd is met fresco’s. Helaas is de grafkamer niet open voor het publiek, maar de buitenkant van de piramide is nog steeds een indrukwekkend gezicht.

Fresco’s

Hoewel de binnenkant van de Piramide van Gaius Cestius niet te bezoeken is voor gewone stervelingen zoals jou en mij, is het bekend dat de grafkamer mooi versierd is met fresco’s.

Deze versieringen, die dateren uit de tijd van de bouw van de piramide, tonen verschillende scènes uit het rijke leven van Gaius Cestius.

De fresco’s zijn een belangrijk voorbeeld van Romeinse schilderkunst, en ze geven ons een waardevol inzicht in de cultuur en het leven van de Romeinse elite in de tijd van keizer Augustus. Hoewel deze meesterwerken door de eeuwen heen enigszins zijn vervaagd, moeten ze nog steeds een indrukwekkend gezicht zijn… Spijtig dus dat we ze niet zelf kunnen zien!

Inscripties op de piramide

De Piramide van Gaius Cestius is versierd met verschillende inscripties in het Latijn. Deze beschrijven de prestaties van Gaius Cestius en geven details over de bouw van de piramide. Eén van de inscripties vermeldt bijvoorbeeld dat de piramide in slechts 330 dagen werd gebouwd!

De inscripties zijn een belangrijke bron van informatie over het leven en de cultuur van het oude Rome. Ze geven ons een uniek inzicht in de persoonlijkheid van Gaius Cestius en zijn status in de Romeinse samenleving en verklappen dus goed hoe de geschiedenis er moet uitgezien hebben.

Waardevolle bezoekersinformatie

De Piramide van Gaius Cestius is een populaire toeristische attractie in Rome en is gelegen in de wijk Testaccio, dicht bij de Porta San Paolo en het Protestantse Kerkhof. Hoewel de binnenkant van de piramide niet toegankelijk is voor het publiek, is het volgens ons wel echt de moeite om de buitenkant te bezoeken. Zeker omdat er in de buurt meer dan genoeg andere highlights te spotten zijn!

De piramide is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, want er zijn verschillende bushaltes en metrostations in de buurt. Er zijn ook verschillende restaurants en cafés in de omgeving, waardoor je het gerust tegen etenstijd kunt bezoeken.

Openingstijden en Toegangsprijzen

De buitenkant van de Piramide van Gaius Cestius kan natuurlijk op elk moment worden bezocht, maar de binnenkant van de piramide is niet toegankelijk voor het publiek zoals eerder gezegd.
Er zijn echter af en toe speciale rondleidingen die bezoekers de kans geven om de binnenkant van de piramide te zien. Deze tours moet je wel al een beetje van tevoren boeken en daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan vast.

Nog wat interessante feitjes over de piramide

De Piramide van Gaius Cestius is een fascinerend monument met een rijke geschiedenis en dat betekent dus dat er nog wel meer over te vertellen is. Hier zijn alvast enkele leuke weetjes en feitjes:

De piramide en de Aureliaanse Muur

De Piramide van Gaius Cestius is een van de best bewaarde oude monumenten in Rome. Ondanks dat het bijna 2000 jaar oud is, is het nog steeds in uitstekende staat. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat het werd opgenomen in de Aureliaanse Muur, die het beschermde tegen de elementen en mogelijke vernietiging.

Deze muur, die in de 3e eeuw na Christus werd gebouwd, was bedoeld om Rome te beschermen tegen invasies. De piramide werd gebruikt als een van de hoekstenen van de muur, waardoor het een belangrijk onderdeel werd van de verdedigingsstructuur van de stad.

De Piramide als symbool van macht

De Piramide van Gaius Cestius was niet alleen een graf, maar ook een symbool van macht en rijkdom. In het oude Rome was het gebruikelijk voor de elite om hun graven te versieren met prachtige kunstwerken en architecturale ontwerpen om hun status en rijkdom te tonen.

De keuze van Gaius Cestius voor een piramidevorm voor zijn graf was waarschijnlijk bedoeld om exact dat te doen. In hedendaagse termen zouden we dus kunnen zeggen dat Gaius een echte “showoff” was!

De piramidevorm was een populaire keuze voor graven in het oude Egypte, en het is waarschijnlijk dat Gaius Cestius deze vorm koos om zijn status in de Romeinse samenleving te benadrukken.

Piramide van Gaius Cestius

Met zijn rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur en fascinerende achtergrondverhalen, is de Piramide van Gaius Cestius een van de meest interessante en unieke bezienswaardigheden in Rome. Of je nu een dagje uit plant in de stad of gewoon op zoek bent naar iets ‘speciaals’ om te doen: de Piramide van Gaius Cestius is zeker een bezoek waard.