Luxe huwelijksreis
4.5/5 - (2 votes)

Wil je eens spontaan op reis? Dan is een last minute vakantie vast iets voor jou! Alle touroperators bieden leuke en goedkope last minutes aan. Maar hoe vind je eigenlijk de goedkoopste? Ik deel graag mijn tips met jou!

Het internet staat bol van prachtige reizen en mooie deals. Om de bomen door het bos te kunnen zien, heb je soms hulp nodig. En is een last minute nu echt zo voordelig als het eruit ziet? Of zijn dromen toch écht bedrog?

halal luchtvaartmaatschappijen

Mythe of werkelijkheid?

Vroeger reserveerden touroperators vroeg op voorhand kamers en vluchten bij hotels en luchtvaartmaatschappijen. Hiervoor moesten ze zelf een inschatting maken, maar veel mensen wachtten met boeken van hun reis. Hierdoor bleven reisorganisaties met hun reizen zitten, waardoor ze hun prijzen verlaagden. Zo ontstonden last minutes.

met de auto naar londen citytrip

Tips voor goedkope last minutes!

Tip 1: Surf incognito

Zorg ervoor dat je altijd incognito surft. Op die manier kunnen de websites die je bezoekt je niet volgen en dus ook de prijs niet verhogen. Je kan via elke browser privé surfen. Als je niet anoniem surft, zoek je best via verschillende browsers en zoekrobots naar last minutes. Verwijder ook op tijd je cookies zodat websites je niet kunnen volgen.

Tip 2: Met wie ga je op reis?

Als je met je kinderen op vakantie wil gaan, dan boek je best zo vroeg mogelijk. Ga je zonder kroost op vakantie? Dan stel je je best wat flexibeler op voor de vertrekdatum en vermijd je best een reis tijdens een van de schoolvakanties.

Hieronder vind je een overzicht van de schoolvakanties in 2018:

 • Krokusvakantie: van 12 tot en met 18 februari 2018
 • Paasvakantie: van 2 tot en met 15 april 2018 (paasmaandag: 2 april 2018)
 • Dag van de Arbeid: 1 mei 2018
 • Hemelvaart: 10 en 11 mei 2018
 • Pinkstermaandag: 21 mei 2018
 • Zomervakantie: van 1 juli tot 31 augustus 2018
 • Herfstvakantie: van 29 oktober tot en met 4 november 2018
 • Wapenstilstand: (zondag) 11 november 2018
 • Kerstvakantie: van 24 december 2018 tot en met 6 januari 2019

Tip 3: Timing!

Goedkope reizen zijn voornamelijk het resultaat van vraag en aanbod. Wat je vandaag vindt, is morgen misschien al volboekt. Het weer in België is hiervoor een erg bepalende factor. Is het hier slecht weer, dan zal de vraag naar vakanties aan de Middellandse Zee groter zijn.

Snel beslissen en boeken dus voor goedkope last minutes!

Tip 4: Volg ‘deal hunters’ en specialisten

Tegenwoordig zijn er allerhande websites of Facebook-pagina’s die zich specialiseren in het opsporen van foute tarieven en deals.
Hierdoor vind je vaak prachtige last-minutes naar bestemmingen overal ter wereld.

Kijk zeker eens naar Berts Goedkope Vliegtickets en abonneer je op de nieuwsbrief (of bekijk de Facebook pagina). Voor je het weet zit je in een tropisch paradijs van een cocktail te sippen en dat allemaal voor een spotprijsje.

Tip 5: Vertrek vanuit het buitenland

Het voordeel van een klein landje als België? Je bent snel in het buitenland! Onze buurlanden hebben andere vakantieperiodes waardoor je er vaak goedkoper kan reizen op het moment dat bij ons bijvoorbeeld de zomervakantie start.

Tip 6: Vermijd de traditionele vakantielanden

Spanje, Griekenland, Portugal en Italië zijn nog steeds de favoriete bestemmingen van de Belgen. Dat maakt deze landen nog steeds “duur” voor een last minute. Denk daarom eens aan alternatieven zoals Kroatië, Albanië of Montenegro. De zon schijnt er minstens even lang en hard en ook de omgeving is prachtig!

Tip 7: Onrust in landen?

Er was lang een negatief reisadvies voor landen als Egypte, Tunesië en Turkije. Intussen is de rust teruggekeerd in die landen, maar toeristen hebben nog steeds schrik om te vertrekken. Hierdoor kan goedkoop naar de Rode Zee en naar de stranden van Turkije en Tunesië. Hou de reisadviezen voor deze landen wel goed in de gaten!

goedkope vliegtickets barcelona

Soorten reizen

Het aanbod van goedkope reizen is in de zomer groter dan in elk ander seizoen, maar je kan eigenlijk het hele jaar goedkope last minutes vinden.

Enkele weken voor de herfst-, kerst-, krokus- en paasvakantie, kan je een goedkope vakantie boeken naar de zon of een skigebied. Vooral de laatste jaren is het erg populair om in de herfst en winter op zonvakantie te vertrekken naar Egypte, Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote of Fuerteventura. Tijdens de korte schoolvakanties zijn vakantieparken ook erg populair.

Voor last minute citytrips zijn er het hele jaar door wel goede deals te vinden. Steden zoals Parijs, Amsterdam, London, Barcelona, Rome en Milaan zijn heel erg populair.

Last minutes zijn niet altijd vliegvakanties. Ook voor autovakanties en vakantiehuisjes kan je enkele weken voor je vertrekdatum nog aantrekkelijke prijzen vinden.

De mooiste eilanden van Griekenland

First minutes en vroegboekkortingen

De afgelopen jaren zijn last minutes veranderd. Heel veel mensen wachten bewust op stuntprijzen waardoor touroperators steeds minder verdienen. Daarom pakken ze de laatste jaren steeds meer en meer uit met vroegboekkortingen.

Daarnaast reserveren reisorganisaties steeds minder kamers en vluchten op voorhand zodat ze met minder overschot achterblijven. Als het echt nodig is, boeken ze wel extra.

Dat betekent eigenlijk dat wie vroeg boekt nu ook heel goedkoop kan reizen. Wie voor bijvoorbeeld een citytrip erg laat boekt, betaalt nu meer.

Last of first minute?

De reclame en het internet slaat je tegenwoordig om de oren met de goedkope last minutes of met vroegboekkortingen om ‘U’ tegen te zeggen. Maar wat is nu het beste: zo vroeg mogelijk boeken of toch afwachten? Ik heb alvast de voor- en nadelen even op een rijtje gezet:

Voor- en nadelen van first minutes

Voordelen:

 • ruime keuze aan hotels en (familie)kamers;
 • touroperators bieden zelfs heel wat vroegboekkortingen aan;
 • je mag in schijven betalen.

Nadelen:

 • je moet lang op voorhand beslissen wanneer je vertrekt (en terugkomt)

Voor- en nadelen van last minutes

Voordelen:

 • je krijgt kortingen tot wel -70%;
 • slecht weer in België = snel weg op vakantie;
 • laagste prijzen voor een all inclusive of vliegvakantie;
 • spontane vakantie plannen.

Nadelen:

 • minder keuze;
 • snel beslissen, want op = op;
 • je moet de reis in een keer betalen.

Zoals je merkt, kan je zowel bij vroegboeken als bij laat boeken gouden zaken doen. Als je houdt van planning dan zijn first minutes zeker iets voor jou. Hou je er wel van om een risico te nemen? Dan kan je zeker de last minutes afwachten. Gebruik dan zeker mijn tips om een goedkope reis te vinden! Alvast een fijne vakantie!

barcelona bezienswaardigheden