San Giovanni in Laterano Rome
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

De Basiliek van San Giovanni in Laterano, officieel bekend als -hou je vast!- de ‘Archibasilica Sanctissimi Salvatoris et Sanctorum Iohannes Baptista et Evangelista in Laterano‘, is één van de vier pauselijke basilieken in Rome en wordt beschouwd als de ‘moeder van alle kerken in de wereld’. Het is een van de meest bezochte en mooiste plekken in Rome, bekend om zijn prachtige architectuur, rijke geschiedenis en religieuze betekenis.

De basiliek, die in de 4e eeuw werd gebouwd door keizer Constantijn, heeft een lange en complexe geschiedenis. Het heeft vele veranderingen ondergaan, waaronder verwoestingen door aardbevingen en branden, en verschillende renovaties en restauraties. Ondanks deze uitdagingen blijft de basiliek een belangrijk centrum van christelijke aanbidding en een symbool van de katholieke kerk.

Geschiedenis van San Giovanni in Laterano

De Basiliek van San Giovanni in Laterano werd gebouwd op de plaats van het oude Lateraanse paleis, dat oorspronkelijk toebehoorde aan de Laterani-familie voordat het werd overgenomen door keizer Constantijn. Het werd de eerste christelijke basiliek in Rome en de hoofdkerk van de paus, een positie die het behield tot de 14e eeuw toen de pauselijke residentie werd verplaatst naar Avignon in Frankrijk.

In de loop der eeuwen heeft de basiliek veel veranderingen ondergaan. Het werd verwoest door aardbevingen en branden en onderging verschillende renovaties en restauraties. Ondanks deze uitdagingen blijft de basiliek een belangrijk centrum van christelijke aanbidding en een symbool van de katholieke kerk.

De bouw van de basiliek

De bouw van de Basiliek van San Giovanni in Laterano begon in de 4e eeuw onder keizer Constantijn, die het christendom tot de officiële religie van het Romeinse Rijk maakte. De basiliek werd gebouwd op de plaats van het oude Lateraanse paleis, dat oorspronkelijk toebehoorde aan de Laterani-familie voordat het werd overgenomen door Constantijn.

De oorspronkelijke basiliek was een indrukwekkend gebouw met een grote centrale hal, omringd door dubbele zuilengangen. Het interieur was rijkelijk versierd met marmeren zuilen, mozaïeken en gouden decoraties. Het was de grootste en meest prachtige kerk van zijn tijd.

Veranderingen en restauraties

Door de eeuwen heen heeft de Basiliek van San Giovanni in Laterano veel veranderingen ondergaan. Zoals we eerder al vermeldden, werd het verwoest door aardbevingen en branden (de grootste brand was in de 14e eeuw). Het werd ook beschadigd tijdens de invasies van de Goten en de Vandalen.

Ondanks deze uitdagingen werd de basiliek telkens opnieuw herbouwd en gerestaureerd. De grootste restauratie vond plaats in de 17e eeuw onder paus Innocentius X, die de basiliek volledig liet herbouwen in de barokstijl. Deze restauratie gaf de basiliek zijn huidige uiterlijk, met zijn indrukwekkende gevel, grote zuilengangen en rijk versierd interieur.

San Giovanni in Laterano basiliek in Rome

Architectuur van San Giovanni in Laterano

De Basiliek van San Giovanni in Laterano is daardoor dus een prachtig voorbeeld van de barokke architectuur. Het is een van de meest indrukwekkende kerken in Rome en een hoogtepunt voor elke architectuurliefhebber die naar hier komt.

De gevel van de basiliek werd ontworpen door Alessandro Galilei en is misschien wel het meest opvallende kenmerk. Het is versierd met grote standbeelden van Christus, Johannes de Doper, Johannes de Evangelist en de apostelen. Boven de ingang staat de Latijnse inscriptie ‘Omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput’, wat betekent ‘Moeder en hoofd van alle kerken van de stad en de wereld’.

Interieur van de basiliek

Het interieur van de Basiliek van San Giovanni in Laterano is even indrukwekkend als het exterieur. Het is verdeeld in vijf schepen, gescheiden door grote marmeren zuilen. Het middenschip is versierd met prachtige fresco’s van de hand van verschillende kunstenaars, waaronder Francesco Borromini en Giovanni Battista Soria.

Het hoogtepunt van het interieur is het hoofdaltaar, dat wordt bewaakt door een prachtig baldakijn van verguld brons. Onder het altaar bevindt zich dan weer de Heilige Tafel, die volgens heel wat verhalen door Sint-Petrus zelf zou zijn gebruikt. Een waar relikwie, dus!

Het interieur bevat ook verschillende kapellen, waaronder de Lateraanse kapel en de Heilige Trap, die volgens overlevering door Christus zelf zou zijn beklommen tijdens zijn passie.

Hier is dus genoeg te ontdekken voor echte devote pelgrims, als je ’t ons vraagt!

De Heilige Trap

De Heilige Trap, of Scala Sancta, is een van de meest heilige plaatsen in de Basiliek van San Giovanni in Laterano en eigenlijk zelfs in volledig Rome. Volgens de traditie werd deze trap, bestaande uit 28 marmeren treden, door Christus beklommen.

De trap werd naar Rome gebracht door Sint-Helena, de moeder van keizer Constantijn, en is sindsdien een belangrijke bedevaartsplaats. Pelgrims beklimmen de trap op hun knieën als een daad van boetedoening en devotie.

Bezoek aan San Giovanni in Laterano

De Basiliek van San Giovanni in Laterano is een must-see voor elke bezoeker van Rome. Het is niet alleen een prachtig architectonisch monument, maar ook een plaats van grote religieuze betekenis. De kerk is dagelijks geopend voor het publiek en de toegang is volledig gratis.

De basiliek is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, met verschillende bus- en metrolijnen die in de buurt stoppen.

Wij bevelen wel aan om vroeg te komen om de drukte te vermijden. Eens binnen, wil je ook genoeg tijd te hebben om de basiliek en de omliggende bezienswaardigheden te verkennen.

Nog enkele extra tips voor een bezoek

Het is raadzaam om gepaste kleding te dragen uit respect voor de heilige plaats. Dit betekent dat schouders en knieën bedekt moeten zijn en dat hoeden niet mogen worden gedragen in de basiliek.

Verder raden wij ook aan om een gids of audiogids te huren om meer te leren over de geschiedenis en betekenis van de basiliek. Er zijn verschillende rondleidingen beschikbaar, Waar je ook voor kiest: deze gidsen nemen je uiteraard mee naar de belangrijke plekjes zoals de Heilige Trap en de Lateraanse kapel.

San Giovanni in Laterano

Of je nu een pelgrim bent op zoek naar spirituele verrijking, een toerist op zoek naar prachtige architectuur, of een geschiedenisliefhebber op zoek naar de wortels van het christendom, de Basiliek van San Giovanni in Laterano zal je niet teleurstellen. Het is een plek waar geschiedenis, kunst en spiritualiteit samenkomen, en biedt een unieke en onvergetelijke ervaring voor elke bezoeker.