De mooiste plekken in de Ardennen
3.7/5 - (10 votes)

De Ardennen is een gebied van laaggebergte dat voor het grootste deel door België en kleine stukjes in Frankrijk en Luxemburg gaat. Naast mooie natuur vind je er tal van leuke steden om te bezoeken.
De regio staat ook bekend om zijn band met de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De mooiste plekken van de Ardennen zijn dan ook vaak onlosmakelijk met deze geschiedkundige momenten verbonden.
Jaarlijks trekken nog altijd veel toeristen richting het zuidoostelijke deel van België om er vakantie te vieren op alle mogelijke manieren. In dit artikel lees je welke mooie plaatsen in de Ardennen je niet mag overslaan als je die kant op gaat.

Luik

De stad Luik ligt net op het noordwestelijke randje van de Ardennen en is de ideale bestemming voor een citytrip. De binnenstad staat vol oude gebouwen, zoals de Sint-Pauluskathedraal en de Sint-Bartolomeüskerk.
Wie de Montagne de Bueren beklimt, een trap met 374 treden, heeft een verbluffend uitzicht over de stad. Zoals het een Belgische stad betaamt vind je er genoeg cafés om even uit te rusten en te genieten van een Luiks, of ander Belgisch biertje.
Dan zijn er nog markten, veel kronkelstraatjes en is het mogelijk om de stad vanaf het water te bekijken tijdens een vaartochtje.

Cultuurliefhebbers kunnen in het Grand Curtius meer leren over de geschiedenis van de regio. Dat geldt ook voor het Archéoforum en het Prehistomuseum.
Dat Luik een studentenstad is was je misschien al opgevallen tijdens het rondwandelen. Bezoek dan ook zeker de botanische tuinen van de Universiteit en laat je verrassen door bijzondere planten.
De verscheidenheid aan gebouwen, activiteiten en het mooie uitzicht vanaf de grote trap maken Luik met stip een van de mooiste plaatsen in de Ardennen.

Luik, Ardennen

Watervallen en grotten

Doordat de natuur miljoenen jaren ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan zijn er op verschillende plaatsen grotten uitgesleten die nu een van de mooiste plekken van de Ardennen vormen. In Remouchamps kan je met een bootje door verlichte ruimtes varen waar je omringd wordt door de stalactieten en stalagmieten.
Ook in Han zijn grotten open voor publiek. Een ander natuurverschijnsel dat je niet mag missen zijn de watervallen van Coo. En als je met kinderen op pad bent kan je gelijk een bezoekje aan het naastgelegen Plopsa Coo brengen. Zo heeft iedereen een leuke dag.

watervallen in de ardennen - mooiste plekken ardennen

Fietsen

Als je je per fiets verplaatst kom je langs de mooiste plekken in de Ardennen. Toerfietsers die het wielrennen volgen kennen de regio wel van de voorjaarsklassiekers zoals de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Neem je racefiets mee naar de regio van Remouchamps en beklim zelf de Redoute, Stockeu of Haussire. Je kan ook voor minder steile heuvels kiezen en wat meer glooiende parcoursen berijden. Maar onthoud: in de Ardennen is het nergens echt helemaal vlak. Na het bedwingen van de heuvels en kuitenbijters heb je zeker een goede maaltijd en een verkoelend pintje verdiend.

Fietsen in de Ardennen

Wandelen

Verplaats je je liever te voet? Trek je wandelschoenen dan maar vast aan, want wandelen in de Ardennen is een unieke ervaring.
De Hoge Venen is een van de mooiste wandelgebieden van Europa en ligt deels in de Ardennen en deels in de Eifel. Gebruik Baraque Michel als start- en eindpunt voor een wandeltocht. Tijdens het lopen door de Hoge Venen passeer je het Signaal van Botrange, dat met 694 meter boven zeeniveau het hoogste punt van België vormt. Via vlonderpaadjes en veenpaden heb je bijzondere vergezichten over de mooiste plekken van de Ardennen die je nog lang bij zullen blijven.

Wandelen in de Ardennen

Spa

We kennen Spa allemaal van de bronnen en het bronwater, maar jaarlijks trekken honderdduizenden mensen richting het circuit Spa-Francorchamps om een van de races bij te wonen. Kers op de taart is natuurlijk de Formule 1-wedstrijd.

Eerste en Tweede Wereldoorlog

Het is algemeen bekend dat de Ardennen hard getroffen werden in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Talloze films en televisieseries hebben de regio dan ook als basis gebruikt om een verhaal te vertellen. Of je nu gaat wandelen, fietsen of met de auto door de Ardennen rijdt, je ontkomt niet aan de vele monumenten die ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers zijn geplaatst. Wie geïnteresseerd is in dit stukje van de Ardense geschiedenis kan op verschillende locaties terecht die op een vreemde manier mooie plaatsen in de Ardennen vormen.

Met stip op één staat het Bastogne Historical Center. Dit relatief nieuwe museum bevat alles wat je over de rol van de Ardennen in de Tweede Wereldoorlog wil weten. Met voorwerpen, foto’s, videomateriaal en een goede audiotour worden verschillende kanten van de Slag om de Ardennen belicht. Een andere aanrader is het 101st Airborne Museum dat zich ook in Bastenaken bevindt. Ook hier vind je een collectie met kleding en voorwerpen. Het museum bevindt zich ook nog eens in een belangrijk gebouw dat gebruikt werd door het Belgische leger en de Duitsers.

Een andere stad die het zwaar te verduren kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog is La Roche-en-Ardenne. Door deze historie en de natuurlijke omgeving is dit toch een van de mooiste plekken in de Ardennen. Vanaf het kasteel heb je een goed uitzicht over het landschap. In het stadje zelf is een oorlogsmuseum gevestigd, met onder andere materiaal van de 506e Parchute Infantry. Als dat geen belletje doet rinkelen raad ik je aan de serie Band Of Brothers, geproduceerd door Steven Spielberg en Tom Hanks een keer te kijken.

Mooiste plekken Ardennen - Bastenaken

Bereikbaarheid

Om de mooiste plaatsen van de Ardennen te bezoeken heb je eigenlijk alleen een auto nodig. Grote steden zoals Luik, Bastenaken en Dinant zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar om de rest te zien is een auto geen overbodige luxe. Zelfs in de steden is het relatief eenvoudig om een parkeerplek te vinden.
In kleinere dorpjes en plaatsen is parkeren meestal gratis en in de grotere steden ben je nooit meer dan een paar euro per uur kwijt. Natuurlijk is het nog mooier om de omgeving per fiets te verkennen of te wandelen in de Ardennen. Vaak zie je het dan net weer even anders en je hebt meer tijd om eens rustig om je heen te kijken.

Mooie plaatsen in de Ardennen - Bouillon

Verblijfplaatsen

Bijzondere verblijfplaatsen, wij zijn er gek op. Neem La Merveille de Méry bijvoorbeeld, dat vlak onder de stad Luik ligt. Dit landhuis heeft een unieke bouwstijl en ligt middenin een groengebied. Dat geldt ook voor het kasteel in Spa. Liever één met de natuur zijn? Op verschillende campings is het mogelijk om in een huifkar, woonwagen of tipi te slapen met alle gemakken van dien. Word wakker middenin de bossen en begin gelijk aan een mooie fiets- of wandeltocht. De ideale manier om de mooiste plekken van de Ardennen te bezoeken.Dinant Belgische Ardennen mooiste plekken ardennen

Citytrip naar Wallonië?

Plan je een kort bezoek aan de Ardennen? Of misschien wel ergens anders in Wallonië? Kijk eens naar deze mooie aanbiedingen:

[hotdeal region=”Wallonië”]

[hotdeal region=”Ardennen (België) en Henegouwen”]