bezienswaardigheden Berlijn
3/5 - (3 votes)

Nog maar sinds ’89 is Berlijn bevrijd van de beruchtte Berlijnse muur, en toch is het inmiddels uitgegroeid tot een van de meest vooruitstrevende en moderne metropolen ter wereld. Berlijn is een stad die iedereen kan bekoren. Hier zegevierde ooit het communisme, de nazi’s, maar bovenal de democratie. Naast talrijke geschiedkundige overblijfselen is het ongelooflijk hoe Berlijn zo modern is geworden. Prachtige designobjecten smelten naadloos samen met de overblijfselen van een niet zo vrolijk verleden. Berlijn is voor geschiedenisfanaten, maar evenveel voor hipsters. Want Berlijn… is ganz geil!

8 bezienswaardigheden in Berlijn

Met een turbulente geschiedenis en een moderne hoofdstad zijnde, is er meer dan genoeg te zien en doen in Berlijn om een citytrip te vullen.

1. De Brandenburger Tor
Op het einde van de achttiende eeuw werd deze imposante Brandenburgse Poort neergepoot. Het is momenteel de enige stadspoort die bewaard is gebleven, want door de wereldoorlogen en communistische bezetting werden immers heel wat gebouwen compleet verwoest. De Brandenburger Tor is volledig verkeersvrij en geeft je de beste selfies in heel Berlijn!

Brandenburger Tor Berlijn

2. Overblijfselen van de Berlijnse muur
De Berlijnse muur werd ondertussen gelukkig met de grond gelijk gemaakt, maar gelukkig dat niet het hele bouwwerk werd vernietigd. Van de 160 km lange omwalling blijven nu nog maar fragmenten over, en allemaal hebben ze hun eigen bestemming gekregen. Het bekendste deel is wellicht de East Side Gallery, waar kunstenaars de kans kregen om de muur om te zetten tot een mooi stukje (politieke) kunst. De restanten langs de Bernauer Strasse zijn meer geschiedkundig, en langs de Potsdamer Platz en Checkpoint Charlie wordt nu vooral op toeristen gemikt. Het Mauerpark is dan weer een mooie integratie van de muur in een groot park.

Overblijfselen van de Berlijnse muur

3. De Siegessaüle
Vanuit de Brandenburgse Poort zie je ook reeds de Siegessaüle opdoemen. Deze overwinningszuil bevindt zich op een groot verkeersknooppunt temidden van het Großer Tiergarten park. Het grote bouwwerk werd geplaats ter ere van de overwinnen van de Pruisen op de Denen in 1864.

Siegessaüle Berlijn

4. De Reichstag
De Reichstag is het Duitse parlement. Het ziet er van buiten misschien als een historisch gebouw uit, maar binnenin valt je mond open van hoe modern het eigenlijk wel is. Je herinnert de Reichstag misschien wel uit het verhaal van 1933, waar het Rijksdaggebouw in brand werd gestoken met alle gevolgen van dien… Na de koude oorlog werd het gebouw gemoderniseerd en voorzien van een glazen koepel van waaruit je het vergaderende parlement kan zien.

Reichstag Berlijn

5. De Fernsehturm
Op het altijd drukke Alexanderplatz staat de 368 meter hoge televisietoren van Berlijn: de Fernsehturm. Vanuit het uitkijkplatform krijg je een uitzonderlijk mooi overzicht over Berlijn. Bij goed weer kan je tot 40 km ver kijken! Op de bovenste verdieping is er een ronddraaiend restaurant dat zeker de moeite waard is en heerlijk eten serveert.

Fernsehturm Berlijn

6. Het Holocaustmonument
Vlakbij de Brandenburgse poort vind je ook het Holocaust monument. Een groot plein met daarop perfect rechthoekige betonblokken in alle maten en groottes. Het vreemde monument moet weergeven hoe gedesoriënteerd de Joden moesten zijn tijdens het verschrikkelijke bewind van de nazi’s. Om dat gevoel te versterken zakt en daalt het monument en laat je soms in erg donkere dieptes achter.

Holocaustmonument Berlijn

7. De Gendarmenmarkt
Op de Gendarmenmarkt lijkt het wel alsof twee identiek dezelfde kerken tegenover elkaar werden geplaatst. Eén kerk werd gebouwd door de Hugenoten en de andere door de Protestanten. Al dat gelovig gekibbel terzijde… De Gendarmenmarkt is heerlijk om even tot rust te komen in de drukke hoofdstad van Duitsland!

Gendarmenmarkt Berlijn

8. De bloemetjes buitenzetten!
Misschien is dit niet echt een bezienswaardigheid, maar -afhankelijk van je leeftijd- móét je gewoon gaan feesten in Berlijn! Met honderden clubs en bars verspreid over de stad is er iedere avond wel wat te beleven. Tijdens de zomers wordt dat schijnbaar nog vertiendubbeld, want dan is er overal wel wat te beleven! Via het internet kan je de leukste clubs zo vinden… En anders ga je toch gewoon waar de nacht je heen brengt? Bovendien is alcohol spotgoedkoop in Berlijn.

Feesten in Berlijn