Waar zwemmen met walvishaaien?
3.9/5 - (7 votes)

Alleen al het idee van zwemmen met haaien doet een groot deel van de mensen flauw wegtrekken. Ze denken daarbij vaak aan de cult-klassieker Jaws en willen niet als haaienhapje eindigen. Toch kan je op een perfect veilige manier met haaien zwemmen zonder ook maar het minste risico te lopen in hun maag te belanden. Wij vertellen je alles wat je moet weten over zwemmen met walvishaaien.

Wat zijn walvishaaien?

Walvishaaien zijn zachtaardige reuzen die in tegenstelling tot andere haaien filtervoeders zijn. Ze zwemmen met hun mond open en spelen zo heel wat plankton en kleine visjes naar binnen.
Ze worden gemiddeld 70 jaar en kunnen bijna 13 meter lang worden! Daarbovenop kunnen ze meer dan twintig ton wegen! Dat maakt van hen de grootste kraakbeenvis in de zee.
Je kan een haai trouwens onderscheiden van een walvis door hun staartvin. Bij een haai is deze verticaal terwijl deze bij een walvis horizontaal is. Daardoor is de walvishaai dus een haai en geen walvis.

zwemmen met walvishaaien gevaarlijk

Is zwemmen met walvishaaien gevaarlijk?

Zoals eerder vermeld zijn het filtervoeders waardoor je geen enkel risico loopt door hen te worden aangevallen. De mens is gevaarlijker voor de walvishaai dan omgekeerd. Het is een bedreigde diersoort en wereldwijd zijn er nog maar amper 1000 geregistreerde exemplaren. In sommige landen wordt er nog op hen gevist. Toch is zwemmen met walvishaaien hun redding geweest. Toen ze in de Filipijnen bijvoorbeeld ontdekten dat ze ook geld konden verdienen door het duiken met walvishaaien, besloot men niet langer op hen te vissen.

zwemmen met walvishaai
De walvishaai is de grote vriendelijke reus van de zee!

Waar kan je zwemmen met walvishaaien?

Walvishaaien verkiezen warm water dus daardoor komen ze voor in alle tropische zeeën en oceanen. Elke lente migreren ze naar de centrale westkust van Australië, waar ze in het gebied van het Ningaloo Reef feesten op een buffet van plankton. Hier heb je dan ook een ontzettend grote kans om te kunnen duiken met walvishaaien. De beste tijd is van 15 maart tot 15 september.
Je kan ook zwemmen met walvishaaien in Mexico, bijvoorbeeld in Cancun. Hier begint het seizoen in mei, hoewel men zegt dat augustus of begin september de beste tijd is om te duiken met walvishaaien omdat er later op het seizoen meer van hen zijn.
Ook in Indonesië kan je zwemmen met walvishaaien, in het bijzonder in het Cendrawasih Bay National Park. Hier maak je het gehele jaar door een grote kans om hen te zien.
Je kan ook duiken met walvishaaien in de Malediven en de Filipijnen.

Excursies boeken?

» Alle mogelijkheden om met walvishaaien te zwemmen

duiken met walvishaaien

Wat mag je niet doen?

Zoals bij elk dier dat je in het wild wil zien, moet je enkele voorzorgmaatregelen nemen voor zowel jezelf als de dieren. Op de vraag of zwemmen met walvishaaien gevaarlijk is kan volmondig “neen” geantwoord worden omdat ze enkel plankton en kleine visjes eten. Het enige waar je op moet letten is dat ze niet tegen je aan zwemmen of je niet raken met hun staart. Als ze jouw richting uit komen gezwommen moet je enkel uit de weg gaan. Probeer ze in elk geval NIET aan te raken! Bedenk dat je deze wonderbaarlijke dieren in hun natuurlijke habitat bezoekt en het heel respectloos is hen proberen te aaien.
Je mag foto’s nemen, maar zonder flits. Probeer hen ook niet van achter te besluipen want zo kan je ze doen schrikken.

zwemmen met walvishaaien
Wil je zwemmen met haaien, maar hou je niet zo van hun voedingsgewoontes? Een walvishaai is een vegetariër!

Verantwoord zwemmen met walvishaaien

Jammer genoeg gebeurt het zwemmen met walvishaaien niet overal op een verantwoorde manier. In Oslob in de Filipijnen bijvoorbeeld worden de walvishaaien met aas naar bepaalde plekken gelokt. Dit verstoort hun natuurlijke eetpatroon en heeft als gevolg dat toeristen massaal hier naartoe trekken om te zwemmen met walvishaaien. Je zit met een hele hoop anderen opeengepakt in een bootje tot je eindelijk even met hen mag zwemmen. Zoek dus op voorhand per locatie op of het duiken met walvishaaien op een verantwoorde manier gebeurt. In de Filipijnen is dit overigens in Donsol.

met walvishaaien zwemmen

Wat kan je verwachten?

Ga er niet van uit dat je zeker een walvishaai zult zien! Het zijn nog altijd wilde dieren en je hebt nooit de garantie dat je er effectief zult zien. Hoewel de kans soms heel hoog kan zijn. Bij sommige maatschappijen mag je nog een keer gratis mee als je er geen hebt gezien.

Wat kost het?

De prijs hangt logischerwijze af van waar ergens in de wereld je wil zwemmen met walvishaaien alsook het bedrijf dat je kiest. Minder betrouwbare en meer onverantwoorde maatschappijen zullen je minder aanrekenen, maar dit gaat ten koste van deze majestueuze dieren. De prijs hangt ook af of je enkel wil zwemmen of duiken met walvishaaien. Uiteraard kan je ook gewoon in de boot blijven en hen vanop een afstand bewonderen. Gemiddeld variëren de prijzen tussen de 60 en de 259 euro per persoon als je op een verantwoorde manier wil zwemmen of duiken met walvishaaien.

Zwemmen met walvishaaien is een van die onvergetelijke ervaringen, daarom kunnen we er niet genoeg op hameren dat je voor een maatschappij moet kiezen die dit op een verantwoorde manier organiseert. Zorg er voor dat ook latere generaties deze fantastische dieren kunnen bewonderen.

zwemmen met walvishaai