wat te doen in rome in december
5/5 - (1 vote)

December is een bijzondere tijd om Rome te bezoeken. De stad is versierd met kerstverlichting, de winkels zijn gevuld met cadeaus en lekkernijen en er hangt een speciale sfeer in de lucht. Hoewel het weer kouder kan zijn dan in andere maanden, zijn er nog steeds veel dingen te doen en te zien. Laten we eens kijken naar enkele van de beste activiteiten en bezienswaardigheden die Rome in december te bieden heeft.

Bezienswaardigheden in Rome

Rome is een stad vol historische bezienswaardigheden en monumenten, en veel van deze zijn ook in december open voor bezoekers. Van het Colosseum tot de Sint-Pietersbasiliek: er is genoeg te zien en te doen.

De meeste van de beroemdste bezienswaardigheden van Rome, zoals het Forum Romanum en het Pantheon, zijn het hele jaar door geopend, dus je kunt ze ook in december bezoeken.
Hou er echter wel rekening mee dat de openingstijden in de wintermaanden iets korter kunnen zijn en op de feestdagen mogelijk zelfs volledig gesloten zijn.

Colosseum

Het Colosseum, ook bekend als het Flavische Amfitheater, is misschien wel het bekendste icoon van Rome. Het is het grootste amfitheater ooit gebouwd en biedt een fascinerend inzicht in het leven in het oude Rome. In december kan het minder druk zijn dan in de zomermaanden, waardoor het een ideale tijd is om te bezoeken.

Hoewel het Colosseum in december kan worden bezocht, is het belangrijk op te merken dat het op 25 december en 1 januari gesloten is.

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is een van de meest heilige plaatsen voor katholieken van over de hele wereld. Het is een prachtig voorbeeld van renaissancearchitectuur en is de thuisbasis van talloze kunstwerken, waaronder de Pietà van Michelangelo.

In december is de basiliek prachtig versierd voor Kerstmis, waardoor het een bijzonder magische plek is om te bezoeken.

De Sint-Pietersbasiliek is het hele jaar door geopend, maar op kerstavond en kerstdag is het hier mogelijk erg druk.

rome in december

Kerstmarkten in Rome

Eén van de hoogtepunten van een bezoek aan Rome in december zijn ongetwijfeld de kerstmarkten. Deze markten zijn een geweldige plek om unieke cadeaus en souvenirs te kopen, en om te genieten van de feestelijke sfeer.

Er zijn verschillende kerstmarkten in Rome, elk met hun eigen unieke sfeertje en aanbod. Hier zijn enkele van de meest populaire kerstmarkten van de Italiaanse hoofdstad:

Piazza Navona

De kerstmarkt op Piazza Navona is een van de meest populaire in Rome. De markt is gevuld met kraampjes die alles verkopen, van handgemaakte cadeaus en kerstversieringen tot traditionele Italiaanse lekkernijen. Het is ook een geweldige plek om te genieten van straatartiesten en live muziek.

De markt op Piazza Navona is meestal open van begin december tot begin januari, dus er is genoeg tijd om te bezoeken.

Piazza di Spagna

De kerstmarkt op Piazza di Spagna (vlakbij de Spaanse Trappen) is een andere populaire keuze. Deze markt is iets kleiner dan die op Piazza Navona, maar biedt nog steeds een breed scala aan producten. Het is ook een geweldige plek om te genieten van de feestelijke verlichting en decoraties die het plein sieren.

De markt op Piazza di Spagna is meestal open van begin december tot begin januari.

bezienswaardigheden rome december

Feestelijke evenementen en activiteiten

Naast bovenstaande bezienswaardigheden en kerstmarkten, zijn er in december ook tal van feestelijke evenementen en activiteiten in Rome. Van concerten en voorstellingen tot religieuze processies en vieringen – hier zijn enkele van de meest populaire evenementen en activiteiten:

Kerstconcerten

Er zijn tal van (kerst)concerten in Rome in december, variërend van klassieke muziek tot pop en rock. Deze concerten zijn een geweldige manier om in de feestelijke stemming te komen en te genieten van enkele van de beste muzikale talenten van Italië.

Veel van de kerstconcerten vinden plaats in historische locaties, zoals kerken en basilieken, wat bijdraagt aan de magische sfeer. Zorg ervoor dat je jouw tickets van tevoren boekt, aangezien deze evenementen vaak snel uitverkocht zijn.

Religieuze vieringen

Als een overwegend katholiek land, zijn er in Italië veel religieuze vieringen rond Kerstmis. In Rome kunt u deelnemen aan de Middernachtmis in de Sint-Pietersbasiliek, of de zegen van de Paus op kerstdag bijwonen.

Deze evenementen zijn zeer populair en kunnen erg druk zijn, dus het is aan te raden om vroeg aan te komen om een goede plek te bemachtigen.

Praktische tips voor een bezoek aan Rome in december

Hoewel Rome in december een geweldige plek is om te bezoeken, zijn er enkele praktische zaken waar je maar beter rekening mee houdt.

Weer en kleding

Hoewel het weer in Rome in december over het algemeen mild is, met temperaturen die meestal variëren tussen 8 en 15 graden Celsius, kan het soms ook wat steviger afkoelen. En dan vooral ’s nachts! Het is daarom aan te raden om voldoende laagjes kledij mee te nemen.

Daarnaast is het ook een goed idee om een paraplu of regenjas mee te nemen, aangezien er in december af en toe regen kan vallen.

Openingstijden en feestdagen

Veel van de bezienswaardigheden en musea in Rome hebben in december kortere openingstijden, dus het is belangrijk om uw bezoek van tevoren te plannen. Het is ook belangrijk om te weten dat veel plaatsen gesloten zijn op 25 december en 1 januari.

Daarnaast zijn veel winkels en restaurants ook gesloten op deze feestdagen, dus het is een goed idee om van tevoren te controleren of de plaatsen die u wilt bezoeken open zijn.

Reserveringen en tickets

Hoewel Rome in december over het algemeen minder druk is dan in de zomermaanden, is het nog steeds aan te raden om van tevoren te boeken voor populaire bezienswaardigheden en evenementen. Dit geldt met name voor plekken zoals het Colosseum en de Vaticaanse Musea, die zelfs in de wintermaanden erg druk zijn.

Daarnaast is het ook een goed idee om van tevoren te reserveren voor restaurants, vooral als u van plan bent om uit eten te gaan op kerstavond of oudejaarsavond. Veel restaurants bieden speciale feestmenu’s aan, dus het is de moeite waard om van tevoren te boeken om teleurstelling te voorkomen.

wat te doen in Rome in december kerstmis

Of u nu geïnteresseerd bent in geschiedenis en cultuur, wilt genieten van de feestelijke sfeer, of gewoon wilt ontspannen en genieten van de Italiaanse keuken, er is meer dan genoeg te beleven in Rome in december. Met een beetje planning en voorbereiding, kun je ervoor zorgen dat je bezoek aan de “Eeuwige Stad” een ervaring is die je nooit meer vergeet!