Visum China
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Voor een reis naar China is een visum verplicht. Er zijn verschillende soorten visa voor China. Hieronder worden de meest reguliere visa besproken; het toeristische en zakelijke visum. Verder lees je hoe je het beste het visum kunt aanvragen en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Het is aan te raden vroegtijdig te beginnen met de voorbereidingen omtrent de aanvraag van het visum. Zo begin je goed uitgerust aan jouw reis naar het mooie China. 

Het aanvragen van een visum voor China

Een visum voor China dien je voorafgaand aan te vragen. Voordat je reis van start gaat dien je alles omtrent de visa perikelen geregeld te hebben. Er bestaat geen mogelijkheid tot het verkrijgen van een visum op de luchthaven. Het aanvragen van visa voor China is, als je aan alle voorwaarden voldoet, niet heel lastig. Je kunt terecht bij de Chinese ambassade in Brussel voor al je vragen omtrent de voorwaarden, maar het Chinese Visa Application Centre in Brussel behandelt alle aanvragen en kan jou ook goed te woord staan. 

China verschaft visa met een geldigheid van maximaal 30 dagen en één binnenkomst. Verlenging behoort niet tot de opties. Wel is het mogelijk een verzoek tot een visum met een langere geldigheidsduur in te dienen. Hiervoor dien je wederom te voldoen aan een aantal eisen die later in de tekst worden behandeld. 

Er bestaan een aantal grote verschillen tussen een toeristisch en zakelijk visum. Een toeristisch visum wordt aangevraagd wanneer het verblijf minimaal één week is en enkel is bedoelt voor toeristische doeleinden. Zakelijke visa voor China daarentegen worden enkel afgegeven wanneer er ook een uitnodiging vanuit een Chinees bedrijf aanwezig is. Tevens zijn de Chinese autoriteiten strenger geworden op zakelijke reizigers, waardoor de controle groter is en je als zakenreiziger aan meer eisen dient te voldoen.

Visum voor China aanvragen

De voorwaarden van de visa voor China

Zowel aan een visum voor toeristische doeleinden als aan zakelijke visa zijn een aantal voorwaarden verbonden. Hieronder lees je de voornaamste voorwaarden waaraan je dient te voldoen om een visa te bemachtigen. 

Een toeristisch visum:

 • Het paspoort dient nog minimaal zes maanden na vertrek uit China geldig te zijn
 • Kopie paspoort
 • 1 pasfoto in kleur met witte achtergrond
 • Reservering van de vlucht
 • Reservering van het hotel of andere accommodatie mét adresgegevens
 • Werkgeversverklaring waaruit blijkt wat de functie is en dat je als reiziger enkel toeristische activiteiten gaat ondernemen
 • Aanvraagformulier geheel naar waarheid ingevuld

Een zakenvisum: 

 • Het paspoort dient nog minimaal zes maanden na vertrek uit China geldig te zijn
 • Kopie paspoort
 • 1 pasfoto in kleur met witte achtergrond
 • Een uitnodiging van een Chinees bedrijf met daarin een aantal belangrijke eisen. Voor de specifieke eisen kan je het best contact opnemen met de ambassade van China

Een langdurig toeristisch visum:

 • Bewijs waaruit blijkt dat het verblijf langer dan 30 dagen dient te zijn
 • Boekingsverklaring 
 • Bij een bezoek aan privé personen; een kopie paspoort en uitnodiging van deze persoon. In deze uitnodiging dient te worden verklaart dat de uitnodigende persoon garant staat voor de reiziger én dat de reiziger bij de persoon in huis verblijft

China visum aanvragen België

Belangrijke informatie

Naast de voorwaarden die China stelt aan het verkrijgen van een visum zijn er ook nog een aantal belangrijke punten waar je als reiziger op dient te letten. 

De kosten van een visum voor China verschillen. Voor een toeristisch of zakelijk visum kunnen de kosten variëren van 120 tot 200 euro. Dit hangt af van het soort visa en de verwerkingsduur. Bovenop deze prijs komt ook nog BTW en verzendkosten.

Wanneer je graag een visum voor China met meerdere binnenkomsten wilt bemachtigen dien je dit te kunnen aantonen tijdens de aanvraag. De Chinese autoriteiten verwachten dat je kunt bewijzen waarom je meerdere keren China wilt binnenreizen. Dit kan zijn een vliegticket, hotelreservering of ander bewijs wat jouw wens onderbouwt. 

Bij visa voor zakelijk verblijf langer dan zes maanden zijn er ook medische testen vereist. 

China visa

Adresgegevens van de Chinese ambassade in België

Voor vragen omtrent het visum voor China kan je terecht bij de Chinese ambassade in Brussel. Ook voor andere vragen of informatie ben je hier op het juiste adres. Het is aan te raden op voorhand een afspraak te maken. China is enkel met de ambassade vertegenwoordigd in België, er is geen consulaat.

Bij het Chinese Visa Application Service Center kan je een visum, voor vrijwel alle doeleinden, aanvragen. Wanneer je vragen hebt betreft de benodigde gegevens kan je altijd met hen contact opnemen.

Chinese ambassade
Tervurenlaan 445 
1150 Brussel

Chinese Visa Application Service Center 
Neerveldstraat 109 
1150 Brussel

visum China aanvragen

Adresgegevens van de Belgische ambassade en consulaten in China

Wanneer je je in China bevindt kan het voorkomen dat je consulaire hulp nodig hebt. In geval van nood, een ongeval of andere zaken kan het mogelijk zijn dat de Belgische autoriteiten in China jou als toerist te hulp kunnen schieten. Zodra dit het geval is kan je het beste contact opnemen met de ambassade in Beijing of één van de twee consulaten. 

Het is verstandig om tijdens een verblijf in China onderstaande adresgegevens bij je te dragen.

Belgische ambassade
6, San Li Tun Lu 
100600 Beijing 
China

Consulaat-generaal Guangzhou
R&F Center, Unit 2, 7th Floor – 10 Huaxia Lu – Zhujiang Xin Cheng, Tianhe District 
510623 Guangzhou 
China

Consulaat-generaal Shanghai
Wu Yi Lu, 127 
200050 Shanghai 
China

Kosten visum China