Zion National park
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Zion National Park

Volg de paden waar de oude inheemse volkeren en pioniers vroeger wandelden. Staar naar de massieve roomkleurige, roze en rode zandstenen kliffen die versmelten met een schitterende blauwe hemel. Ervaar de wildernis in een smalle canyon. Zions uniek gamma van planten en dieren zal je betoveren terwijl je haar rijke geschiedenis en geologische wonderen als het ware absorbeert. Zion National Park is met andere woorden een van de mooiste nationale parken van de Verenigde Staten.

Waar ligt Zion National Park?

In onze contreien is het park een stuk minder bekend dan andere nationale parken in de Verenigde Staten. Iedereen kent de Grand Canyon, Yosemite en Yellowstone, maar wanneer je Zion National Park vermeldt halen de meeste mensen hun schouder op.
Het park ligt in de staat Utah en heeft twee ingangen die je via Route 9 kunt bereiken. De rit in (en door) het park is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Het park is bovendien geschikt voor iedereen; families, solo-avonturiers en mensen van alle leeftijden. Het is elke dag van het jaar open, 24 uur op 24 dus je hebt geen enkel excuus dit te missen!

Zion National park Angels landing

Geografie van Zion National Park

Het adembenemende geografische landschap van Zion is het resultaat van de Virgin River die zich een weg heeft gebaand door honderden meters Navajo zandsteen wat een dynamische en steile canyon heeft achtergelaten. Daarnaast vind je heel wat verschillende soorten landschappen in het park zoals een woestijnachtige oase in de canyons en de oevers van de rivier die met keien bezaaid zijn en waar je verschillende soorten bomen, varens en wilde bloemen aantreft.

Wandelingen Zion National Park

De ideale periode voor wandelingen Zion National Park is de herfst, omdat het dan niet te nat is waardoor alle paden meestal open zijn. Ook de leuke gematigde temperaturen en de prachtige herfstkleuren in het park zijn een mooie bonus.
De lentemaanden zijn iets moeilijker voor wandelaars. Hoewel de temperatuur nog geweldig is, valt er veel meer neerslag waardoor het waterpeil van de rivier stijgt en vele wandelpaden gesloten worden. Daarbovenop kunnen de wandelpaden die wel geopend zijn heel glad zijn.

Zion National Park wandeling

Top tien beste wandelingen in Zion National Park

Angels Landing
Moeilijkheidsgraad: gevorderd
Afstand: 8,7 kilometer
Vereiste tijd: 4 uur in totaal
Hoogteverandering: 453 meter

Angels Landing is misschien wel de bekendste wandeling in Zion National Park. Iedereen met een gematigde conditie kan deze wandeling in principe aan, maar soms kan het heel steil (en op een smal paadje) zijn naar de top, wat het mentaal iets zwaarder maakt. Er zijn kettingen vastgemaakt in de rotsen waaraan je je kunt vasthouden maar eens je deze (mentale) drempel voorbij bent, kan je genieten van het mooiste uitzicht op het park. Deze wandeling is dan ook letterlijk en figuurlijk adembenemend en een van de beste Zion National Park bezienswaardigheden.

The Narrows
Moeilijkheidsgraad: gevorderd
Afstand: 15,1 kilometer
Vereiste tijd: 8 uur in totaal
Hoogteverandering: 102 meter

Deze wandeling is eigenlijk voor een deel canyoneering maar dat maakt het net plezanter. Het pad volgt voor het grootste deel de Virgin River. De canyon is heel nauw op sommige plaatsen en je moet vaak door het water waden of zelfs zwemmen om verder te gaan. Bereid je dus voor om nat te worden. Dit maakt het wel tot een schitterende wandeling tijdens de hete zomermaanden!

Canyon Overlook Trail
Moeilijkheidsgraad: gematigd
Afstand: 1,6 kilometer
Vereiste tijd: 1 uur in totaal
Hoogteverandering: 50 meter

Deze wandeling levert misschien wel de beste foto’s op van Zion Canyon. Door de korte duur van deze tocht mag je deze in principe niet missen.

Observation Point via de East Rim Trail bij Weeping Rock
Moeilijkheidsgraad: gevorderd
Afstand: 12,9 kilometer
Vereiste tijd: 6 uur in totaal
Hoogteverandering: 655 meter Dit pad zigzagt zich een weg op de steile berghelling van rode Navajo zandsteen in het begin en witte rots aan de top die de Tempeldopvorming wordt genoemd. Ook hier heb je een spectaculair uitzicht.

Kolob Arch via La Verkin Creek trail
Moeilijkheidsgraad: gevorderd
Afstand: 22,5 kilometer
Vereiste tijd: 8 uur in totaal
Hoogteverandering: 316 meter

Dit is de tweede langste natuurlijke boog ter wereld en het resultaat van verticale gezamenlijke expansie, het instorten van muren en erosie.

zion national park natuur Upper Emerald Pool trail
Moeilijkheidsgraad: gematigd
Afstand: 1,6 kilometer
Vereiste tijd: 1 uur in totaal
Hoogteverandering: 61 meter

Dit is ook een van de bekendste wandelingen in Zion National Park en een die geschikt is voor zowel kinderen als volwassen. Watervallen, waterpoelen en prachtige monolieten en een prachtig uitzicht. Ook deze wandeling mag je niet missen!

Temple of Sinawava via Riverside Walk Trail
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Afstand: 3,5 kilometer
Vereiste tijd: anderhalf uur in totaal
Hoogteverandering: 17 meter

Deze wandeling is geplaveid waardoor ze uitermate geschikt is voor rolstoelgebruikers, al kunnen deze soms hulp nodig hebben. Cottonwood bomen liggen naast het grootste deel van het pad wat ook welgekomen schaduw biedt.

Watchman Trail
Moeilijkheidsgraad: gematigd
Afstand: 4,3 kilometer
Vereiste tijd: twee uur in totaal
Hoogteverandering: 112 meter

Deze wandeling is ideaal voor reizigers die voor de eerste keer het park bezoeken. Zo kan je perfect het uitzicht en gevoel van het park opsnuiven.

Pa’rus Trail
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Afstand: 5,6 kilometer
Vereiste tijd: twee uur in totaal
Hoogteverandering: 15 meter

Deze gemakkelijk wandeling is ook uitermate geschikt voor rolstoelgebruikers alsook hond- en fietsvriendelijk. Het pad is geplaveid en volgt de Virgin River tot het lagere deel van de Zion Canyon.

Kayenta Trail
Moeilijkheidsgraad: gematigd
Afstand: 3,2 kilometer
Vereiste tijd: anderhalf uur in totaal
Hoogteverandering: 46 meter

Deze wandeling biedt ook een mooi zicht op de emerald pools en is een ideale locatie om te picknicken.

zion national park wandelingen

Kajakken in Zion National Park

Kajakken in het park is enkel geschikt voor ervaren peddelaars die bereid moeten zijn enkele dagen te overleven zonder assistentie. Je moet je wildwater bewijs hebben en ook een vergunning op voorhand aanvragen.

Rotsklimmen in Zion National Park

De zandstenen kliffen van Zion zijn meer dan 600 meter hoog en staan wereldbekend als geweldige locatie om te muurklimmen. Door hun moeilijkheidsgraad zijn de meeste klimroutes in het park echter niet aangeraden voor onervaren klimmers. De beste omstandigheden om te klimmen zijn van maart tot mei en september tot begin november. In juli en augustus stormt het regelmatig, wat de zandsteen los kan maken en heel gevaarlijk is. Als je minder dan 24 uur klimt, heb je geen vergunning nodig. Enkele van de beste klimmen in Zion National Park zijn Angels Landing, Mount Isaac, Cable Mountain, Tunnel Wall en Mountain of the Sun.

zion national park rotsklimmen

Canyoneering

Bij canyoneering combineer je rappellen, zwemmen, wandelen en klimmen. Je moet ook nog eens vaak je eigen route vinden en soms wat problemen oplossen, wat dit tot een geweldige activiteit maakt. Zion National Park is ook nog eens een van de beste plekken van de Verenigde Staten om te canyoneeren.
Voor alle technische trips heb je een vergunning nodig. Je hebt tientallen verschillende canyons om te verkennen, waarvan er sommige zo smal zijn dat een mens er amper door kan. Toch zijn er heel wat mogelijkheden voor zowel beginners als ervaren canyoneerers. Beginners kunnen een gegidste tour boeken vanaf 155 dollar per persoon (als je met twee bent, hoe meer mensen, hoe goedkoper het is).
Andere activiteiten zijn onder meer paardrijden (van maart tot oktober), fietsen, vogelspotten en sterrenkijken. De autorit door het park is een prachtig voorbeeld van een scenic drive en ook een van de mooiste Zion National Park bezienswaardigheden.

Prijs Zion National Park

Voor een weekpas betaal je 25 dollar per voertuig. Als je met de moto, fiets of te voet bent, kost het slechts twaalf dollar per persoon. Van april tot oktober rijden er gratis shuttle bussen door het park. Wil je graag dat alles voor jou geregeld wordt zodat je zelf nergens meer aan hoeft te denken? Kijk dan eens naar deze tours en excursies.

Overnachten in Zion National Park

Kamperen is de beste manier om het park te ervaren. Blijf minstens twee tot drie nachten zodat je jezelf helemaal kunt onderdompelen. Zion National Park heeft drie campings: de South en Watchman Campground vind je in Zion Canyon en hier betaal je tussen de zestien en twintig dollar per nacht. De Lava Point Campground ligt op een uur rijden van Zion Canyon. Kamperen is heel populair hier dus ofwel kan je online een plek reserveren ofwel kom je vroeg genoeg. Als je liever niet in een tent slaapt, kun je ook overnachten in een lodge in het park. Kijk voor alle dichtbij gelegen accommodaties eens op deze website.

zion national park Utah USA

Beste tijd om Zion National Park te bezoeken

De drukste periode is tussen maart en november en de herfstmaanden zijn het beste voor wandelaars en klimmers. In de zomer is het rond de 35° en wordt het zelden kouder dan 18°.

Tips voor actieve bezoekers

  • Draag altijd een map en compas op zak, of een gps of offline map op je smartphone omdat vele (de meeste) wandelpaden in Zion slecht of niet aangeduid zijn.
  • Draag tijdens de zomer altijd een hoofddeksel, een t-shirt met lange mouwen en zonnebescherming. De woestijnlucht zal je aan een sneltempo uitdrogen, dus drink genoeg -water!
  • In de Verenigde Staten vind je heel wat fauna die je in Europa niet aantreft, dus de kans is reëel dat je giftige dieren zoals slangen en schorpioenen tegenkomt. Om slangenbeten te vermijden moet je altijd goed opletten waar je je handen neerzet en ook wegblijven van donkere plaatsen of omkruisende stenen. Volg deze raad en je vermijdt zo ook schorpioenen. Kijk ook altijd in je schoenen voor je ze aandoet, schud ze een keer goed uit of sla hen even tegen elkaar om er zeker van te zijn dat er geen schorpioenen of spinnen in zitten.

Na het lezen hiervan zou je moeten beseffen dat dit prachtige park eigenlijk een must see is tijdens je trip door de Verenigde Staten. Het ligt op amper tweeënhalf uur rijden van Las Vegas en vanuit Zion kan je ook perfect doorrijden naar de Grand Canyon. Neem zeker je tijd om van deze wonderen der natuur te genieten!

zion national park bezienswaardigheden