sicilie eilanden auto huren
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Sicilië wint steeds meer aan populariteit bij toeristen uit de Benelux. Waar men vroeger zich vooral beperkte tot het vasteland, hebben goedkope vluchten er mee voor gezorgd dat Belgen en Nederlanders zich nu ook durven wagen op dit prachtige eiland. Omdat het een eiland is, is het niet zo evident om hier zelf met je auto naartoe te rijden. De vraag die dan ook op de lippen van velen brandt, is de volgende: moet ik een auto huren in Sicilië of kan ik met het openbaar vervoeren reizen?

Wat kost autohuur in Sicilië?

Niet veel. Echt!
Als je een beetje uitkijkt en vergelijkt kan je al een weekje rondrijden voor slechts €90. Als je regelmatig een auto huurt op vakantie, dan weet je al dat dit echt geen geld is.
Vergelijk tarieven via vergelijkingssites zoals Holidaycars, Sunnycars of Bookingmonkey.

Enkele voorbeeldtarieven (via Holidaycars):

Vanuit Palermo: Een budget auto huren voor één week kan al voor €53,59.
Vanuit Trapani: Een budget auto huren kan hier al voor €93,24 voor een weekje.

auto huren sicilie palermo holidaycars

Waarom kiezen voor een huurauto in Sicilië

Tenzij je zeeën van tijd hebt en helemaal vanuit België of Nederland naar bijvoorbeeld Napels rijdt en van daaruit de oversteek maakt met de boot, kies je er best voor om een auto te huren in Sicilië. Je kan effectief zelf helemaal naar daar rijden, maar je verliest zoveel tijd dat als je enkel Sicilië wil bezoeken, dit het helemaal niet waard is. Bovendien spendeer je een bom geld aan benzine, bijna even veel als je zou betalen voor een huurauto in Sicilië.

auto huren sicilie catania

Kan ik niet met het openbaar vervoer reizen of moet ik echt een auto huren in Sicilië?

Als je je louter beperkt tot een citytrip in Palermo of de grote steden wil bezichtigen (Catania, Messina,…) dan kan je perfect met het openbaar vervoer reizen. Sicilië beschikt over een basisinfrastructuur van spoorlijnen, waardoor je bijvoorbeeld met de trein van Palermo naar Cefalu kunt gaan. Ook de grote steden (Palermo en Catania) zijn met elkaar verbonden door een spoorlijn. Daarbovenop zijn er nog de busverbindingen waarmee je gemakkelijk van de ene grote stad naar de andere kunt reizen. Ook de Etna kan je bijvoorbeeld met de bus bereiken.

Maar…als je kiest voor een rondreis door Sicilië en van de volledige ervaring wil genieten, dan ben je eigenlijk genoodzaakt om te kiezen voor een rondreis op Sicilië met de auto. Logischerwijze kan je die kleine fantastische dorpjes niet (gemakkelijk) bereiken met het openbaar vervoer, maar ook bijvoorbeeld het nationaal park Riserva Naturale dello Zingaro zijn enkel met de auto bereikbaar. Als je ook verblijft in een bed & breakfast of agriturismo op het platteland, ben je genoodzaakt een auto te huren in Sicilië.

sicilie auto huren

Maar is het niet gevaarlijk om met een auto in Sicilië te rijden?

Datgene wat je allicht tegenhoudt bij het auto huren in Sicilië zijn de vele horrorverhalen die je al hebt gehoord. Rijden in Palermo zou een echte nachtmerrie zijn waaraan alleen kamikazepiloten met een doodswens zich durven wagen. Het verkeer in de hoofdstad zou een complete chaos zijn vol toeterende auto’s en waar verkeersregels een utopie zouden zijn. Ik moet toegeven dat er autovriendelijkere steden zijn dan Palermo, maar het valt beter mee dan je denkt. Je moet wel extra alert zijn, maar het is zeker doenbaar om zelf rond te rijden in Palermo. Als je dit echt niet ziet zitten, kan je altijd eerst een paar dagen rondwandelen in deze prachtige stad, om vervolgens buiten het centrum een auto te huren in Palermo. Vervolgens kan je in alle rust je reis verder zetten, want op de gewone wegen is het eigenlijk bijzonder aangenaam rijden.

etna vulkaan sicilie

Waar kan ik best een auto huren in Sicilië?

Als je nog aan het lezen bent, betekent dit dat je helemaal overtuigd bent om te kiezen voor autohuur op Sicilië. Dan wil je allicht weten welk bedrijf de beste huurauto’s aanbiedt. In het algemeen zijn de grote bedrijven zoals Alamo zeker te vertrouwen, maar als je toch liever geniet van dat tikkeltje extra service, dan kan ik Sunnycars aanraden (all-in verzekering zit hier automatisch in de prijs). Holidaycars is ook een uitstekende optie, zij vergelijken de prijzen van alle huurauto maatschappijen in Sicilië waardoor je gegarandeerd de goedkoopste prijs krijgt.
Of je er nu voor kiest om een auto te huren in Catania of Sicilië hangt af van waarop je vliegt. Qua prijs is er vaak niet zo heel veel verschil.

wagen huren sicilie italie

Tips bij het huren van een auto in Sicilië

 • De eerste tip is eigenlijk meteen de belangrijkste en het is iets dat velen onder ons niet doen…lees aandacht je huurcontract! Ik begrijp dat je net bent aangekomen na een al dan niet lange vliegreis en dat je dus zo snel mogelijk wil vertrekken. Maar lees aandachtig de kleine puntjes van het contract! Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Het kan af en toe gebeuren dat ze je toch een extra verzekering proberen aan te smeren. Durf dus ook vragen stellen!
 • ‘Is het afsluiten van een autoverzekering echt noodzakelijk?’ is ook een vraag die vele reizigers hebben. Vaak kost een verzekering meer dan het huren van de auto zelf. Of je hiervoor kiest, hangt helemaal van jezelf af. Als je wegblijft uit het centrum van bijvoorbeeld Palermo of Catania, kan je het er op wagen zonder extra verzekering te rijden. Wil je toch liever elke nacht op beide oren slapen, is het de investering zeker waard.
 • Zorg dat de limiet van je kredietkaart wordt verhoogd voordat je op reis vertrekt. Er wordt altijd een waarborg afgehouden van je credit card, waardoor je limiet soms onvoldoende is of bijna overschreden wordt. Bel dus op voorhand even naar je bank om uit te pluizen of je limiet voldoende is. Zo houdt niets je tegen bij het auto huren in Sicilië.
 • Zorg er ook voor dat je de kredietkaart gebruikt van degene die met de auto gaat rijden. Denk er ook aan dat een extra chauffeur toevoegen best prijzig kan zijn, dus beslis op voorhand wie gaat rijden. De afstanden op Sicilië zijn niet zo lang waardoor je het best kunt redden met één chauffeur.
 • Breng zelf je gps mee of een auto-oplader (of powerbank) voor je smartphone. Roaming is gelukkig een plaag uit het verleden, waardoor je nu tegen dezelfde tarieven als thuis gebruik kunt maken van mobiel internet en dus ook Google Maps. Daardoor is het huren van een gps-toestel helemaal niet nodig.
 • Kies er voor om de auto terug te brengen met een volle tank. Autohuurmaatschappijen rekenen altijd een serieus percentje om te tanken. Hen hiervoor betalen is echt weggesmeten geld waarmee je beter eens lekker kunt gaan eten.
 • Kijk voor je vertrekt altijd heel nauwkeurig na of er al dan niet schade is aan de auto. Hoe klein en onbenullig een krasje ook mag lijken, zorg ervoor dat dit wordt aangeduid op het formulier. Kijk ook goed naar de ramen, bumpers, velgen en achteruitkijkspiegels. Neem ook foto’s van krasjes zodat je nadien bewijs hebt dat deze niet door jou werden veroorzaakt.
 • Kijk ook even in de koffer of een gevarendriehoek, fluovest en andere zaken die wettelijk gezien aanwezig moeten zijn ook effectief aanwezig zijn.
 • Als je kiest voor de goedkoopste auto, krijg je vaak een model à la Peugeot 107. Onder de motorkap zitten amper 68 paarden dus hou er rekening mee dat een berg oprijden geen evidentie is. Je motor kan serieus oververhit raken en als de helling te steil is, geraak je de berg zelfs helemaal niet op. Als je dus van plan bent in de bergen en heuvels te rijden, loont het om iets meer te betalen voor een krachterige auto.
 • Laatste tip: de spitsuren zijn van 8u ’s ochtends tot 9u ’s ochtends en van 16u tot 18u. Als je nergens moet zijn tijdens deze tijdstippen, blijf je dus zeker van de weg. Je vermijdt hiermee een hoop stress!

autohuur sicilie

Verkeersregels in Sicilië

Je hebt rekening gehouden met alle bovenstaande tips dus je kan eindelijk aan je rondreis op Sicilië met de auto beginnen! Hou dan de volgende verkeersregels indachtig:

 • Men rijdt hier net zoals bij ons aan de rechterkant van de baan.
 • Je moet ten allen tijde je gordel dragen.
 • Het is verleidelijk om onderweg te stoppen voor een aperitivo of wijnproeverij. Drink echter met mate! Wettelijk mag je niet meer dan 50mg per 100ml alcohol in je bloed hebben. Dit is dus omgerekend 0,05 promille. Als je wordt betrapt op dronken achter het stuur zitten, staat je een fikse boete te wachten en mogelijks een gevangenisstraf.
 • Als je uit een land uit de EU komt, heb je geen internationaal rijbewijs nodig.
 • De snelheidslimieten zijn als volgt:
  Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  Open wegen: 90 km/u
  Snelwegen: 110 km/u
  Autostrada (tolweg waarvoor je moet betalen): 130 km/u
 • Er zijn niet zo heel veel tolwegen op Sicilië, maar degene die er zijn, zijn helemaal niet zo duur. Je kan zowel met je kaart als contant betalen.
 • Op snel- en tolwegen moet je verplicht je lichten aanzetten.
 • Als je door de politie wordt tegengehouden moet je een eventuele boete ter plekke betalen. Cash. Als je niet genoeg geld op zak hebt, moet je ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk betaalt. Als je niet wil betalen, kan je voertuig in beslag genomen worden.
 • Er wordt ook steeds meer en meer geflitst op de Siciliaanse wegen. Als je niet ter plekke wordt tegengehouden, wordt de boete naar het autoverhuurbedrijf gestuurd. Zij trekken deze kosten (+ ook nog eens administratieve kosten) van je kredietkaart af.
 • Uiteraard is het ook verboden je smartphone te gebruiken tijdens het reizen. Je mag wel gebruik maken van een hands free kit. Ook hiervoor word je ter plekke beboet.

cefalu sicilie

Parkeren in Sicilië

‘Dove posso parcheggiare?’ (waar kan ik parkeren) en ‘Dove trovo parcheggio?’ (waar vind ik parking) zijn alvast twee essentiële zinnen. In het centrum van de steden kan het best moeilijk parkeren zijn omdat de straten en steegjes hier bijzonder smal kunnen zijn. Daarom kan je best op zoek gaan naar een openbare parking of parkeergarage. Op de weg mag je enkel in de richting naar waar je rijdt parkeren, tenzij het een eenrichtingsstraat is. Dan mag je wel langs beide kanten parkeren, zolang er minstens een opening van drie meter is zodat auto’s nog kunnen passeren.
Als je een blauw bord ziet in steden, betekent dat dat je moet betalen om te parkeren. Op bepaalde tijdstippen en op zondag kan je gratis parkeren. Kijk dit best na op de dichtstbijzijnde betaalautomaat.
De politie houdt zich bezig met het controleren van het naleven van de parkeerregels. Als je ongeldig of te lang hebt geparkeerd, kan men een klem plaatsen op een van je wielen. Om deze te laten verwijderen moet je heel wat geld betalen. Als je de weg belemmert kan men je ook wegtakelen. Ook dit is een dure grap. Parkeerboetes op zich zijn redelijk duur. Maar zorg er gewoon voor dat je altijd (en op tijd) betaalt.
Er zijn ook speciale parkeerplekken voor gehandicapten, deze zijn aangeduid met een geel rolstoel logo.

auto huren sicilie prijs

Wat te doen bij een ongeval?

Het noodnummer in Sicilië is 112 voor de politie, brandweer en ambulance. Als er iemand gewond is geraakt ben je verplicht dit nummer te bellen. Als je een ongeluk hebt gehad met je huurauto moet je ook meteen je autoverhuurbedrijf contacteren. Neem foto’s van het ongeluk en verplaats de auto’s niet tot de politie ter plekke is. Vraag ook altijd een kopie van hun verslag dat je aan jouw verzekering of die van de verhuurmaatschappij moet geven.

Nuttige woorden op Italiaanse wegen:

Entrata: ingang
Uscita: uitgang/afslag
Tangenziale: ring
Biglietto: ticket
Disco orario: parkeerschijf
Autoverhuur: noleggio auto

Autohuur in Sicilië is zeker tijdens het laagseizoen absoluut niet duur. Tijdens de zomer kunnen de prijzen wel oplopen want dan reizen er vele Italianen en toeristen af naar dit sprookjesachtige eiland. Je zal hoe dan ook snel ondervinden hoe heerlijk het rijden is langs de kust terwijl bijvoorbeeld Eros Ramazotti door de speakers galmt. Wie weet durf je het uiteindelijk toch aan om de “hel” van Palermo of Catania te trotseren. Ongeacht waar je rijdt, blijf altijd extra alert want het is gemakkelijk wegdromen op dit aardse paradijs. Vergeet ook niet op voorhand alle tips bij het auto huren op Sicilië door te nemen zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Want dan zal je alleen maar positief verast worden door la bella Sicilia.

auto huren sicilie etna