Hundertwasserhaus bezoeken
5/5 - (1 vote)

Wenen, de adembenemende hoofdstad van Oostenrijk, staat bekend om zijn architectonische pracht en praal. Een van de meest opvallende en unieke dingen die je hier kunt doen, is het Hundertwasserhaus bezoeken.

Deze eclectische residentie is genoemd naar de beroemde Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser, die op zijn beurt bekend staat om zijn kleurrijke en organische ontwerpen.

Een beetje geschiedenis

Voordat je het Hundertwasserhaus, één van ’s mooiste dingen om te doen in Wenen, bezoekt, is het interessant om een beetje achtergrondinformatie te hebben.

Dit bijzondere gebouw werd in de jaren ’80 van de vorige eeuw gebouwd als een sociaal experiment. Hundertwasser wilde met dit project laten zien dat architectuur de natuurlijke omgeving zou moeten weerspiegelen en dat iedereen het recht heeft op een plek die een gevoel van vrede en harmonie uitstraalt.

De architect, Friedensreich Hundertwasser, stond bekend om zijn afkeer van rechte lijnen en uniformiteit. Hij geloofde dat de natuur geen rechte lijnen kent en dat architectuur de natuur zou moeten weerspiegelen. Daarom heeft hij het Hundertwasserhaus ontworpen met organische vormen, kleurrijke mozaïeken en golvende lijnen.

Het Hundertwasserhaus bestaat uit een complex van flatgebouwen, waarvan er één openbaar toegankelijk is voor bezoekers. Dit maakt het mogelijk om de unieke architectuur van dichtbij te ervaren en te genieten van de kleurrijke gevels, hellende vloeren en golvende lijnen.

Hundertwasserhaus wenen

Het Hundertwasserhaus bezoeken

Als je het Hundertwasserhaus wilt bezoeken, moet je rekening houden met enkele praktische zaken.

Het gebouw is gelegen aan de Kegelgasse 34-38 in het Landstraße district van Wenen. Het is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, zoals de tram of metro.

Bij aankomst sta je meteen versteld van de kleurrijke gevels en de weelderige planten die het gebouw omringen. Het Hundertwasserhaus is niet zomaar een gebouw, het is een levende, groeiende structuur die continu evolueert. De gevels zijn bedekt met gras, struiken en bomen, waardoor het lijkt alsof het gebouw in symbiose leeft met de natuur.

Als je het gebouw betreedt, zul je merken dat ook het interieur is versierd volgens Hundertwassers principes van organische vormen en levendige kleuren. Elke ruimte is anders en neemt je mee in een wereld van fantasie en creativiteit.

Sociale woningen

Wist je dat het Hundertwasserhaus oorspronkelijk een sociale woningbouwproject was? Het werd gebouwd tussen 1983 en 1986 en diende als een experimenteel project om de relatie tussen mens, natuur en architectuur te verkennen. Het idee achter het gebouw was om een harmonieuze leefomgeving te creëren waarin mensen zich verbonden voelen met de natuur en hun creativiteit kunnen uiten.

Hundertwasser Village

Naast het Hundertwasserhaus vind je ook de Hundertwasser Village, een complex van winkels, cafés en restaurants die ook zijn ontworpen volgens Hundertwassers principes. Hier kun je genieten van een hapje en een drankje terwijl je omringd wordt door kunst en creativiteit.

Het Hundertwasser Museum

Als je geïnteresseerd bent in de kunst van Hundertwasser, mag een bezoek aan het Hundertwasser Museum niet ontbreken. Dit museum, dat naast het huis ligt, is gewijd aan de werken en ideeën van de kunstenaar.

Je kunt hier kunstwerken bewonderen die zowel esthetisch als sociaal bewust zijn. Hundertwassers schilderijen en grafische werken zijn kleurrijk en expressief, maar dragen ook vaak een boodschap uit. Ze nodigen de kijker uit om na te denken over maatschappelijke kwesties, zoals duurzaamheid en de relatie tussen mens en natuur.

Het museum heeft een uitgebreide collectie van Hundertwassers werken, variërend van zijn vroege schilderijen tot zijn latere grafische werken. Een van de meest opvallende stukken in de collectie is zijn beroemde schilderij “De Boomspiralen“. Dit werk toont een kleurrijke en gedetailleerde weergave van spiralen die de groei en verbinding van bomen symboliseren. Het schilderij is niet alleen visueel indrukwekkend, maar roept ook vragen op over de relatie tussen mens en natuurlijke omgeving.

Naast de permanente collectie organiseert het Hundertwasser Museum ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen bieden een platform voor hedendaagse kunstenaars om hun werk te tonen en in dialoog te gaan met Hundertwassers ideeën. Het museum streeft ernaar om een divers en inclusief programma aan te bieden, waarbij verschillende kunstvormen en perspectieven worden belicht.

Hundertwasser museum

Wat zijn de openingsuren?

Het Hundertwasserhaus en het Hundertwasser Museum zijn het hele jaar door geopend voor het publiek en dat van 10 tot 18u. Ook op feestdagen.

Zijn tickets nodig?

Om het Hundertwasserhaus en het Hundertwasser Museum te bezoeken, heb je tickets nodig. Deze kunnen ter plaatse worden gekocht of online worden gereserveerd. Het is aan te raden om je tickets van tevoren te kopen, vooral tijdens het hoogseizoen, om lange wachtrijen te vermijden.

Dus waar wacht je nog op? Koop je tickets, plan je bezoek en laat je onderdompelen in de kleurrijke wereld van Hundertwasser. Het zal een ervaring zijn die je niet snel zult vergeten!