4.7/5 - (4 votes)

Wie een reiziger de vraag stelt wat het mooiste natuurgebied is dat ze al ooit hebben gezien, zal vaak de Noorse fjorden als antwoord krijgen. Tenminste als die al in Noorwegen is geweest. Reizigers die nog niet in het Scandinavische land op vakantie zijn geweest, hebben het vaak nog op hun verlanglijstje staan. Deze door gletsjers uit de ijstijd gecreëerde valleien behoren tot een van de natuurwonderen in onze wereld. De fjorden in Noorwegen behoren dan ook tot een van de grootste bezienswaardigheden in Europa. Hier zijn alvast enkele fjorden die je zeker niet mag missen als je de volgende keer met een cruise of met de wagen richting Noorwegen trekt.

1. Lysefjord

Het Lysefjord is wellicht een van de meest bezochte fjorden in Noorwegen ondanks het feit dat het een stuk kleiner is dan de meeste Noorse fjorden. De reden waarom jaarlijks 300000 bezoekers naar het Lysefjord trekken is Preikestolen, een groot plateau dat hoog boven het fjord uittorent. Staan op het vlakke Preikestolen, wat vertaald kan worden als Preekstoel, geeft je een ongelooflijke adrenalinerush gezien je zo’n 600 meter boven het wateroppervlak van het fjord zit. Kjeragbolt is dan weer andere populaire plaats om het fjord te bewonderen. Dit is een rotsblok die vast lijkt te zitten tussen twee massieve bergwanden.

Beste uitzichtpunten

Het Lysefjord is het best te bezichtigen vanaf de Preikestolen of de Kjeragbolten. Dit zijn twee populaire uitzichtlocaties waar je naar toe kan wandelen. De wandeling naar Preikestolen is vrij eenvoudig naar de Noorse standaard en neemt slechts een halve dag in beslag. De route naar de Kjeragbolten is dan weer iets langer en reken je best een dag voor uit.

Tip

Beide attracties en wandelingen trekken heel wat volk aan waardoor het erg druk kan zijn bij het uitzichtpunt. Er zin echter bepaalde tours die nachtelijke wandelingen aanbieden waarbij je boven bent tijdens de zonsopgang boven het Lysefjord. Ook kan je zelf gerust erg vroeg starten om eens boven van het mooiste en rustigste moment van de dag te genieten.

Preikestolen Lysefjord noorwegen

2. Sognefjord

Het Sognefjord is het grootste fjord in Noorwegen. Het is niet alleen het langste maar ook tegelijk het diepste van het land. Op het diepste punt is het fjord maar liefst meer dan 1300 meter diep. Het fjord reikt van de kust ten noorden van Bergen tot aan de Jotunheimen Nationaal Park en het blauwe gletsjerijs van de Jostedalsbreen. Toch is het een uitloper van het fjord dat op de UNESCO Werelderfgoed lijst prijkt. De zijarm, Nærøyfjord heeft enkele van de meest indrukwekkende berglandschappen rondom.

Wat te doen?

Het Sognefjord biedt een ruime waaier aan avontuurlijke activiteiten. Zo kun je er heerlijk wandelen in de berglandschappen van Jotunheimen, maar kun je evenzeer gaan raften en mountainbiken. Voor wie het net iets rustiger mag, brengt de Flam Railway, de steilste spoorlijn ter wereld, je langs de mooiste uitzichtpunten van het fjord.

Tip

De omvang van iets groots zie je het best van beneden uit. Wil je dan echt de grootte van het Sognefjord kunnen inschatten, dan kan je een rafting trip boeken die je niet alleen een flinke dosis adrenaline bezorgt, maar ook enkele van de beste uitzichten.

Sognefjord Noorse fjorden

3. Het Geirangerfjord

Het Geirangerfjord wordt beschouwd als hét fjord in Noorwegen. De diepblauwe kleur van het gletsjerwater is maar een van de redenen waarom dit als werelderfgoed wordt beschouwd. De majestieke bergen die altijd met een laagje sneeuw zijn bedekt, de woeste watervallen en de groene bossen zijn enkele andere. Ook de vele kleine dorpjes langs het fjord zorgen voor een indrukwekkende ervaring. Het fjord wordt dan ook door de vele reizigers die het bezoeken als een van de hoogtepunten van hun reis bestempeld.
Wat te doen?
Het Geirangerfjord kan op verschillende manieren worden bezocht. Via een van de vele wandelwegen of vanop het water zijn de meest populaire manieren. Wie met de auto tot hier is gereisd mag zeker de bergweg Trollstigen niet missen. Dit is een smalle weg met maar liefst elf haarspeldbochten die uitgehouwen is in de klif. Een cruise maken in het Noorse fjord behoort tot de hoogtepunten.

Tip

De beste manier om het Geirangerfjord te bewonderen is met een cruise doorheen het Noorse fjord. Op die manier ervaar je niet alleen het fjord pas echt, maar je hebt er ook het beste uitzichtpunt om de verschillende watervallen waaronder De Zeven Zusters, de Bruidegom en de Bruidssluier te bewonderen.

Geirangerfjord noorwegen fjorden

4. Hardangerfjord

Met een lengte van 179 kilometer is dit niet alleen het tweede grootste fjord in Noorwegen, maar ook het derde grootste ter wereld. Het gebied geeft een ongerepte indruk, maar is desondanks erg makkelijk bereikbaar wat de grote populariteit verklaart. Niet alleen vind je er buitengewone rotsformaties en indrukwekkende uitzichten, maar je hebt er ook Trolltunga, een van de spectaculairste kliffen in Noorwegen. Deze unieke rotsformatie hangt zo’n 700 meter boven het fjord en is een populaire dagtocht voor reizigers in Noorwegen.
Wat te doen
Met Trolltunga heb je een van de meest populaire wandelingen in Noorwegen in de buurt. Maar daarnaast is de regio ook gekend voor zijn rijke geschiedenis. Noorse iconen zoals de Hardangerbunad, de Hardangerviool en het borduurwerk waarvoor de streek gekend is, vind je hier allemaal terug. Daarnaast is de regio erg gekend omwille van de fruitteelt. Dat appelcider gekend staat als een streekproduct is hier een gevolg van.

Tip

Trolltunga is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het Hardangerfjord. Om de drukte te vermijden kun je ervoor kiezen om erg vroeg aan de wandeling te starten. Avontuurlijke reizigers wagen zich ook wel eens aan een laatavondwandeling om dan hun tent op de rotsformatie te plaatsen en er de nacht te spenderen.

hardangerfjord

5. Magdalenafjord

Het Magdalenafjord verdient zeker zijn plaats in deze lijst, al is het maar door zijn afgelegen locatie. Het fjord is dan ook niet gelegen op het Noorse vasteland, maar behoort tot de archipel Spitsbergen, in het noordpoolgebied. Gelegen op 80 graden noorderbreedte kan het niet veel avontuurlijker meer worden. In de zeventiende en achttiende eeuw was dit fjord druk bevaren door walvisjagers, maar die periode is duidelijk voorbij. Nu is het een van de minst bereikbare gebieden ter wereld geworden. Niet alleen is het fjord omring met talrijke immense gletsjers, maar de wateren zitten ook vol wildlife zoals de zeehond, walrussen, beluga’s en zelfs heel wat walvissen. Mits wat geluk spot je nog een ijsbeer op de oever. Hiermee is het Magdalenafjord ongetwijfeld een van de uniekste natuurervaringen die je in Noorwegen zal aantreffen.

Wat te doen

Spitsbergen is een indrukwekkende reisbestemming die ongetwijfeld op het lijstje van iedere reiziger hoort. Hoewel het erg moeilijk is om er rond te reizen, zijn de panorama’s en het vele wildlife de inspanningen zeker waard. De beste manier om naar het Magdalenafjord te reizen is met een cruise of met een zeilboot. De reis alleen al is een ervaring op zich.

Tip

Hoewel het erg indrukwekkend is om de vele gletsjers van op de cruiseboot of zeilboot te aanschouwen is het nog unieker als je het fjord ter plaatse kunt verkennen met een kajak. Sommige touroperators in Spitsbergen bieden een dergelijke ervaring aan, waardoor je de omvang van de natuur hier nog beter kunt ervaren.Magdalenafjord Svalbard Noorse fjorden

6. Nordfjord

Het Nordfjord is zo’n 106 kilometer lang en wordt omringd door de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer op het Europese vasteland. Omwille van de gletsjers en de vissersdorpjes die dateren van de tijd voor de Vikingen is dit een vaak bezochte regio in Noorwegen. Het fjord is niet zo ver gelegen van het Geirangerfjord en het Sognefjord en is daardoor makkelijk te combineren.

Wat te doen?

Je kan je bezoek aan het fjord extra bijzonder maken door een hike te doen op de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van Europa. Als dit net iets te hoog gegrepen is, waarom dan geen wandeling maken naar de berg Skala, een reus van 1848 meter die boven het dorpje Loen uittorent. En alsof dat nog niet genoeg is, dan heb je nog de keuze tussen 230 gemarkeerde wandelpaden in de omgeving. Wie het wandelen niet zo ziet zitten, kan ook de Loen Skylift kabellift nemen tot een hoogte van 1011 meter. Avontuurlijke reizigers zullen dan weer geneigd zijn om de via ferrata boven Loen uit te proberen.

Tip

De berg Skala is een ideale wandeling voor wie wil genieten van het fantastische uitzicht op de omgeving. Wie lid is van de Norwegian Trekking Association kan zelfs de nacht spenderen in de stenen toren die gelegen is op de top van de berg.

Fjorden Noorwegen Nordfjord