neuschwanstein kasteel
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Neuschwanstein bezoeken

Wil je dit mooie kasteel in Beieren graag met je eigen ogen zien? Aarzel dan niet te lang en boek je toegangsitckets of rondleiding al op voorhand. Via websites zoals GetYourGuide en Ticketbar kan je bovendien tot 24u op voorhand gratis annuleren.

In Duitsland wemelt het van de kastelen te midden van mooie, uitgestrekte landschappen. In Beieren vind je misschien wel het meest beroemde van het hele land: Slot Neuschwanstein. Dit 19e eeuwse bouwwerk werd uit de grond gestampt in opdracht van de dubieuze koning Lodewijk II. Oorspronkelijk zou hij er alleen gaan wonen. Na zijn dood werd indrukwekkende kasteel al snel opengesteld voor publiek. Inmiddels zijn er jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers die hun weg weten te vinden naar het zuidoosten van Duitsland. Vanuit München is het dan ook heel makkelijk te bereiken via de trein (€29 heen-en-terug).

neuschwanstein bezoeken

Geschiedenis

Het kasteel staat op een rotspartij waar oorspronkelijk al twee kleinere burchten op te vinden waren. Deze middeleeuwse gebouwen waren aan het begin van de 19e eeuw niet veel meer dan ruïnes, die vervolgens helemaal uit de weg geruimd werden om plaats te maken voor een nieuwe burcht. Zoals de naam al verklapt stond er voor het huidige gebouw al een imposant kasteel, dat gebouwd was door de vader van Lodewijk II.

In 1864 bestijgt hij de troon en veel tijd om ervan te genieten neemt hij niet. In 1869 wordt er begonnen met de verbouwing van het slot dat later een nieuwe naam krijgt: kasteel Neuschwanstein. Dat bouwen had nog wel wat voeten in de aarde. Hij veranderde voortdurend van ideeën, waardoor verschillende kamers aangepast of compleet weggehaald moesten worden. Voor de bouwlieden betekende dat weliswaar meer geld, maar ook een hoop creatief denken en het ondergaan van ergernissen.

In 1884 kon het kasteel eindelijk echt bewoond worden en kon Lodewijk II er permanent intrekken. Helaas voor hem duurde deze periode nog geen half jaar en overleed hij te midden van allerlei bouwmaterialen in 1886. Voordat hij kwam te overlijden had hij het bestuur van Beieren inmiddels met zoveel schulden opgezadeld dat ze een goede stok achter de deur hadden om hem af te zetten. De koning werd verzocht het pand in de nacht van 11 op 12 juni te verlaten. Op de 13e werd hij dood gevonden in het meer van Starnberg, samen met zijn psychiater.

kasteel neuschwanstein bezoeken

Het vervolg

Zoals gezegd kampte de regering van Beieren door de bouw van slot Neuschwanstein met een flinke schuld. Min of meer gedwongen om inkomsten te derven werd het imposante kasteel opengesteld voor publiek en al snel begon de kassa te rinkelen. Wonder boven wonder bleef het slot tijdens de wereldoorlogen ongedeerd. In de Tweede Wereldoorlog vormde het de bewaarplaats van geroofde, Franse kunstwerken en goud van de Deutsche Reichsbank. Nog steeds is het een belangrijke bezienswaardigheid vanwege de romantische aanblik en de rijke geschiedenis die schuilgaat achter deze bijzondere plek.

Wat valt er te zien in kasteel Neuschwanstein?

Veel mensen zullen al tevreden zijn met het aangezicht van Slot Neuschwanstein, maar binnen is het net zo interessant.
Om binnen te mogen moet je wel tickets aanschaffen of een gegidste rondleiding boeken. Zo’n rondleiding is trouwens mogelijk vanuit München, Füssen, Hohenschwangau of Garmisch-Partenkirchen.

Op de nooit afgebouwde tweede verdieping vind je een mediaruimte, café en souvenirwinkel. Het echte werk bevindt zich op de derde en vierde verdieping. Kamers die je tijdens de tour bezoekt zijn onder meer de eetkamer, slaapkamer, studeerkamer, troonkamer en salon. Na afloop kan je ook nog de keuken op de begane grond bekijken.

Disney en Warhol

Als je Neuschwanstein gaat bezoeken zal je al snel een link leggen met de beroemde Disneykastelen. Niet zo gek dat Neuschwanstein door Disney zelf bezocht werd. Dat deed hij om inspiratie op te doen voor de bouw van zijn nieuwe themapark. Kasteel Neuschwanstein diende uiteindelijk zelfs als inspiratie voor het kasteel van Doornroosje dat in de eerste Disneyland in Californië werd gebouwd. Ook vormde het kasteel het decor van diverse films en gebruikte pop-artkunstenaar Andy Warhol het op een van zijn posters. Nog steeds zal het kasteel en bijbehorende uitzicht veel mensen inspireren.

slot neuschwanstein

Hoe geraak je bij slot Neuschwanstein?

Als je Neuschwanstein gaat bezoeken is het handig om te weten hoe je er komt. Er zijn verschillende manieren.
Het kasteel ligt in Hohenschwangau, een niet al te groot dorpje waar je de auto kwijt kan, maar er zijn ook andere manieren.

Met de trein

Met het openbaar vervoer afreizen is eenvoudig, zeker als je met de trein gaat vanuit München. Zorg dat je een treinkaartje naar Füssen neemt (€29 heen en terug) en vervolgens kan je met de taxi of met de bus naar kasteel Neuschwanstein met halte Hohenschwangau Neuschwanstein Castles, Schwangau. Vanaf de bushalte of parkeerplek kan je naar de entree wandelen en een kaartje aanschaffen.

De wandeling vanaf de kassa duurt afhankelijk van je tempo ongeveer een kleine drie kwartier. Het is ook mogelijk om je net als Lodewijk II per paardenkoets naar boven te laten brengen. Je kan bij de koetsier ter plekke een kaartje kopen: 6 euro naar boven, 3 euro naar beneden. De laatste optie is om per bus naar boven te gaan. Die zet je af waarna je nog zo’n 600 meter naar beneden moet lopen. Deze optie is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. De kosten zijn 1,80 euro naar boven, 1 euro naar beneden of 2,60 euro voor een retourtje.

Met een tour

De kans is groot dat je vanuit München een dagtour boekt richting kasteel Neuschwanstein. Voor ongeveer €45 per persoon word je opgehaald (en terug afgezet) aan je accommodatie, worden je tickets voor het kasteel te bezoeken geregeld en krijg je een rondleiding.
Veel comfortabeler wordt het niet en bovendien heb je recht om je rondleiding tot 24u op voorhand gratis te annuleren.

Je kan ook dagtours regelen vanuit Füssen, Hohenschwangau of Garmisch-Partenkirchen.

slot neuschwanstein

Neuschwanstein bezoeken: Openingstijden en toegangsprijs

Het ticketbureau is van april tot en met 15 oktober van 8:00u tot en met 17:00u geopend. Het kasteel zelf van 9:00u tot en met 18:00u. Vanaf 16 oktober tot en met maart zijn beide respectievelijk open van 9:00u – 15:00u en 10:00u – 16:00u. Uitzonderingen zijn feestdagen zoals kerstmis en nieuwjaarsdag.

Kaartjes zijn beperkt, maar kunnen wel online worden aangekocht via officiële partners zoals GetYourGuide en Ticketbar .

Als je het niet erg vindt om in de wachtrij aan te schuiven, dan kan je ter plekke natuurlijk ook tickets aankopen. Voor volwassen geldt een tarief van 13 euro per kaartje. Gehandicapten, begeleiders en mensen boven de 65 krijgen één euro korting en betalen dus 12 euro per persoon. Kinderen en personen onder de 18 kunnen gratis naar binnen. Het is ook mogelijk om een combiticket te kopen voor slot Neuschwanstein en Hohenschwangau Castle, een ander bouwwerk dat in opdracht van Lodewijk II werd gebouwd. Hier betaal je 25 euro voor en 23 met korting. Voorwaarde is wel dat je beide kastelen op dezelfde dag bezoekt. Dan is er nog een combiticket die geldig is voor kasteel Neuschwanstein, Linderhof en Herrenchiemsee. Die kost 24 euro.

Wil je niet alles zelf regelen? Dan kan je online eenvoudig een tour regelen vanuit München, Füssen, Hohenschwangau of Garmisch-Partenkirchen.

kasteel neuschwanstein

Tickets en combitours

Ben jij ook zo overdonderd door de schoonheid van dit kasteel? Dan zit er niets anders op dan het zelf te gaan bezoeken!
Kijk eens naar deze excursies en combi tours: