Zaanse Schans
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

De Zaanse Schans is een historische buurt in Zaandam, Noord-Holland, die je een inzicht geeft in het Hollandse leven van de zeventiende en achttiende eeuw. Het historische erfgoed bestaande uit heel wat houten huizen en musea is een van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland en is een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in de Hollandse cultuur.

Wat is er te zien

De Zaanse Schans wordt vaak bezocht als een daguitstap vanuit Amsterdam. Tijdens die dag wil je dan ook het maximale uit je bezoek halen. Hier zijn alvast enkele bezienswaardigheden die je niet mag missen.

De Zaanse Schans bezoeken

De Kat

Nee, het gaat hier niet om een rondhangende zwerfkat, maar om de laatste overgebleven nog werkende windverfmolen ter wereld. De molens van de Zaanse Schans zijn de grootste trekpleisters van deze historische buurt en daar behoort de Kat zeker toe.

Zaans uurwerkmuseum

In dit museum van het Nederlandse Uurwerk maak je kennis met alle uurwerken van Nederland door de eeuwen heen. Het museum is gevestigd in het 17e eeuwse Wevershuis en heeft een verzameling aan torenuurwerken, wandklokken, speelklokken en slingeruurwerken daterend van de 16e eeuw tot de 19e eeuw. Een van de mooiste stukken uit de collectie is het slingeruurwerk van Christiaan Huygens.
Het museum is open van dinsdag tot zondag, van 11u tot 17u. Een toegangsticket kost 6 euro.

Bakkerijmuseum

Het zeventiende-eeuwse huis In de Gecroonde Duyvekater is een bakkerijmuseum dat bestaat uit een bakkerswinkel en bakkerij dat nog gebruik maakt van de authentieke steenoven. De naam van het museum komt van de zoetbroodspecialiteit, de duivekater dat een echt streekproduct is. In de winkel worden nog heel wat oud-Hollandse bakkersproducten verkocht waaronder chocolade, speculaas en marsepein.
Het museum is dagelijks open van 9u tot 17u.

Klompenmakerij

Je kan niet naar Nederland reizen en geen klompen hebben gezien. In de klompenmakerij op de Zaanse Schans zie je hoe dit houten schoeisel wordt gemaakt. Dit familiebedrijf tracht enerzijds de ambacht in leven te houden door deze te laten zien in het museum aan zijn bezoekers en anderzijds verkoopt het ook nog klompen.

Klompenmakerij Zaanse Schans

Zaans Museum

Het Zaans Museum werd geopend om het erfgoed van de streek te bewaren. Het bevat een erg streekgebonden collectie over de woon- en industriecultuur van de Zaanse Schans. De collectie varieert van kleding tot schilderijen en fabrieksmaterialen uit de voedingsindustrie. Tijdens een bezoek waan je je echt in een fabriek uit het begin van de twintigste eeuw. Hier komt de geschiedenis van het produceren van chocolade en biscuits door de meisjes van Verkade tot leven.
Het museum is dagelijks open van 10u tot 17u. Een ticket kost 10 euro.

Molens van de Zaanse Schans

De Kat hebben we al gehad, maar de windverfmolen is slechts een van de vele molens die hier aanwezig zijn. Als je tijd zou over hebben tijdens je uitstap, mag je zeker de specerijenmolen De Huisman niet missen. Ook kan je er nog de houtzaagmolens De Gekroonde Poelenburg en Het Jonge Schaap, de oliemolen De Zoeker en De Os, wiphoutzaagmolen Het Klaverblad en oliemolen De Bonte Hen, bewonderen.

Molens Zaanse Schans

Museumwinkel Albert Heijn

De supermarktketen Albert Heijn komt voor uit een kleine kruidenierszaak die is gelegen op de Zaanse Schans. Wie het kraambed van Albert Heijn wil bezoeken, kan dit in de ‘Museumwinkel Albert Heijn’. De oude kruidenierswinkel heeft nog zijn oorspronkelijke inrichting en inventaris daterend uit 1887.
Het museum is dagelijks open van 10u tot 16u30.

Honig Breethuis

In het Honig Breethuis zie je het huis van een koopmansfamilie uit de negentiende eeuw. Op die manier krijg je een zicht op hoe het leven in die tijd was. Het huis behoorde oorspronkelijk toe aan de familie Jacob Cornelisz Breet, een papierfabrikant van toen.

Hoe geraak je er?

De Zaanse Schans ligt op een korte afstand van het centrum van Amsterdam. Wie vanuit België reist, zal dus wellicht de Nederlandse hoofdstad als tussenhalte hebben.
Amsterdam is makkelijk bereikbaar met de Thalys vanuit Brussel en Antwerpen. Vanaf Amsterdam Centraal heb je de keuze tussen de bus, trein of de veerboot.
De Rnet-buslijn 391 rijdt iedere vijftien minuten vanaf Amsterdam Centraal naar de halte Zaanse Schans. Met de bus doe je er zo’n 40 minuten over.
De trein is met 17 minuten een vluggere methode met halte in Zaandijk – Zaanse Schans. Vanuit het centrum van Amsterdam kun je ook gebruik maken van de veerdienst richting de Zaanse Schans. De boottocht duurt iets minder dan twee uur.

Zaandam Zaanse Schans

Bezienswaardigheden in de omgeving

Wie nog wat extra dagen heeft tijdens zijn vakantie in Noord-Holland, kan naast de Zaanse Schans ook nog enkele andere bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken.

Giethoorn

Giethoorn is een idyllisch dorpje waar kleine veeneilandjes met elkaar zijn verbonden door middel van meer dan 170 houten bruggetjes. Door het feit dat er dus heel wat kanaaltjes langs de met riet bedekte boerderijen liggen, wordt het wel eens vergeleken met Venetië. In het hoogseizoen kan het erg druk worden met toeristen die een boottochtje maken met een fluisterbootje.

Texel

Het eiland Texel in het noorden van Nederland is een populaire bestemming onder de natuurliefhebbers. Het grootste van de Waddeneilanden is dan ook erg groen door de vele duinen, bossen en graslanden. Vakantiegangers verkennen het eiland vaak met de fiets of te voet om makkelijk de verschillende vogelsoorten die er aanwezig zijn te spotten. Ook op cultuurvlak vind je hier heel wat bezienswaardigheden door de rijke historie van het eiland.

bezienswaardigheden texel omgeving zaanse schans

Amsterdam

Een bezoek aan de Zaanse Schans wordt vaak gemaakt in combinatie met een weekendje in Amsterdam. De Nederlandse hoofdstad is jaarlijks de bestemming van heel wat toeristen die er de vele bezienswaardigheden komen ontdekken. Met een heel groot aanbod aan musea is een verblijf in Amsterdam een erg culturele ervaring, maar ook de vele kanalen en de beroemde red light district is een erg populaire trekpleister.

Beverwijkse Bazaar

Ook in Nederland kun je je even wanen alsof je in de medina van een Marokkaanse stad ronddwaalt. De Beverwijkse Bazaar is wellicht de grootste overdekte markt van het land. Hier staan al dertig jaar honderden kramen die allerlei goederen te koop aanbieden. Verschillende culturen komen hier samen waardoor de onderdelen van deze markt verschillende namen dragen: van de Zwarte Markt en Oosterse Markt tot de Grand Bazaar en de Kofferbakmarkt.

Zandvoort

Wie zegt dat een strandvakantie in Nederland niet kan? De badplaats Zandvoort heeft al altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op toeristen. Met het prachtige strand en de vele horecazaken waar je heerlijk kunt tafelen of een drankje nuttigen, kom je er zeker niets tekort. De boulevards zijn dan ook weer een paradijs voor shopaholics, gezien de vele winkels en boetieks zeven op zeven open zijn.

Zandvoort