oude bezienswaardigheden rome spaanse trappen
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

De Spaanse Trappen, gelegen in het hart van Rome, zijn een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad. Deze monumentale trap is een belangrijk knooppunt van culturele, historische en artistieke betekenis, en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld.

Deze blog zal dienen als een uitgebreide gids voor alles wat je moet weten over de Spaanse Trappen, van de geschiedenis en architectuur tot tips voor het bezoeken en interessante weetjes. Laten we beginnen met een duik in de rijke geschiedenis van dit beroemde Romeinse monument.

Geschiedenis van de Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen, of Scalinata di Trinità dei Monti in het Italiaans, zijn vernoemd naar de Spaanse Ambassade, die in de 17e eeuw in de buurt was gevestigd. De bouw van de trappen begon in 1723 en werd voltooid in 1725, onder leiding van de architect Francesco de Sanctis.

De trappen werden gebouwd om de Trinità dei Monti-kerk op de top van de heuvel te verbinden met de Piazza di Spagna aan de voet. Ze werden al snel een populaire ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als bezoekers, en zijn sindsdien een symbool van Rome geworden.

Architectuur van de Spaanse Trappen

De architectuur van de Spaanse Trappen is een prachtig voorbeeld van de Barokke stijl, met zijn kenmerkende elegantie en grandeur. De trap bestaat uit 135 treden, verdeeld over drie niveaus, en is de breedste trap in Europa.

De trappen zijn ontworpen in een mix van rechte en gebogen lijnen, wat bijdraagt aan hun unieke esthetiek. Aan de voet van de trappen bevindt zich de Fontana della Barcaccia, een prachtige fontein in de vorm van een half gezonken schip, ontworpen door Pietro Bernini en zijn zoon Gian Lorenzo Bernini.

Belangrijke gebeurtenissen op de Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen zijn het toneel geweest van vele belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Rome. Maar ook vandaag wordt het gebruik als toneel voor leuke evenementen! Eén van de meest bekende is de jaarlijkse bloemenfestival, dat plaatsvindt in mei, waarbij de trappen worden bedekt met kleurrijke azalea’s.

De trappen waren ook al een populaire locatie voor filmopnames. Ze zijn te zien in tal van films, waaronder de klassieke film ‘Roman Holiday’ met Audrey Hepburn en Gregory Peck.

spaanse trappen in rome

Bezoeken aan de Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen zijn vrij toegankelijk voor het publiek en kunnen op elk moment van de dag worden bezocht. Ze zijn echter het drukst tijdens de lente en zomer, wanneer de trappen bedekt zijn met bloemen en de omgeving bruist van activiteit.

Het is belangrijk op te merken dat zitten op de trappen sinds 2019 verboden is, als onderdeel van de inspanningen van de stad om de monumenten te beschermen. Overtreders kunnen een boete krijgen.

Tips voor het bezoeken van de Spaanse Trappen

Om jouw bezoek aan de Spaanse Trappen zo aangenaam mogelijk te maken, zijn hier enkele tips. Ten eerste, probeer je bezoek vroeg in de ochtend of laat in de avond te plannen om de drukte te vermijden. Ten tweede, vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen, aangezien je veel zult lopen.

Daarnaast is het een goed idee om wat tijd te besteden aan het verkennen van de omliggende gebieden. De Piazza di Spagna is vol met boetieks, cafés en restaurants, en de Trinità dei Monti-kerk biedt een prachtig uitzicht over de stad.

Interessante weetjes over de Spaanse Trappen

Er zijn vele interessante weetjes over de Spaanse Trappen. Wist je bijvoorbeeld dat de trappen oorspronkelijk bedoeld waren om een ​​waterweg te zijn? Het idee was om water van de rivier de Tiber naar de Trinità dei Monti-kerk te leiden, maar dit plan werd nooit gerealiseerd.

Daarnaast zijn de trappen ook een favoriete plek voor kunstenaars. Veel beroemde kunstenaars, waaronder de Engelse dichter John Keats, hebben hier gewoond en gewerkt. Het huis waar Keats woonde, is nu een museum dat aan hem is gewijd.

Conclusie

De Spaanse Trappen zijn een must-see voor iedereen die Rome bezoekt. Met hun rijke geschiedenis, prachtige architectuur en levendige sfeer bieden ze een unieke ervaring die je niet mag missen.

We hopen dat deze blog je heeft geholpen om meer te weten te komen over de Spaanse Trappen en dat het je bezoek aan dit iconische Romeinse monument zal verrijken. Geniet van je bezoek!