Sixtijnse kapel vaticaanstad bezoeken
2.3/5 - (6 votes)

Vaticaanstad is het kleinste zelfstandige land ter wereld, het heeft circa duizend inwoners en ontstond in het jaar 1929. De paus is het staatshoofd van deze stadstaat, die vaak schertsend een toeristische attractie wordt genoemd. Lid van de Europese Unie is Vaticaanstad niet, maar je kunt er gewoon met euro’s betalen. Een paspoort heb je niet nodig, je steekt de grens ongemerkt over. Wel dien je ‘gepaste kleding’ te dragen (knieën en schouders bedekt voor zowel mannen als vrouwen). Hoewel je op ‘heilige grond’ bent, is het toch verstandig goed op je spullen te letten. De dames en heren van het zakkenrollers gilde zijn hier erg actief.

Naast de kerkelijke functie van Vaticaanstad, heeft het binnen haar grenzen ook erg veel bezienswaardigheden. De Sixtijnse Kapel en de Sint Pietersbalisiek zijn de bekendste, maar ook de verschillende musea en de Vaticaanse tuinen zijn de moeite waard om te bezoeken.

 

 

 

De geschiedenis van de Sixtijnse Kapel

Ik ga jullie niet vermoeien met een uitgebreide les geschiedenis, maar een paar kleine achtergrond feitjes kunnen natuurlijk nooit kwaad.

De Sixtijnse Kapel werd gebouwd in opdracht van Paus Sixtus IV, vandaar de naam. Deze hofkapel – want dat is het feitelijk – werd gebouwd in de jaren 1473 tot en met 1481 naar een ontwerp van architect Baccio Pontelli. Uiteraard is de Sixtijnse Kapel een prachtig bouwwerk, daar zijn er echter meer van. De aanwezige fresco’s op de muren en het plafond maken de kapel pas echt uniek.

sixtijnse kapel vaticaanstad

De Sixtijnse Kapel bezoeken

Voor wie Rome en Vaticaanstad aandoet, is de Sixtijnse Kapel bezoeken een absolute must. Je bent echter niet alleen! Iedere dag ontvangt men circa 25.000 belangstellenden die zich vergapen aan de plafondschilderingen van de Sixtijnse Kapel. Je kunt je misschien voorstellen dat daardoor de wachttijden aan de kassa’s enorm op kunnen lopen. Mensen staan soms één tot twee uur in de rij om een ticket te kunnen kopen (terwijl er skip-the-line tickets zijn waarmee je direct binnen kan!). Toch zijn er genoeg mensen die het geduld op kunnen en willen brengen om de file voor de kassa te trotseren. Voordeel is wel dat je alle tijd hebt om het Sint Pietersplein en de aangrenzende basiliek uitgebreid in ogenschouw te nemen…

Vooraf online je kaartjes bestellen

Verstandiger is het om vooraf online je toegangskaartjes te bestellen, daarmee vermijd je in ieder geval de rijen aan de kassa. Wat is de toegangsprijs van de Sixtijnse Kapel en het Vaticaans Museum? Die vraag is moeilijk te beantwoorden! De prijs die je gaat betalen is afhankelijk van een aantal opties. Voordeel is wel dat er ruime keuzemogelijkheden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld opteren voor een uitgebreide rondleiding met een kleine groep. Het is zelfs mogelijk om de kapel nog voor de officiële openingstijden te bezoeken. Uiteraard hangt daar wel een prijskaartje aan vast. Een ticket voor het Vaticaans Museum waarbij je ook de Sixtijnse Kapel mag bezoeken, kost je online doorgaans net geen dertig euro. Indien je kiest voor de Full Monty ben je aanzienlijk meer kwijt.
Voor alle mogelijkheden en online tickets te boeken surf je best naar deze website.

Kledingvoorschriften en toegankelijkheid

Als je de Sixtijnse Kapel gaat bezoeken, moet je rekening houden met de geldende kledingvoorschriften. Het zou immers jammer zijn dat je de toegang wordt ontzegd omdat je ‘foute’ kleren draagt. Heb je mooi een uur voor niets in de rij gestaan! Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat knieën en schouders bedekt dienen te zijn.

De plaatselijke middenstand speelt hier overigens handig op in. Rond Vaticaanstad zijn er talloze winkeltjes waar de dames shawls en rokken kunnen kopen, voor de heren zijn er zelfs plastic kostuums op knie-lengte. Rugzakken en petten zijn niet toegestaan en bij binnenkomst ga je door een metaaldetector.

Het spreekt voor zich dat bijvoorbeeld messen en schaartjes verboden zijn. In de Sixtijnse Kapel zelf is het tevens verboden te fotograferen of te filmen. Rolstoelers ondervinden geen belemmeringen.

“Habemus Papam”! (We hebben een paus!)

Na het overlijden of het terugtreden van een paus wordt in de Sixtijnse Kapel een conclaaf gehouden. De kardinalen die ‘kiesrecht’ hebben, komen naar Vaticaanstad om in de kapel een nieuwe paus uit hun midden te kiezen. Dat proces is omgeven door vele protocollen en gebruiken. Omdat de stemming geheim is, worden tweemaal daags de stembriefjes in een kacheltje verbrand. Uit de kleur van de rook kan het volk afleiden of er al een nieuwe paus is gekozen. Zwarte rook betekent een mislukte stemming, terwijl iedereen weet dat bij het verschijnen van witte rook een nieuwe paus werd gekozen.

Sixtijnse kapel bezoeken

De werken van Michelangelo

Als je zo slim bent geweest om voorrangstickets aan te schaffen, dan ben je op één à twee uur door de Vaticaanse musea gewandeld en kan je eindelijk de werken van Michelangelo aanschouwen.

De naam van Michelangelo (voluit Michelangelo Buonarotti) is onlosmakelijk verbonden met de Sixtijnse Kapel. Deze plafondschildering van de Sixtijnse Kapel is van zijn hand, alsmede de muurschildering Het Laatste Oordeel achter het altaar. Het Laatste Oordeel zorgde overigens voor de nodige tegenstellingen binnen de kerk. Michelangelo heeft in deze fresco – die werd opgeleverd in 1541 – veel naakte figuren afgebeeld, inclusief duidelijk zichtbare ‘pietjes’. Paus Paulus III had hier geen probleem mee, hij was blijkbaar niet zo preuts. Na de dood van Michelangelo werden veel geslachtsdelen alsnog overgeschilderd.

Het plafond van de Sixtijnse Kapel bestaat uit één grote fresco. Aanvankelijk bestond de opdracht uit het schilderen van de twaalf apostelen. Michelangelo had echter eigen ideeën en kreeg uiteindelijk de vrije hand. Het bekendste tafereel op deze beroemde gewelfbeschildering betreft de Schepping van Adam, de vinger van God is een wereldberoemde afbeelding geworden.
Als je meer (ondeugende!) weetjes wilt te weten komen over de plafondschildering, raad ik echt aan om een gegidste rondleiding door het Vaticaan te boeken. Dat is zijn geld dubbel en dik waard!

De andere kunstenaars

Ten onrechte wordt vaak aangenomen dat Michelangelo de enige kunstenaar is die fresco’s in de Sixtijnse Kapel heeft geschilderd. Veel van zijn beroemde tijdgenoten waren verantwoordelijk voor de schilderingen op de Noordelijke en Zuidelijke zijwanden. Met name Botticelli, Rosselli en Perugino hebben veel fresco’s voor hun rekening genomen. De Verleiding van Jezus van de hand van Botticelli is uitermate fraai!
Kenmerkend zijn ook de kleden aan de onderzijden van de wanden die ontworpen werden door de niet minder beroemde Rafaël. In totaal zijn er nog tien wandkleden overgebleven.

Mythen en fabels

In de loop der jaren zijn er veel mythen en fabels ontstaan over de beschildering van het plafond van de Sixtijnse Kapel. Een aantal berust ontegenzeggelijk op waarheid, anderen zijn discutabel.

  • In ieder geval klopt het dat Michelangelo gebruik maakte van een steiger om het twintig meter hoge plafond te kunnen bereiken. De door architect Bramante voorgestelde hangende constructie verwierp hij.
  • Vond Michelangelo het een grote eer om het plafond te mogen beschilderen? Aanvankelijk zeker niet. Michelangelo zag zichzelf meer als beeldhouwer. Vermoedelijk is hij morrend akkoord gegaan met de opdracht.
  • Michelangelo heeft ook de nodige tegenslagen te verduren gehad tijdens zijn werk. De eerste gipslaag bleek teveel water te bevatten waardoor schimmelvorming optrad. Die gipslaag kon hij dus afbikken! De samenstelling van het nieuwe gips (dat hij intonaco noemde) voldeed beter en houdt inmiddels bijna vijfhonderd jaar stand. Intonaco wordt tot op de dag van vandaag nog altijd gebruikt bij het maken van fresco’s.
  • Tot slot de vraag of Michelangelo het plafond staand of liggend heeft geschilderd. Daarover verschillen de geleerden van mening. Vast staat wel dat de kunstenaar zelf regelmatig klaagde over het inspannende werk. Want ja: wij hebben na een kwartiertje omhoog kijken al pijn in onze nek…

tickets voor de sixtijnse kapel

Tickets naar de Sixtijnse kapel

Wil je niet lang aanschuiven? Koop dan je tickets online! Er zijn heel wat mogelijkheden waaruit je kan kiezen. Neem maar eens een kijkje:

» Alle tickets voor de Sixtijnse kapel