Preekstoel Noorwegen
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

De Preekstoel in Noorwegen is een beroemde klif die gelegen is in het zuidwesten van het land, in de buurt van de plaats Stavanger. Het is mogelijk om de top van de Preikestolen, zoals de bezienswaardigheid in het Noors heet met een wandeling te bezoeken. Daarvandaan heb je een indrukwekkend uitzicht over de omgeving. En ook daar valt genoeg te doen en zien op het gebied van recreatie.

Ontstaan

Het ontstaan van de Preikestolen hangt nauw samen met het ontstaan van Laurazië, een samensmelting van het huidige Noord-Amerika en Europa. Doordat de continenten tegen elkaar op botsten ontstonden diverse gebergtes, waarvan de Preekstoel in Noorwegen ook deel uit maakte. Tijdens de ijstijd sleten de dalen uit en toen de ijskappen gesmolten waren bleef er veel water en gespleten rotsen over. Zie daar, de Preikestolen was geboren.

Preikestolen Noorwegen

Weg naar de top

Een oude hut die gebruikt werd door de Noorse wandelvereniging dient nog altijd als vertrekpunt om de Preekstoel in Noorwegen te beklimmen. In een kleine vier kilometer wandel je vervolgens naar de top. De route wordt onderweg aangegeven door grote stenen, een klassieke manier van bewegwijzering maar nog altijd functioneel.
Let erop dat de wandeling moeilijk of niet begaanbaar is voor mensen die slecht ter been zijn. Onderweg passeer je vlonderpaden, rotsen en losliggend gesteente, dus wees geconcentreerd.

Uitzicht vanuit de Preekstoel

Als de vier kilometer erop zitten word je beloond met een indrukwekkend uitzicht over de fjorden. In je gezichtsveld wisselen rotsen, water en bomen elkaar af. Hierbij moet gezegd worden dat het weer wel moet meezitten om echt ver te kunnen kijken.
Bij slecht weer kan het zicht beperkt zijn, hoewel dreigende luchten goed bij een feëerieke omgeving als die van de Preikestolen passen. Vanaf de top kan je nog iets verder doorlopen waardoor je een nog mooier zicht hebt op de Preikestolen en de omliggende omgeving.

uitzicht Noorwegen preekstoel

Veiligheid

Zoals gezegd is de wandeling dus alleen geschikt voor mensen in redelijke conditie. Toch moet je tijdens het lopen alert blijven. Goed schoeisel helpt voor een stevige grip en bescherming van je enkels, die het tijdens de wandeling flink te verduren krijgen. Ik noemde de dreigende luchten net al.
Tussen het moment van waarnemen en noodweer zit soms maar enkele minuten. Zorg bij een onzekere weersvoorspelling dus voor een regenjas of iets warms om aan te trekken. Wijk zonder gids niet van de geijkte paden af en haal geen rare capriolen uit voor een extra mooie foto. Veiligheid voor alles.

Omgeving

Vanaf de top heb je een bijzonder uitzicht, wat waarschijnlijk smaakt naar meer. Misschien is het een idee om dan met een bootje de omgeving af te struinen. In de mooie maanden van het jaar gaan er georganiseerde vaartochten naar de Lysefjord, waar de Preekstoel in Noorwegen bij hoort.
Bang dat je alleen met mooi weer de Preikestolen van Noorwegen kan beklimmen? Ook in de wintermaanden is het mogelijk om met speciale sneeuwschoenen onder begeleiding van een gids te wandelen. Een unieke ervaring.
Een andere bezienswaardigheid is de 4444 treden tellende houten trap. De langste van de wereld.

Bereikbaarheid Preekstoel Noorwegen

De Preekstoel van Noorwegen is goed bereikbaar vanaf de plaats Stavanger. Deze plaats heeft een eigen vliegveld maar is ook met de auto goed bereikbaar. Het is mogelijk om daarvandaan met of zonder auto een veerpont te nemen en vervolgens met de bus, of dus de auto naar de Preikestolhytta te reizen. In de zomermaanden vertrekt de minicruise naar de Lysefjord ook vanuit deze plaats.

Preikestolen Noorwegen preekstoel

Reizen naar Noorwegen

Wil je de natuurlijke schoonheid van Noorwegen met je eigen ogen ontdekken? Kijk dan eens naar deze aanbiedingen:

[hotdeal country=”Noorwegen”]