eiffeltoren beklimmen
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Parijs bezoeken zonder de Eiffeltoren te zien, is bijna onmogelijk. Hét icoon van de Franse hoofdstad was jarenlang het hoogste bouwwerk ter wereld: voor het adembenemende uitzicht over de lichtstad zet dan ook echt iedereen zijn hoogtevrees opzij. De Eiffeltoren bezoeken is de kers op de taart tijdens je citytrip in de stad van de liefde. In dit artikel vertel ik je àlles over dit indrukwekkend monument.

Parisiens en Parisiennes zijn terecht trots op dit ijzeren gevaarte. Met een hoogte van 317 meter staat de Eiffeltoren dan ook altijd in de belangstelling. De constructie werd al snel het meest bezochte betalende monument in de hele wereld. Als je eenmaal de Ijzeren Dame een bezoekje hebt gebracht, begrijp je ook meteen waarom.

Gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889

Gustave Eiffel is het briljante brein achter de Ijzeren Dame. Hij bouwde de Eiffeltoren speciaal voor de Wereldtentoonstelling van 1889, die gehouden werd om de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie (1789) te vieren. Daarbij kreeg hij de hulp van de ingenieurs Maurice Koechlin en Émile Nouguier. Gustave Eiffel was vooral bekend door zijn revolutionaire bouwtechnieken. Zo bouwde hij in 1884 het viaduct van Garabit, dat later de basis zou vorm voor de constructie van de Eiffeltoren. De Franse architect was ook het genie achter het geraamte van het New Yorkse Vrijheidsbeeld.

Zo enthousiast Gustave Eiffel was, op zoveel protest werd de bouw van de Eiffeltoren onthaald in de Franse hoofdstad. Men vond dat de ijzeren constructie helemaal niet paste bij het imago en de architectuur van Parijs. Ondanks de felle tegenwind en de harde kritieken, raakte de toren toch op tijd af voor de opening van de tentoonstelling.

Het was oorspronkelijk ook de bedoeling dat de Ijzeren Dame na het einde van de Wereldtentoonstelling zou worden afgebroken. Maar door de opkomst van de radio werd de Eiffeltoren gebruikt als zendmast waardoor de toren uiteindelijk toch niet gesloopt werd. Zoveel jaren later is het onmogelijk om je Parijs voor te stellen zonder dit wereldberoemde symbool.

uitzicht eiffeltoren

De Eiffeltoren beklimmen

Als je de Eiffeltoren bezoekt, is je avontuur pas echt compleet wanneer je helemaal naar boven klimt. Bereid je hier goed op voor, want het is een heuse tocht! De toren telt immers drie verdiepingen: de eerste bevindt zich op 58 meter hoogte, de tweede op 116 meter boven de grond en op 310 meter hoogte ben je helemaal aan de top.

Er zijn 1665 trappen die je helemaal naar de tweede verdieping leiden, maar op de derde etage raak je enkel met de lift. Je kan natuurlijk ook met de lift naar de eerste en tweede verdieping gaan. Zo is de Ijzeren Dame dus ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

eiffeltoren

Elke verdieping is een belevenis

Bezoekers staan massaal aan te schuiven om de Eiffeltoren te bezoeken. Naast een magnifiek uitzicht over de stad, valt er tijdens het beklimmen van de Ijzeren Dame nog veel meer te zien en te beleven.

De toren beweegt continu door de wind, maar daar valt tijdens je klim naar de eerste verdieping niets van te merken. Je vindt er een cultureel parcours waar je alle verborgen geheimen over de Eiffeltoren kan ontdekken. Ook aan de kinderen is er gedacht. Tijdens de Follow Gus tour leren ze op een speelse manier alles over de Ijzeren Dame en haar omgeving. Een andere leuke eye catcher is de spiraalvormige trap die vroeger leidde naar het kantoor van Gustave Eiffel. Maar wat de eerste verdieping echt speciaal maakt is de glazen vloer. Zo ervaar je de diepte op een unieke manier, net alsof je op wolkjes loopt.

Op de eerste verdieping kan je ook gezellig iets eten of drinken in restaurant 58 Tour Eiffel. Op het menu staan er – hoe kan het anders – lekkere gerechten uit de Franse keuken, geserveerd in een leuke picknickmand. Een driegangenlunch kost zo’n €42,50. Maar het kan nog gezelliger met een romantisch diner tijdens zonsondergang. Voor €87 regel je alvast een heerlijk drie- of viergangenmenu, met een glaasje champagne en je toegangtickets inbegrepen.

Als je ervoor hebt gekozen om de Eiffeltoren te beklimmen per trap, ben je eindelijk aan de laatste treden toe. Het uitzicht vanop de tweede verdieping is nog schitterender dan vanop de eerste. Van hieruit is een blik op het mooie Parijs adembenemend. Bekomen van de vele trappen en het magnifieke uitzicht, doe je in restaurant le Jules Verne, vernoemd naar de avontuurlijke auteur. Hier krijg je de meest geraffineerde gerechten voorgeschoteld, maar ook voor een snelle hap kan je hier terecht.

Zowel op de eerste als tweede verdieping, kan je mooie herinneringen scoren in de souvenirshop. Met het basisticket kan je helemaal naar de tweede etage wandelen.

Maar alleen de grootste waaghalzen gaan helemaal naar de top van de Eiffeltoren. Geniet hier met een glaasje champagne van het 360° panoramazicht over Parijs. Als het heel erg mooi weer is, kan je van hieruit enorm ver kijken. Op de derde verdieping vind je ook het oorspronkelijke kantoor van Gustave Eiffel terug. Het lijkt net alsof je terug in 1887 bent, want door de wassenbeelden lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan in het kantoor.

Om de top van de Eiffeltoren te beklimmen, moet je wel wat meer betalen maar je krijgt hiervoor wel een gids én je slaagt de wachtrijen gewoon over. Voor een ticket betaal je tussen €34 en €60.

Eiffeltoren bezoeken uitzicht

Een fantastische omgeving

Niet alleen het beklimmen van de Eiffeltoren is de moeite waard, maar ook de omgeving. Aan de voet van de Ijzeren Dame, bevindt zich het park Champ-de-Mars waar je mooie (lente)wandelingen kan maken en gezellig kan picknicken en ontspannen. Maak je ’s avonds een romantische parkwandeling? Laat je dan betoveren door de goudkleurige verlichting van de toren.

De Eiffeltoren ligt ook niet ver van Hôtel des Invalides, dat vroeger diende als onderkomen voor de soldaten. Je kan er makkelijk naartoe wandelen of fietsen. Les Invalides kan je ook bereiken met de bus, metro of per boot.

panoramisch uitzicht eiffeltoren parijs

Openingstijden en tickets voor de Eiffeltoren

Er is niets zo vervelend als wachten tijdens je citytrip. Bij een populair monument als de Eiffeltoren, kunnen de wachtrijen al snel oplopen tot uren! Gelukkig kan je dit gewoon vermijden door op voorhand je kaartjes voor de Eiffeltoren te reserveren. Hier vind je alvast enkele arrangementen.

Openingstijden

De Eiffeltoren is elke dag van het jaar geopend, behalve op de nationale Franse feestdag op 14 juli. De deuren gaan om 9.00 uur ’s ochtends open en de Ijzeren Dame gaat pas slapen om 00.45 uur ’s nachts. Voor een romantische ervaring, ga je dus het best ’s nachts want dan is er een pak minder volk.

Tickets voor de Eiffeltoren

De toren is voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen met een beperking of rolstoelgebruikers. De kaartjes voor de Eiffeltoren zijn onderverdeeld in drie prijsklasses: volwassenen, kinderen van 12 tot 24 jaar en een kortingsgroep voor gehandicapten en kinderen van 4 tot 11 jaar. De allerkleinsten (0 – 3 jaar) mogen gratis de Eiffeltoren bezoeken.

Tickets voor volwassenen:

 • Basisticket per lift (tot de tweede verdieping): €16
 • Basisticket per trap (tot de tweede verdieping): €10
 • Ticket naar de top (per lift): €25
 • Ticket naar de top (per trap en lift): €19
 • Skip-the-line ticket (wachtrijen overslaan): €32

Tickets voor kinderen van 12-24 jaar:

 • Basisticket per lift (tot de tweede verdieping): €8
 • Basisticket per trap (tot de tweede verdieping): €5
 • Ticket naar de top (per lift): €12,50
 • Ticket naar de top (per trap en lift): €9,50

Tickets voor de kortingsgroep:

 • Basisticket per lift (tot de tweede verdieping): €4
 • Basisticket per trap (tot de tweede verdieping): €2,50
 • Ticket naar de top (per lift): €6,30
 • Ticket naar de top (per trap en lift): €4,80

Echt geen fan van het wachten of ben je maar één dag in Parijs? Dan kan je een prioriteitsticket kopen. Hiervoor betaal je minimum €28 per persoon, maar die prijs ben je zo weer vergeten wanneer je het adembenemend uitzicht over Parijs eenmaal kan bewonderen.

Je kan dus het best van tevoren je kaartjes voor de Eiffeltoren reserveren of op voorhand kopen. Wachttijden van twee uur of meer zijn echt geen uitzondering.

bezoeken eiffeltoren

10 leuke weetjes over de Eiffeltoren

Heb je je kaartjes voor de Eiffeltoren gereserveerd? Goed, dan kan je je nu al best even voorbereiden voor het grote moment met deze leuke weetjes.

 1. De Eiffeltoren is sinds 1889 al 4 keer van kleur veranderd. Vandaag is ze bruin, maar ten tijde van de Wereldtentoonstelling was ze Venetiaans rood en 50 jaar later was ze geelbruin.
 2. In de winter krimpt de toren zo’n acht centimeter. Wanneer het terug warmer wordt, groeit de Eiffeltoren terug naar haar oorspronkelijke grootte.
 3. Elk jaar bezoeken zo’n 7 miljoen mensen de Ijzeren Dame. Dat zijn gemiddeld 19.000 bezoekers per dag! Vandaar die lange wachtrijen dus.
 4. Het duurde slechts 2 jaar om de Eiffeltoren te bouwen. Dat heeft Gustave Eiffel te danken aan de hulp van 300 arbeiders en 50 ingenieurs.
 5. De Eiffeltoren wordt altijd in 3 tinten geschilderd: de donkerste kleur bij de voet en de lichtste aan de top. Zo krijgt de toren een uniforme kleur als je ze vanop afstand ziet.
 6. Het mooiste uitzicht vanaf de Eiffeltoren, heb je op de tweede verdieping. Daar heb je een uitkijkplatform zonder hek, heeft Parijs een mooi perspectief en maak je de prachtigste foto’s.
 7. Het record voor het afleggen van de 1665 trappen staat op 7,48 minuten. Wil je dit record verslagen? Dan moet je eens meedoen aan de traploopwedstrijd La Verticale.
 8. Le Figaro, een grote Franse krant, heeft ooit een drukkerij gehad op de tweede verdieping van de toren.
 9. De Eiffeltoren krijgt om de 7 jaar een nieuwe verflaag.
 10. De grootste replica van de Eiffeltoren staat in Las Vegas en is maar liefst 165 meter hoog.

Eiffeltoren las vegas

Citytrip naar Parijs

In Parijs is er nog veel meer te zien dan de gigantisch mooie Eiffeltoren. Denk maar aan het Louvre, de Notre Dame, de Moulin Rouge, … en noem maar op. Tijdens je citytrip in Parijs is stilzitten geen optie. Ontdek onze tips voor een goedkope stedentrip hier!

[hotdeal city=’Paris’]