trevi fontein rome
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

De Trevi Fontein, of Fontana di Trevi in het Italiaans, is een van de meest iconische en geliefde bezienswaardigheden van Rome. Het is de grootste barokke fontein in de stad en een van de beroemdste fonteinen ter wereld. De fontein is een meesterwerk van architectuur en beeldhouwkunst en trekt elk jaar miljoenen bezoekers.

De fontein is gelegen aan het Piazza di Trevi, in het hart van de Italiaanse hoofdstad. Het is een plaats van schoonheid, romantiek en traditie, waar bezoekers munten gooien in de hoop op een terugkeer naar Rome.

Geschiedenis van de Trevi Fontein

De Trevi Fontein heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd gebouwd op de plek waar een oude Romeinse aquaduct, de Aqua Virgo, eindigde. Deze aquaduct, al gebouwd in 19 v.Chr., voorzag Rome van vers water en de fontein werd gebouwd om dit belangrijke waterpunt te markeren.

In de 17e eeuw gaf Paus Urbanus VIII opdracht tot een renovatie van de fontein, maar het project werd nooit voltooid. Het was pas in de 18e eeuw, onder Paus Clemens XII, dat de bouw van de huidige fontein begon. Het project werd geleid door de Italiaanse architect Nicola Salvi en werd voltooid in 1762, na de dood van Salvi.

Ontwerp en Architectuur

Het ontwerp van de Trevi Fontein is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur, vol met symboliek. Het centrale figuur van de fontein is Neptunus, de god van de zee, die op een schelpvormige strijdwagen wordt getrokken door twee zeepaarden. Aan weerszijden van Neptunus zijn standbeelden die de overvloed en gezondheid symboliseren, verwijzingen naar de voordelen van het verse water dat door het aquaduct werd geleverd.

De fontein is gemaakt van travertijn, een soort kalksteen die lokaal wordt gewonnen in de regio rond Rome. Het gebruik van dit materiaal draagt bij aan de indrukwekkende uitstraling van de fontein en heeft bijgedragen aan de duurzaamheid door de eeuwen heen.

Belangrijke gebeurtenissen

Door de jaren heen heeft de Trevi Fontein een aantal belangrijke gebeurtenissen en renovaties meegemaakt.

In 1998 werd de fontein grondig gerestaureerd, waarbij de stenen werden gereinigd en de loodgieterij werd vernieuwd. In 2015 onderging de fontein opnieuw een grote restauratie, gefinancierd door het Italiaanse modehuis Fendi. Tijdens deze restauratie werd de fontein voor het eerst in de geschiedenis volledig uitgeschakeld en leeggemaakt.

De Trevi Fontein heeft ook een prominente rol gespeeld in de populaire cultuur. Het is te zien in tal van films, waaronder de klassieke film “La Dolce Vita” van Federico Fellini. In deze film baadt de actrice Anita Ekberg in de fontein, een scène die sindsdien iconisch is geworden.

trevi fontein avond

Bezoek aan de Trevi Fontein

Een bezoek aan de Trevi Fontein is een must voor elke reis naar Rome. Het is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in de stad en trekt bezoekers op elk moment van de dag. Het is echter vooral magisch in de avond, wanneer de fontein prachtig verlicht is.

Hoewel de fontein gratis te bezoeken is, is het belangrijk om respect te tonen voor deze historische site. Het is verboden om in de fontein te zwemmen of om op de rand te zitten. Daar zul je trouwens altijd goed van bewust zijn, want er staan altijd toezichthouders paraat. Doe je toch iets dat niet mag? Dan wordt er naar je gefloten – en niet op een leuke manier…

Muntjes gooien mag!

Eén van de meest bekende tradities bij de Trevi Fontein is het gooien van munten in het water. Volgens de legende zorgt het gooien van een centje over je schouder ervoor dat je op een dag terugkeert naar Rome. Het gooien van twee munten zou dan weer liefde brengen, terwijl het gooien van drie munten zou leiden tot een huwelijk… of scheiding!

De munten worden dagelijks uit de fontein gehaald en gedoneerd aan een liefdadigheidsinstelling. Er wordt geschat dat er elk jaar voor ongeveer 1,4 miljoen euro aan munten in de fontein wordt gegooid.

Tips voor bezoekers

De Trevi Fontein kan erg druk zijn, vooral tijdens het hoogseizoen. Het is aan te raden om vroeg in de ochtend of laat in de avond te bezoeken om de drukte te vermijden.

Het is ook belangrijk om je waardevolle spullen in de gaten te houden, aangezien de omgeving van de fontein een bekende plek is voor zakkenrollers.

Er zijn veel cafés en restaurants in de buurt van de fontein waar je kunt genieten van een maaltijd of een drankje met uitzicht op dit prachtige monument. Bedenk wel dat je daarvoor ook een meerprijs zult moeten betalen.

Vergeet ook niet om de omliggende straten te verkennen, die vol zitten met boetieks, kunstgalerijen en historische gebouwen.

De Trevi Fontein in de Kunst

De Trevi Fontein is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar heeft ook een belangrijke plaats in de kunstgeschiedenis. Het is afgebeeld in talloze schilderijen, tekeningen en foto’s, en heeft kunstenaars van over de hele wereld geïnspireerd.

De fontein is ook een populair onderwerp in de literatuur en de film. Het is te zien in tal van romans en gedichten, en heeft een prominente rol gespeeld in films zoals “Roman Holiday” en “Three Coins in the Fountain“.

In de Schilderkunst

De Trevi Fontein is een populair onderwerp in de schilderkunst, met name in de 18e en 19e eeuw. Kunstenaars zoals Giovanni Paolo Panini en Gaspar van Wittel hebben de fontein afgebeeld in hun werken, waarbij ze de architectonische details en de levendige sfeer van de omgeving vastlegden.

De fontein is ook te zien in moderne en hedendaagse kunst. Kunstenaars zoals Cy Twombly en Mimmo Paladino hebben de fontein gebruikt als een symbool van Rome en de Italiaanse cultuur.

In de Literatuur en Film

De Trevi Fontein heeft een prominente plaats in de literatuur en de film. Het is te zien in tal van romans en gedichten, van klassieke werken zoals “The Agony and the Ecstasy” van Irving Stone tot moderne romans zoals “The Da Vinci Code” van Dan Brown.

In de film heeft de fontein een iconische status bereikt door haar verschijning in films zoals “La Dolce Vita” van Federico Fellini en “Roman Holiday” met Audrey Hepburn. Deze films hebben bijgedragen aan de romantische en magische reputatie van de fontein.

trevi fontein

De Trevi Fontein is een van de meest geliefde en iconische bezienswaardigheden van Rome. Het is een meesterwerk van architectuur en beeldhouwkunst, en een symbool van de rijke geschiedenis en cultuur van de stad. Of je nu een munt gooit in de hoop op een terugkeer naar Rome, of gewoon geniet van de schoonheid en de sfeer van deze bijzondere plek, een bezoek aan de Trevi Fontein is een ervaring die je niet mag missen.