Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Kroatië barst van de mooie natuur en het nationaal park Krka draagt hier zijn steentje aan bij. Het is misschien niet het bekendste park van het land (die eer gaat naar het eveneens betoverende Plitvice) maar daarom zeker niet het minst beminde. Bovendien is het uiterst aangenaam en gemakkelijk rondwandelen in Krka zodat je heel eenvoudig het hoogtepunt hiervan kunt bereiken: de prachtige Krka watervallen.
Vanuit Split, Zadar en Trogir kan je hier makkelijk naartoe.

 

Een kort woordje uitleg over de Krka watervallen

De Krka watervallen liggen in het nationaal park Krka dat zich uitstrekt over 109 vierkante kilometer. De naam heeft het te danken aan de gelijknamige rivier die het park omsluit. Oorspronkelijk werd het zelfs in het leven geroepen om de Krka te beschermen en sindsdien is het bedoeld voor wetenschappelijke, culturele en toeristische doeleinden (voor tours of daguitstappen kan je hier eens kijken). In totaal zijn er zeven watervallen in het nationaal park Krka die allemaal gevormd werden door lagen travertijn, een soort kalksteen. Dit is uiterst fragiel waardoor ze gevoelig zijn aan veranderingen in het milieu. Het is dus ontzettend belangrijk dat ze beschermd worden. Respecteer daarom de natuur wanneer je het park bezoekt.

Krka Kroatie

De belangrijkste bezienswaardigheden van het nationaal park Krka

Skradinski buk

Skradinski buk zijn eigenlijk de Krka watervallen waarover iedereen het heeft en zonder enige twijfel een van de mooiste watervallen van Kroatië. In total zijn er zeventien watervallen die samen 400 meter lang zijn en 100 meter breed. Het hoogteverschil tussen de eerste en laatste waterval is 47,7 meter. Dankzij een netwerk van paadjes en bruggen kan je deze nationale trots het hele jaar door op een veilige manier bewonderen. Er loopt zelfs een pad over de rivier dat je een schitterend zicht geeft op dit natuurspektakel. Het samenspel van het licht op de maalstromen met de rijke vegetatie zorgt ervoor dat de watervallen van Krka tot de mooiste in Europa behoren. Eenmaal in het park kan je ze van april tot november per boot en bus bereiken, anders moet je (naargelang de ingang) een kilometer of vier kilometer wandelen of fietsen. Dit is bovendien de enige plek in het park waar je kunt zwemmen, dus vergeet je zwemgerief niet!

Roški slap

Roški slap staat bekend als de uitgestrekte waterval en bestaat uit een hoofdwaterval van 22,5 meter hoog en talrijke kleinere watervalletjes en eilandjes. Vlakbij ligt er verder nog een grot (de Oziđana pećina) en een Romeinse weg. Ook de omliggende natuur is fantastisch en ongerept. De leukste manier om Roški slap bereiken is met een bootje maar je kan het ook te voet bereiken.

Roski Slap krka watervallen

Manojlovac

Met zijn bijna 60 meter is dit is de hoogste waterval van het park en volgens sommigen zelfs de fraaiste. Weelderige mediterrane vegetatie en kleine veldjes bloeien in de canyon in het omliggende gebied. Voeg hier de mysterieuze en kleurrijke mist van de watervallen aan toe en je hebt het perfecte ansichtkaartje recht voor je ogen. Let wel op dat de watervallen droog staan tijdens het warmere deel van het jaar omdat het water dan geleid wordt naar het reservoir van de nabijgelegen waterkrachtcentrale.

Bilušića buk

Deze waterval vloeit het het hele jaar door waardoor je ze vanaf een afstand al kunt horen. Het is overigens de enige van de zeven watervallen in het nationaal park Krka die niet gebruikt wordt om energie te produceren. Met de jaren is het uitzicht van deze waterval veranderd omdat men vier maal dynamiet moest gebruiken om een overstroming te voorkomen. Tussen de Bilušića buk liggen mooie kalkstenen eilandjes. De combinatie van deze kleuren met de rijke vegetatie en het water zorgen voor een uiterst schilderachtig tafereel.

Visovac

Dit Franciscaanse Klooster van Onze Vrouw van Genade staat sinds 1445 op een eilandje in het nationaal park Krka en is een van de meest waardevolle cultuurschatten van het land. Het eilandje zelf heeft een ovale vorm en meet amper 180 bij 150 meter. In het klooster vind je een rijke archeologische verzameling met verscheidene historische manuscripten en kostbare boeken. Je kan het enkel bereiken met de boot vanuit Skradinski buk, Stinica en Remetic. De rondleiding duurt ongeveer een half uurtje en hierbij bezoek je het klooster, de kerk en het museum.

Visovac klooster krka watervallen

Tickets nationaal park Krka

Je kan ervoor kiezen om met de (huur)auto naar hier te rijden of een gegidste daguitstap te boeken.
Hoeveel je voor een kaartje betaalt hangt af van de periode waarin je de Krka watervallen gaat bezoeken.

Van januari tot maart en november tot december betalen volwassenen 30 HRK (vier euro) en kinderen van zeven tot achttien jaar 20 HRK (net geen drie euro). Kinderen tot zeven jaar mogen gratis binnen, ongeacht de periode.

Van april tot juni en van september tot oktober moet je als meerderjarige 110 HRK (vijftien euro) neertellen, kinderen van zeven tot achttien 80 HRK (net geen elf euro).

Tijdens het hoogseizoen (de zomermaanden juli en augustus) kost een kaartje 180 HRK (24,5 euro) voor volwassenen en voor kinderen is dat 110 HRK (vijftien euro).
Vervoer in het park (met boot of bus) is in de prijs inbegrepen. Daarbovenop is het mogelijk een kaartje te kopen voor drie dagen.

Online kan je ook heel veel excursies boeken vanuit bekendste steden zoals Zadar, Split, Trogir en zelfs vanuit Dubrovnik. Deze tours beginnen al aan €27 per persoon en daarin zit vervoer, een bootcruise en een gids inbegrepen. Kijk goed na of tickets en eten ook in de prijs zitten inbegrepen vooraleer je boekt.

 

Openingstijden nationaal park Krka

De openingstijden verschillen naargelang de maand waarin je het park bezoekt. Voor correcte en up to date informatie raadpleeg je best de officiële website. Tijdens de zomermaanden zijn de Skradinski buk in elk geval open van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. De Roški slap zijn pas een uurtje later open en sluiten op hetzelfde tijdstip.

Krka watervallen

Het nationaal park Krka bereiken

De dichtstbijzijnde grote stad is Zadar, van waar je een spotgoedkope huurauto kan boeken. Deze stad ligt op amper een uurtje rijden van het park. Let op dat je tol moet betalen op de snelweg. Als je geen eigen vervoer hebt kan je heel eenvoudig een excursie boeken of op eigen houtje het park met de bus bereiken. Deze stopt in Skradin, de hoofdingang van het park.
Vanuit Split is het een dik uur rijden en ook vanuit deze charmante stad kan je excursies boeken. Vooral de dagtocht met een wijnproeverij is een echte aanrader.

Na je bezoek valt er nog heel wat leuks te beleven in de nabije omgeving. Ofwel reis je verder naar het noorden richting Zadar en kan je het eerder vernoemde Plitvice nationaal park bezoeken. Een andere optie is via de prachtige kustweg naar het zuiden van het land rijden, waar het adembenemende Dubrovnik op je ligt te wachten. Deze stad werd gebruikt als decor voor Game of Thrones en doet zijn naam van King’s Landing meer dan alle eer aan met al zijn prachtige bezienswaardigheden. De combinatie van schitterende historische steden met een wondermooie natuur maakt Kroatië een van de leukste plekken van Europa om rond te reizen.

Krka watervallen bezoeken