Wandelen in Hallerbos in bloei
3.5/5 - (19 votes)

Gelegen in Halle en met een oppervlakte van zo’n 552 hectare is het Hallerbos het belangrijkste recreatiegebied tussen Zenne en Zoniën. Maar vooral in de maand april trekt het uitgestrekte bos heel wat bezoekers naar zich toe. In die periode kleurt het hele bos immers paars door de vele hyacinten die er in bloei staan. Hier zijn enkele zaken die je zou moeten weten vooraleer je een bezoek plant aan het Hallerbos.

Waarom is het Hallerbos een bezoek waard?

Het Hallerbos heeft de grootste oppervlakte aan wilde boshyacinten in Vlaanderen. Wanneer het Hallerbos in bloei staat, kleurt deze volledig paars, waardoor heel wat toeristen naar hier trekken om het unieke schouwspel te bewonderen. Het staat ondertussen bekend als een van de mooiste bloemenvelden van België. De vele foto’s die ieder jaar het internet overrompelen hebben ervoor gezorgd dat het Hallerbos een echte toeristische attractie is geworden.

Hallerbos

Wanneer bezoek je het Hallerbos het best?

De bloeiperiode van de boshyacinten vindt jaarlijks plaats in de maand april. Wie komt voor dit spectaculaire paarse bloementapijt, plant zijn bezoek dus best in deze periode. Het kan echter best druk zijn tijdens het bloeiseizoen door de vele duizenden toeristen die naar hier komen. Wil je het Hallerbos op een rustig moment bezoeken, dan plan je beter je bezoek buiten de bloeiperiode van de boshyacint.

Hoe bereik je het Hallerbos?

Wie met het openbaar vervoer het Hallerbos wenst te bezoeken, kan de trein nemen naar Halle. Daarna kun je je verplaatsen met de bus (lijn 114) naar het bos zelf. In het weekend is er echter een beperkte bereikbaarheid met het openbaar vervoer. In het bloeiseizoen wordt er tijdens de weekends echter een pendelbus ingelegd die je van het centrum van Halle naar de boshyacinten brengt.

Wie met de wagen komt, dient er mee rekening te houden dat er tijdens het bloeiseizoen een andere verkeersregeling geldt. Zo wordt de Vlasmarktdreef op deze dagen afgesloten van de Nijvelsesteenweg. Er zijn een aantal parkings beschikbaar langs de bosrand van het Hallersbos: Hogebermweg (parking 1), Bosmuseum (parking 2), Vlasmarktdreef (parking 3), Dries (parking 4), Kampendaal (parking 9), Veertigbunderdreef (parking 7) en Dreef van Eigenbrakel (parking 10).

Achtdreven (parking 8), Jachtpaviljoen (parking 5) en Speelweide (parking 6) zijn niet meer bereikbaar met de wagen.

Hallerbos hyacinten

Hoe verken je het Hallerbos het best?

Het bos biedt mogelijkheden voor wandelaars, ruiters en mountainbikers. Wie echter komt om de paarse boshyacinten te bezichtigen, doet dit het best aan de hand van een wandeling. In het toerismekantoor in Halle kun je een gratis wandelkaart halen. Deze is ook digitaal te downloaden op de website van het Hallerbos. Op de kaart staan de verschillende wandelingen en het ruiterspad aangeduid. De fietspaden zijn in het bos zelf aangeduid met toegankelijkheidspaden.

In totaal telt het Hallerbos drie wandelingen: de Achtdrevenwandeling (1,8km), de Sequoiawandeling (4km) en de Reebokwandeling (7km).

Een wandeling gericht op de boshyacinten is er niet. Wel loopt de Achtdrevenwandeling dwars door het hyacintengebied, net als de helft van de Reebokwandeling. Wie zoveel mogelijk wil wandelen langs de paarse bloemenvelden, stippelt best zelf een wandeling uit aan de hand van de kaart.

wandelen in het hallerbos

Wat mag en wat mag niet

Let wel op dat de boshyacinten beschermd zijn. Zo is het niet toegelaten om over de paarse bloemenvelden te wandelen, noch is het toegestaan om de bloemen te plukken. Wel mogen hondeneigenaars hun trouwe viervoeter meebrengen naar het Hallerbos voor een wandeling, al is het aan de leiband.

Alternatieven voor het Hallerbos

Uniek is het spektakel van de paarse boshyacinten in Vlaanderen niet. Hoewel het Hallerbos de grootste oppervlakte aan wilde boshyacinten heeft, zijn er nog een aantal andere bossen in Vlaanderen die deze plant hebben. Deze bossen hebben het voordeel dat je in alle rust en stilte van deze prachtige bloem kunt genieten. Je vindt ze onder andere in Oost-Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen: in het Muziekbos in Ronse, het Neigembos in Ninove, het Brakelbos in Brakel, het Koppenbergbos in Oudenaarde, de Hotond-Scherpenberg in Ronse, op de Bosberg in Geraardsbergen en in Bos Ter Rijst in Maarkedal.

Daarnaast vind je de paarse bloemen ook in West-Vlaanderen: op de Rodeberg en het Hellegatbos in Westouter, in het Helleketelbos in Poperinge en op top van de Kemmelberg in Kemmel.

hallerbos in bloei

Tips voor het bezoeken van het Hallerbos

Plan je bezoek
Tijdens het bloeiseizoen van de boshyacinten kunnen de weekends erg druk zijn. Plan als het kan daarom je bezoek tijdens de week. Zo kun je in alle rust genieten van de paarse bloemenvelden. Indien mogelijk, laat je auto thuis of in Halle en kom met de fiets tot aan het Hallerbos.

Wandelkaarten
Een wandelkaart kan erg handig zijn om het maximale uit je bezoek aan het Hallerbos te halen. Deze zijn gratis verkrijgbaar op het toerismebureau van Halle of digitaal te downloaden op de website van het Hallerbos. Ook in het Bosmuseum kun je nog kaarten verkrijgen specifiek gericht op één bepaalde wandeling.

Check de bloeikalender
Op de website van het Hallerbos vind je een kalender terug waarop wordt vermeld wat je precies kunt verwachten als je het bos vandaag bezoekt. Dit kan zeker van pas komen als je een lange reis voor de boeg hebt.

Hallerbos Halle Vlaanderen

Andere bezienswaardigheden in de buurt van het Hallerbos

De omgeving van Halle heeft meer te bieden dan enkel de paarse bloemenvelden van het Hallerbos. Zo biedt toerisme Halle arrangementen aan voor wie graag een weekendje in Halle wil verblijven om te genieten van alle bezienswaardigheden in de buurt.

Sint-Martinusbasikiek
Wie Halle bezoekt, mag de Sint-Martinusbasiliek in het centrum van de stad zeker niet overslaan. De basiliek is niet alleen de thuis van de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle, maar geeft je ook een blik in de geschiedenis van de stad. In de basiliek zelf zal je heel wat kunstwerken ontdekken die een groot deel uitmaken van onze Europese kunstgeschiedenis.

Wandelen en fietsen in het Pajottenland
Halle bevindt zich in het Pajottenland, een streek die zich kenmerkt door de vele bossen en groene velden. Een van de beste manieren om het groene landschap en het erfgoed van het Pajottenland te verkennen is te voet of met de fiets. Er zijn maar liefst meer dan 750 kilometers aan wandel-en fietsroutes in deze omgeving waardoor je je echt niet hoeft te vervelen tijdens een uitstapje in Halle.

Den AST
Museum den AST is het streekmuseum van Halle. Hoewel het slechts om één museum gaat, zijn er drie verschillende onderwerpen die aan bod komen. Het eerste gedeelte gaat over het moutproces en de hoogdagen van de mouterij. Een tweede deel behandelt de vele feesten en tradities van in de streek terwijl een derde gedeelte gaat over Halle als bedevaartsoord.

Kasteel van Gaasbeek
Het Kasteel van Gaasbeek in Vlezenbeek is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het Pajottenland. Het kasteel dateert van de dertiende eeuw toen Godfried van Leuven het liet bouwen. Door de eeuwen heen is het wel al een aantal keer verwoest en heropgebouwd, maar de romantische kenmerken zijn altijd bewaard gebleven. In het kasteel zelf vind je nog een imposante verzameling aan meubilair, glasramen en beeldhouwwerken.

Kasteel van Gaasbeek bezienswaardigheden Hallerbos

Brouwerij Boon
Belgie is het land van de bieren en Halle is daar geen uitzondering op. De eeuwenoude brouwerij Boon is gekend voor zijn Duivelsbier, Halse specialiteit. Tijdens een rondleiding kom je meer te weten over dit donkere bier en de vele andere streekbieren.

De Weg-Om
Halle profileert zich vooral als bedevaartsoord en daar horen uiteraard heel wat wandelroutes bij. De Weg-Om is een wandelroute van zo’n vijf kilometer en behoort tot de oudste processiewegen van het land. De route verloopt niet door het centrum van Halle, maar door de groene omgeving net er buiten.

Mini-Europa
Wie een weekendje weg wil met het gezin en in de buurt van Halle verblijft, heeft met Mini-Europa vlakbij een grote troef in handen om de kinderen tevreden te stellen. Mini-Europa is een themapark waarbij ieder belangrijk bouwwerk of monument in verkleinde vorm aanwezig is. Van het Colosseum tot de Eiffeltoren.

Grote Markt van Brussel
Een van de grootste troeven van Halle is zijn locatie. Het is gelegen op een boogscheut van onze hoofdstad Brussel, wat het een ideale uitvalsbasis maakt om de hoofdstad te verkennen. De Grote Markt van Brussel behoort ongetwijfeld tot een van de grootste bezienswaardigheden van de hoofdstad en van België. De blikvanger op de Markt is het stadhuis.

Grote Markt Brussel

Andere bloemenvelden in Vlaanderen

Naast het beroemde paarse bloementapijt in het Hallerbos, heeft Vlaanderen ook nog een aantal andere locaties waar je van het zicht op heerlijke bloemenvelden kunt genieten.

Tulpenvelden
Voor tulpenvelden hoef je tegenwoordig niet meer naar Nederland te reizen. Enkele Nederlandse boeren steken nu ook de grens over om hier tulpenbollen te kweken. Een voorbeeld hiervan is Meerdonk in het Waasland, waar je nu ook tijdens de maanden april en mei grote tulpenvelden kan bewonderen.

Begonia’s
In de omgeving van Gent staat het kleinere Lochristi bekend omwille van zijn vele bloemenvelden. Zo vindt er zelfs jaarlijks tijdens de laatste week van augustus het Begoniafestival plaats, die de kleurrijke bloemenvelden in de omgeving nog eens extra in de bloemetjes zet.

Tulpenvelden alternatief Hallerbos