Largo di Torre Argentina
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Largo di Torre Argentina is, zoals de meeste must-see plekjes in Rome, opnieuw een goedbewaarde archeologische schat van Italië. Het plein werd vernoemd naar de Torre Argentina (een toren die in de middeleeuwen door een rijke Argentijnse familie werd gebouwd) die hier ooit dé trekpleister was.

Vandaag de dag herbergt dit plein vier oude, Romeinse tempels, maar eveneens de overblijfselen van Pompeius’ Theater. Het is daarbovenop ook nog eens de plek waar Julius Caesar werd vermoord.

Je leest het al… dit is duidelijk een belangrijke toeristische attractie en een populaire plek voor zowel lokale bewoners als bezoekers! Hoog tijd om er dus wat meer over bij te leren.

Geschiedenis van Largo di Torre Argentina

Dit roemrijke plein werd in de 2e eeuw v.Chr. gebouwd en was oorspronkelijk een deel van het Campus Martius, een openbaar gebied in het oude Rome dat werd gebruikt voor militaire training en openbare bijeenkomsten. De vier tempels op het plein, (niet erg origineel) aangeduid als Tempels A, B, C en D, werden gebouwd tussen de 3e en de 2e eeuw v.Chr.

De exacte functie en toewijding van deze tempels is nog steeds een onderwerp van debat onder historici, maar wél is bekend dat ze een belangrijke rol speelden in het religieuze leven van het oude Rome. Het plein was ook de locatie van het Theater van Pompeius, het eerste permanente theater in Rome, dat in 55 v.Chr. werd gebouwd door Gnaeus Pompeius Magnus, een Romeinse generaal en staatsman.

De moord op Julius Caesar

Een van de meest bekende gebeurtenissen die plaatsvonden op Largo di Torre Argentina was de moord op Julius Caesar. Op 15 maart 44 v.Chr., bekend als de ‘Idus van maart‘, werd Caesar vermoord in de Curia van Pompeius, een deel van het Theater van Pompeius dat werd gebruikt voor senaatsvergaderingen.

Het is een van de meest beroemde gebeurtenissen in de Romeinse geschiedenis en heeft bijgedragen aan de reputatie van het plein als een plaats van grote historische betekenis.

De exacte plek waar Caesar werd vermoord is eigenlijk niet geweten, maar het wordt algemeen aangenomen dat het ergens in de buurt van de huidige locatie van de Largo di Torre Argentina was. Een monument ter ere van Caesar, bekend als de Area Sacra, werd later op het plein gebouwd en is tot op de dag van vandaag nog steeds te zien. Hetzij wel in een iets minder goede staat als zo veel jaren geleden 😉 !

Largo di Torre Argentina katten

Bezienswaardigheden op Largo di Torre Argentina

Er zijn veel dingen te zien en te doen op Largo di Torre Argentina. De vier tempels zijn natuurlijk de belangrijkste attractie, maar er zijn ook andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

De Tempel van Juturna, bijvoorbeeld, is een van de best bewaarde tempels op het plein. Het werd gebouwd in de 3e eeuw v.Chr. en is gewijd aan Juturna, de Romeinse godin van bronnen en rivieren. De tempel is prachtig bewaard gebleven en biedt een fascinerend inzicht in de architectuur en religieuze praktijken van het oude Rome.

De vééééle katjes!

Een andere populaire attractie op Largo di Torre Argentina is het gigantische aantal katten. Het plein is de thuisbasis van honderden zwerfkatten, die worden verzorgd door een lokale non-profitorganisatie (de Torre Argentina Cat Sanctuary). De poesjes zijn een geliefd onderdeel van het plein en worden als goden behandeld door de vele toeristen.

Bezoekers kunnen de kattenkolonie bezoeken en zelfs een kat adopteren als ze dat willen. Als dat geen originele activiteit is in Rome!

Praktische informatie voor bezoekers

Dit iconische plein is elke dag (behalve maandag) open voor het publiek van 09:30u tot 15u. Sowieso is het altijd een goed idee om openingstijden nog een keertje te raadplegen voor je bezoek.

Er is geen toegangsprijs om het plein te bezoeken, maar donaties aan de Torre Argentina Cat Sanctuary worden wel op prijs gesteld. Er zijn ook rondleidingen beschikbaar, die een diepgaand inzicht geven in de geschiedenis en betekenis van het plein. Die kun je ter plekke of online vastleggen.

Ben je te laat (of te vroeg) op het plein aanwezig? Dan kun je de vondsten ook vanop een afstandje bekijken. Misschien net iets minder indrukwekkend, maar zo heb je het monument toch ook gezien!

Bereikbaarheid en locatie

Largo di Torre Argentina is gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Rome. Het ligt op loopafstand van andere bezienswaardigheden, zoals het Pantheon en Piazza Navona. Er zijn ook verschillende buslijnen die in de buurt stoppen, waardoor het gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer.

Het plein ligt in de wijk Pigna, één van de historische wijken van Rome. Hier vind je tal van winkels, restaurants en cafés, waardoor het een geweldige plek is om na je visite ook even te bezoeken en verkennen.

largo di torre argentina rome bezienswaardigheden

Of je nu een dag of een week in Rome doorbrengt, een bezoek aan Largo di Torre Argentina is een ervaring die je eigenlijk niet mag missen. Het is een plek die geschiedenis ademt, maar belangrijker… het zit hier vol met schattige katjes – en daarvoor kom je natuurlijk speciaal naar Rome – toch?!