bezienswaardigheden krakau
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Krakau is een stad vol historische bezienswaardigheden en culturele schatten. Met zijn rijke geschiedenis en indrukwekkende architectuur trekt Krakau jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld aan. Of je nu geïnteresseerd bent in middeleeuwse kastelen, religieuze monumenten of de tragische geschiedenis van de Holocaust, Krakau heeft voor elk wat wils.

In dit artikel nemen we je mee op een virtuele tour langs de hoogtepunten van deze betoverende stad.

Wawel Kasteel

Het Wawel Kasteel is een architectonisch meesterwerk dat boven de stad uitsteekt en al meer dan 500 jaar het symbool van Krakau is. Dit imposante kasteel, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, was ooit de residentie van Poolse koningen en het centrum van politieke macht. Binnen de kasteelmuren vind je prachtige kamers, galerijen en de beroemde Wawel-kathedraal, waar vele Poolse vorsten zijn gekroond en begraven.

Naast de kathedraal zijn er tal van andere bezienswaardigheden binnen het kasteelcomplex. Je kunt de Koninklijke Vertrekken verkennen, waar je een glimp kunt opvangen van het luxueuze leven van de Poolse koningen. Er zijn ook verschillende musea, waaronder het Wawel Archeologisch Museum en het Wawel Kunstmuseum, waar je kunt genieten van een uitgebreide collectie kunstwerken en artefacten uit verschillende tijdperken.

Als je het kasteel verlaat, kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad Krakau vanaf de kasteeltorens. De panoramische uitzichten zijn adembenemend en bieden een geweldige kans om de schoonheid van de stad te bewonderen.

wawel kasteel

Oskar Schindlers Emailfabriek

Een plek die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van de Holocaust in Krakau is Oskar Schindlers Emailfabriek. Dit voormalige fabrieksgebouw diende als toevluchtsoord voor meer dan 1.000 Joodse arbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog, dankzij de moedige interventie van de Duitse zakenman Oskar Schindler.

Vandaag de dag is de fabriek omgebouwd tot een museum dat het verhaal vertelt van Schindler en de levens redde van vele Joden. Door middel van interactieve tentoonstellingen en persoonlijke verhalen krijg je een dieper inzicht in de gruweldaden van de oorlog en de heldhaftigheid van enkele individuen.

Het museum in de Oskar Schindlers Emailfabriek biedt bezoekers de mogelijkheid om meer te leren over de geschiedenis van de Holocaust en de impact van individuele heldendaden. Interactieve tentoonstellingen tonen de gruweldaden van de oorlog, zoals de deportaties en de concentratiekampen, evenals de moedige acties van mensen zoals Schindler.

Naast het tonen van historische feiten en gebeurtenissen, richt het museum zich ook op persoonlijke verhalen van overlevenden en hun families. Door middel van foto’s, brieven en getuigenissen krijgen bezoekers een intiem inzicht in de ervaringen van de Joodse gemeenschap tijdens de Holocaust.

De Oskar Schindlers Emailfabriek is een belangrijke herinnering aan de gruweldaden van de Holocaust en de moed van individuen die opstonden tegen onrecht. Deze bezienswaardigheid in Krakau is een plek die ons eraan herinnert dat zelfs in de donkerste tijden hoop en menselijkheid kunnen bestaan.

Auschwitz-Birkenau concentratiekamp

Op ongeveer een uur rijden van Krakau, kun je het vreselijke Auschwitz-Birkenau concentratiekamp bezoeken, een grimmige herinnering aan de tragedie van de Holocaust. Dit voormalige vernietigingskamp was het toneel van onnoemelijk leed en de dood van miljoenen onschuldige mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een rondleiding door Auschwitz is een hartverscheurende ervaring, maar ook een belangrijke herinnering aan de gruweldaden van het naziregime. Het museum biedt een aangrijpende en educatieve rondleiding door de kampen, waarbij je getuige kunt zijn van de overblijfselen van de barakken, gaskamers en andere lugubere overblijfselen.

Een bezoek aan Auschwitz met Nederlandse gids is trouwens mogelijk – maar weet dan wel dat deze niet elke dag gidsen. Boek dus zeker op voorhand. Engelstalige tours zijn elke dag beschikbaar.

auschwitz rondleiding

Wieliczka Zoutmijnen

Op slechts een klein eindje rijden van Krakau bevinden zich de Wieliczka Zoutmijnen, een bijzonder ondergronds complex dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze mijnen, die meer dan 700 jaar oud zijn, zijn een van de oudste nog actieve zoutmijnen ter wereld.

Een rondleiding door de Wieliczka Zoutmijnen voert je door een labyrint van tunnels, kamers en kapellen, allemaal uitgehouwen uit het zoutgesteente. Bewonder de prachtige zoutsculpturen en leer meer over de geschiedenis van de mijnbouw tijdens deze unieke ervaring onder de grond.

Mariakerk van Krakau

Er is heel wat te doen in Krakau voor liefhebbers van kerken, maar de allermooiste is toch wel gelegen aan de historische Rynek Główny, het grootste middeleeuwse plein van Europa.

De Mariakerk is één van de meest opvallende monumenten van Krakau. Met zijn gotische architectuur en prachtige interieur trekt deze kerk al eeuwenlang gelovigen en kunstliefhebbers aan.

De Mariakerk, ook wel bekend als de Basiliek van de Maagd Maria, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Het was oorspronkelijk een bescheiden kerkje, maar werd in de loop der jaren uitgebreid en verfraaid tot het heuse monument dat het nu is geworden.

De kerk staat bekend om zijn prachtige altaarstuk, gemaakt door de beroemde Duitse beeldhouwer Veit Stoss. Het altaarstuk, ook wel het “Wit Stosz-altaar” genoemd, is een meesterwerk van houtsnijwerk en toont scènes uit het leven van Jezus en de Maagd Maria. Het is een van de grootste altaarstukken ter wereld en is bijgevolg niet te missen tijdens een bezoek!

Naast het altaarstuk is de kerktoren van de Mariakerk een andere opvallende eigenschap. Elke dag klinken er trompetklanken vanaf de top van de toren. Deze traditie dateert uit de middeleeuwen en herinnert aan een legendarisch moment in de geschiedenis van Krakau. Volgens de legende werd de stad aangevallen door Mongoolse troepen en blies een trompettist vanaf de kerktoren om de inwoners te waarschuwen. Helaas werd hij tijdens het blazen van de trompet dodelijk geraakt door een pijl. Sindsdien wordt de traditie in ere gehouden en wordt de melodie elk uur herhaald.

Naast zijn religieuze betekenis heeft de Mariakerk ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Krakau. Het diende als locatie voor koninklijke kroningen, huwelijken en begrafenissen. Veel Poolse koningen en andere belangrijke figuren zijn in de kerk begraven, waardoor het een belangrijk cultureel en historisch erfgoed is.

mariakerk krakau

Rynek Główny

Het hart van Krakau is de Rynek Główny, het centrale marktplein van de stad. Dit adembenemende plein is een van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa en is omringd door kleurrijke huizen, historische gebouwen en levendige cafés.

Op de Rynek Główny vind je ook de prachtige Lakenhal, een langgerekt gebouw uit de 14e eeuw dat ooit diende als handelsplaats voor textiel en ambachtelijke producten.

Verken het plein op je gemak, bewonder de vele straatmuzikanten en geniet van de levendige sfeer die typerend is voor Krakau.

De Lakenhal (Sukiennice)

Een van de meest iconische gebouwen aan de Rynek Główny is de Lakenhal, ook bekend als Sukiennice. Dit imposante pand uit de Renaissance dateert uit de 14e eeuw en heeft een rijke geschiedenis als belangrijke handelsplaats voor textiel en luxegoederen.

Tegenwoordig herbergt de Lakenhal een indrukwekkende kunstgalerij, waar je kunt genieten van meesterwerken van Poolse schilders uit verschillende tijdperken. Van middeleeuwse altaren tot moderne kunst, de collectie van de Lakenhal biedt een overzicht van de rijke Poolse kunstgeschiedenis.

Sukiennice krakau bezienswaardigheden

Florianuspoort (Brama Floriańska)

De Florianuspoort is een van de bekendste toegangspoorten tot de oude stad van Krakau. Deze imposante stadspoort, die dateert uit de 14e eeuw, is vernoemd naar Sint Florian, de beschermheilige van de stad.

Wandel door de poort en je stapt letterlijk terug in de tijd, want hier begint de historische Koninklijke Route die je langs tal van bezienswaardigheden van Krakau voert. Geniet van de levendige straatmuzikanten, straatartiesten en souvenirwinkels terwijl je de oude stad verkent.

Barbikan van Krakau

Verbonden met de Florianuspoort is de Barbikan, een verdedigingstoren die deel uitmaakt van de middeleeuwse stadsmuren van Krakau. De Barbacane of Barbikan is een van de best bewaarde wachttorens in Europa en een overblijfsel van de oude vestingwerken van de stad.

Klim naar de top van de Barbikan om te genieten van een panoramisch uitzicht over de stad en leer meer over de rijke geschiedenis van Krakau als versterkte stad.

Barbikan van Krakau

Kazimierz wijk en het Joodse getto

Kazimierz, ooit een bloeiende Joodse wijk, is tegenwoordig een van de meest levendige en hippe wijken van Krakau. Deze culturele smeltkroes barst van de creativiteit, met zijn trendy cafés, alternatieve galerijen en unieke boetiekjes.

Maar Kazimierz kent ook een tragisch verleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het getransformeerd tot het Joodse getto, waar duizenden Joden werden gedwongen om onder erbarmelijke omstandigheden te leven.

Bij een bezoek aan Kazimierz kun je nog steeds de sporen van dit duistere verleden ontdekken. Bezoek de oude synagogen, het Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden en de overblijfselen van het getto om een beter begrip te krijgen van de Joodse geschiedenis in Krakau.

Remuh Synagoge

Gelegen in diezelfde wijk (Kazimierz), ligt ook de Remuh Synagoge. Eén van de oudste synagogen in Krakau. Deze prachtige synagoge staat bekend om zijn rijke geschiedenis en schitterende interieur.

Na een bezoek aan de synagoge kun je een wandeling maken over de nabijgelegen Joodse begraafplaats, waar vele beroemde Joodse geleerden en rabbi’s begraven liggen. Met zijn oude grafstenen en symbolische vormen ademt deze begraafplaats een unieke sfeer uit van spiritualiteit.

joodse synagoge begraafplaats krakau

Kościuszko heuvel

De Kościuszko heuvel, vernoemd naar de Poolse held Tadeusz Kościuszko, is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars. Deze heuvel biedt een prachtig panoramisch uitzicht over Krakau en het omliggende landschap.

Jong en oud kunnen genieten van een ontspannen wandeling door het omliggende park, terwijl avontuurlijke types kunnen genieten van de adrenalinekick van paragliden vanaf de top van de heuvel.

Klooster van Tyniec

Op een rustige plek aan de oever van de rivier de Wisła, net buiten Krakau, bevindt zich het Klooster van Tyniec. Dit benedictijnenklooster, dat dateert uit de 11e eeuw, is een oase van rust en spiritualiteit.

Wandel door de serene kloostergangen en bewonder de prachtige architectuur van de kerk. Breng ook een bezoek aan de nabijgelegen bibliotheek en geniet van het adembenemende uitzicht op de rivier vanaf het kloosterterras.

Tyniec bezienswaardigheden omgeving krakau

Bespaar aan toegangstickets met de Krakau City Card

Als je van plan bent om meerdere bezienswaardigheden in Krakau te bezoeken, is de Krakau City Card een handige en voordelige optie. Met deze kaart krijg je gratis toegang tot de meeste musea en bezienswaardigheden in de stad, waaronder het Wawel Kasteel, de Lakenhal en de Oskar Schindlers Emailfabriek.

Daarnaast biedt de Krakau City Card ook gratis openbaar vervoer, zodat je gemakkelijk van de ene attractie naar de andere kunt reizen. Met de kaart kun je ook genieten van kortingen op rondleidingen, restaurants en souvenirwinkels.

krakow city card

Met zijn fascinerende geschiedenis, adembenemende architectuur en betoverende sfeer heeft Krakau zoveel te bieden aan bezoekers. Van middeleeuwse kastelen en religieuze monumenten tot aangrijpende herinneringen aan de Holocaust, deze stad zal je betoveren en inspireren.