kjeragbolten
5/5 - (1 vote)

Wandelliefhebbers kennen het befaamde beeld wel van andere durfallen die op een rots tussen twee rotsen staan op een hoogte van 1000 meter. Van overal ter wereld zakt men af naar Noorwegen waar de Kjeragbolten op hen wacht. Niet voor niets is dit de favoriete wandeling van heel wat mensen.

Waar ligt de Kjeragbolten?

Allereerst moet je weten dat de berg Kjerag heet en de beroemde steen tussen de twee rotsen is de eigenlijke Kjeragbolten. De berg ligt in het zuiden van Noorwegen op vijftien minuutjes rijden van Lysebotn, het dichtsbijzijnde stadje. Stavanger ligt op tweeënhalf uur rijden. Vanuit Oslo kan je vliegen naar Stavanger en vervolgens naar Kjeragbolten rijden. Of kan je ook zelf vanuit de hoofdstad rijden, over deze 500 kilometer lange reis doe je zeveneneenhalf uur.
In juli en augustus kan je ook de bus nemen vanuit Stavanger.
Het startpunt van de wandeling heet Øygardstøl waar je voor 100 NOK (iets meer dan tien euro) je auto kunt parkeren. Verder zijn hier ook wc’s en een restaurantje. Om dit met je gps te vinden zoek je best naar “Kjerag parking”.

Voor wie is de Kjeragbolten wandeling geschikt?

De totale afstand is twaalf kilometer waarvan je een halve kilometer moet klimmen. Naar gelang je fysieke gesteldheid doe je er tussen de zes en acht uur over. Het klimmen is niet zo technisch en bij de steilere stukken hangen er kettingen. Let wel op want tijdens regenachtig weer kan het zeer glad zijn! Kinderen kunnen deze wandeling ook gerust meedoen, maar niet echt als ze hoogtevrees hebben (dit geldt trouwens ook een beetje voor volwassenen).

Kjeragbolten Noorwegen

Wanneer is de beste tijd voor de Kjeragbolten wandeling?

De zomermaanden zijn de beste maanden dus je maakt de Kjeragbolten wandeling best tussen juni en september. Tijdens de wintermaanden is de weg gesloten vanwege de sneeuw en dit maakt de wandeling dan ook een stuk gevaarlijker.

De Kjeragbolten 

Heel wat durfallen maken de Kjeragbolten wandeling om vanboven op de steen tussen twee rotsen te kunnen staan, wat spectaculaire beelden oplevert. Er hangt een ketting op de grond om je hierop te helpen stappen maar men zegt dat het gevaarlijker is deze proberen te grijpen dan zonder op de rots te staan. Denk in ieder geval minstens drie keer na alvorens je dit wil proberen, want één misstap en je stort de dieperik in. Wonderbaarlijk genoeg is nog niemand van deze rots gevallen, al hebben wel meerdere mensen hun dood gevonden terwijl ze hiervan probeerden te basejumpen.

kampeerterein kjeragbolten

Overnachten bij de Kjeragbolten

Zoals gezegd is het dichtsbijzijnde dorpje Lysebotn, waar er enkele overnachtingsmogelijkheden zijn waaronder een camping. Als je ’s ochtends vroeg genoeg begint kan je ook altijd nadien naar Stavanger rijden waar je meer dan genoeg plekken vindt om de nacht door te brengen. Van hieruit worden ook heel wat excursies naar de Kjeragbolten aangeboden, inclusief transport. 
In Noorwegen is het trouwens perfect legaal om te wildkamperen dus dit is ook altijd een optie. Je moet wel uit de buurt blijven van landbouwgrond en privé-terreinen, alsook de natuur respecteren. Al zal je wellicht na deze wandeling het (angst)zweet willen afspoelen met een deugddoende douche.

Wat is er verder te doen in de buurt van de Kjeragbolten?

Als je in de buurt bent moet je zeker de verplaatsing maken naar de even majestueuze Preikestolen. Deze fantastische klif (604 meter hoog) torent uit boven de prachtige Lysefjord. Hoewel het op amper 69 kilometer ligt, doe je er toch zo’n drie uur over om tussen beide bestemmingen te rijden, onder meer omdat je voor een deel de ferry moet nemen, wat ook een ontzettende aanrader is. Voeg hier de tijd aan toe die je nodig hebt om beide wandelingen te maken en dan kom je tot de conclusie dat je ze niet op dezelfde dag kunt doen. Neem dus je tijd en geniet van de adembenemende Noorse natuur.

De Kjeragbolten wandeling is zo’n wandeling die ieder natuurliefhebber moet hebben gemaakt. Of je de moed hebt om op de zwevende steen te staan hangt van je eigen durf (en zelfkennis) af, bij twijfel denk je maar aan het aloude Noorse spreekwoord: “voorzichtigheid is de moeder van hij of zij die niet op de Kjeragbolten gaat staan.”

bezienswaardigheden Noorwegen Kjeragbolten

Reizen naar Noorwegen

Ben je helemaal gek van Noorwegen? Er is nog zo veel meer te beleven en te zien! Kijk eens naar deze interessante reizen:

[hotdeal country=”Noorwegen”]