reisspelletjes
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Stel dat je op vakantie gaat naar een zonnig oord, een mooie stad of de natuur opzoekt om te wandelen of fietsen. Dan is het wel zo leuk als je onderweg of op de plaats bestemming iets te doen hebt. Met een reisspel heb je het perfecte middel bij je om de tijd te doden en het ijs te breken met nieuwe vrienden. Een belangrijke eigenschap van reisspellen is dat ze weinig ruimte in beslag nemen en zonder al teveel uitleg gespeeld kunnen worden. Om die reden zijn het vooral bekende spellen die als reisspelletjes worden aangeboden. Wij hebben een lijst samengesteld met de 10 meest populaire reisspellen voor onderweg. Mis je er nog een of heb je een aanvulling? Laat het dan vooral weten.

1. Rummikub

Dit is bij uitstek een van de reisspellen voor 2 personen of meer die je mee moet nemen. In het spel bevinden zich 2 jokers en 2 series van 13 stenen in 4 kleuren. De bedoeling is door rijen (1, 2, 3, 4, etc.) of sets (4, 4, 4, 4 in verschillende kleuren) te leggen en op die manier je plankje leeg te spelen. Dit was oorspronkelijk een kaartspel, dat veel ruimte in beslag nam. De variant met kleine steentjes is zo populair dat er van rummikub een reisversie is gemaakt.

Rummikub online aanschaffen? – Vanaf €14 op Bol.com

2. Scrabble

Wie kent het populaire spel scrabble niet? Spelers krijgen verschillende letters op hun plankje waarmee woorden gevormd moeten worden. Dit mogen nieuwe woorden zijn of er mogen al liggende woorden worden uitgebreid. Onderweg kunnen spellers bonussen verdienen, zoals 3x een letterwaarde of 2x een woordwaarde. Het spel is voorbij als alle letters op zijn. De winnaar van het potje is degene met de meeste punten. De populariteit van die spel, zowel met echte steentjes als online heeft ervoor gezorgd dat een scrabble reiseditie populairder is dan ooit.

Scrabble online aanschaffen? – Vanaf €21 op Bol.com

scrabble reiseditie

3. Wie is het?

“Heb ik een snor?”, “Ben ik een man of een vrouw?” of “Heb ik een baard?” Voorbijgangers of andere reisgenoten zullen misschien vreemd opkijken als je “Wie is het?” aan het spelen bent. Dat moet je maar voor lief nemen want dit is een van de leukste reisspelletjes die er is. Elke speler heeft 24 poppetjes voor zijn neus en door bovenstaande vragen te stellen kan je er steeds een aantal inklappen. De winnaar van een spel is degene die als eerste 5 keer het juiste personage heeft geraden.

Wie is het? online aanschaffen – Vanaf €10 op Bol.com

4. Monopoly

Een van de leukste reisspelletjes is Monopoly. In dit wereldberoemde spel is het je taak om zoveel mogelijk straten te kopen en daar huisjes of hotels op te zetten. Hiermee verdien je geld waarmee je je imperium kan uitbreiden. Winnaar van een potje Monopoly voor op reis is degene die het meeste geld heeft en zorgt dat de andere spelers geen kant meer op kunnen.

Monopoly online aanschaffen – Vanaf €10 op Bol.com

reisspelletjes monopoly

5. Memory

Zoek 2 dezelfde plaatjes bij elkaar in een zee van kaartjes, dat is waar memory in essentie op neerkomt. Het voordeel van deze reisspellen is dat ze leuk zijn voor zowel jong als oud. Als je een foute combinatie omdraait gaat de beurt naar de tegenstander. Winnaar is de speler die aan het eind van een potje de meeste paren bij elkaar heeft gespeeld.

Memory online aanschaffen? – Vanaf €10 op Bol.com

6. Mens erger je niet

Ook al zo’n klassieker: Mens erger je niet. Dit is een van de reisspelletjes die je tot wel 4 personen kan spelen. De bedoeling is om je pionnen zo snel mogelijk naar de thuisbasis te lopen. Onderweg kunnen tegenspelers elkaar dwarszitten wat de spanning alleen maar verhoogt. De eenvoudige speelwijze en de eindeloze variaties maken dit een van de leukste reisspelen.

Mens Erger Je Niet online aanschaffen? – Vanaf €10 op Bol.com

reisspellen mens erger je niet

7. Mastermind

Het spel mastermind doe je met 2 personen. Een speler bedenkt een code van 4 verschillende pinnetjes, de ander moet hem kraken. Door steeds aanwijzingen te geven wordt de codekraker op weg geholpen. Maar pas op, het is de bedoeling om de code zo snel mogelijk te kraken. Een van de educatieve reisspellen die ook nog eens aanzet tot denken.

Mastermind online aanschaffen? – Vanaf €28 op Bol.com

8. Kaarten

Het is misschien een cliché, maar kaarten blijft leuk. Het voordeel van een pakje speelkaarten is dat je er meerdere reisspellen mee kan doen. Dit heeft als voordeel dat je niet alleen reisspellen voor 2 personen hoeft te doen, maar ook alleen de tijd kan doden. Met zijn tweeën of meer speel je bijvoorbeeld pesten, klaverjassen of poker, in je eentje een potje patience. Eindeloze mogelijkheden en zo compact als het maar kan. Of je nou in het vliegtuig zit, ’s avonds op het terras zit of vanwege slecht weer de tijd moet volmaken, een pakje kaarten kan overal mee naartoe.

Kaarten online aanschaffen? – Vanaf €4 op Bol.com

reisspellen

9. IQ-Fit

De spelers van IQ-Fit zijn het er allemaal over eens: dit is een van de leukste reisspelletjes om in je eentje te doen. Vooral kinderen kunnen uren hun hersens laten kraken om de juiste combinatie van 3d-puzzelstukjes te leggen. Er zijn maar liefst 120 opdrachten die je kan namaken, dus uitdaging genoeg. Met IQ Puzzel Pro haal je een nog lastigere variant in huis, met ware 3d-puzzels. Eindeloze uitdagingen die je de hele vakantie bezighouden.

IQ-Fit online aanschaffen? – Vanaf €12 op Bol.com

10. Schaken en dammen

De spellen schaken en dammen worden al honderden jaren, zo niet duizenden jaren gespeeld. Bij schaken is het de bedoeling om door een tactische aaneenschakeling van zetten de ander schaak te zetten. Hierbij wordt gebruikgemaakt van vastgestelde regels. Hoewel dammen ook met zwarte en witte speelstenen gespeeld wordt zijn de regels anders. Hier kan je de tegenstander slaan en de bedoeling is om dit zo snel mogelijk met zijn of haar stenen te doen. Schaken en dammen zijn een van de leukste reisspellen voor 2 personen.

Schaken / Dammen online aanschaffen? –Vanaf €7 op Bol.com

reisspellen 2 personen