Santa Maria Maggiore basiliek
5/5 - (1 vote)

De Santa Maria Maggiore Basiliek, ook bekend als de Basilica di Santa Maria Maggiore, is één van de vier grote basilieken in Rome en een belangrijke bezienswaardigheid voor toeristen en pelgrims. Deze basiliek, die dateert uit de 5e eeuw, is een prachtig voorbeeld van vroege christelijke architectuur en kunst.

De basiliek is gewijd aan de Maagd Maria en is beroemd om zijn prachtige mozaïeken, zijn indrukwekkende architectuur en zijn historische betekenis. Het is een plaats van rust en reflectie in het hart van de bruisende stad Rome.

Geschiedenis van de Santa Maria Maggiore Basiliek

De Santa Maria Maggiore Basiliek heeft een rijke en complexe geschiedenis die teruggaat tot de 5e eeuw. De basiliek werd gebouwd onder paus Sixtus III, die regeerde van 432 tot 440, en is sindsdien vele malen gerenoveerd en uitgebreid.

De basiliek werd gebouwd op de plek waar volgens de legende de Maagd Maria in een droom verscheen aan paus Liberius en hem opdroeg een kerk te bouwen. De volgende ochtend zou er een wonderbaarlijke sneeuwval hebben plaatsgevonden, die de plek markeerde waar de kerk moest worden gebouwd. Of dat allemaal waar is, … dat valt natuurlijk wel enigszins te betwijfelen!

Architectuur en ontwerp

De Santa Maria Maggiore Basiliek is een prachtig voorbeeld van vroege christelijke architectuur. De basiliek heeft een traditioneel Latijns kruisontwerp, met een lang schip, een dwarsbeuk en een apsis aan het einde. De basiliek is versierd met prachtige mozaïeken die scènes uit het Oude en Nieuwe Testament afbeelden.

De basiliek heeft ook een aantal opmerkelijke architectonische kenmerken, waaronder de prachtige 14e-eeuwse klokkentoren, de hoogste in Rome, en de prachtige 18e-eeuwse gevel ontworpen door Ferdinando Fuga.

Belangrijke gebeurtenissen

De Santa Maria Maggiore Basiliek is de locatie geweest van een aantal belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de katholieke kerk. In 649 werd hier het Lateraanse Concilie gehouden, een belangrijke kerkvergadering die de orthodoxie van de kerk bevestigde tegen de ketterse monothelitische leer.

De basiliek is ook de plaats waar het beroemde icoon van de Salus Populi Romani wordt bewaard, een afbeelding van de Maagd Maria die naar verluidt door de evangelist Lucas is geschilderd en die al eeuwenlang een belangrijke rol speelt in de devotie van de Romeinen.

Santa Maria Maggiore buitenkant

Bezoek aan de Santa Maria Maggiore Basiliek

De Santa Maria Maggiore Basiliek is een must-see voor elke bezoeker van Rome. De basiliek is elke dag open en de toegang is volledig gratis, hoewel donaties altijd welkom zijn.

Bezoekers kunnen de prachtige mozaïeken bewonderen, de rustige sfeer van de basiliek ervaren en meer te weten komen over de geschiedenis en betekenis van deze belangrijke plaats voor heel wat christenen.

Wat is er te zien?

Er zijn veel dingen te zien in de Santa Maria Maggiore Basiliek! Eén van de hoogtepunten zijn de prachtige 5e-eeuwse mozaïeken die het schip en de triomfboog versieren. Deze mozaïeken, die scènes uit het Oude en Nieuwe Testament afbeelden, zijn enkele van de oudste en mooiste in Rome.

Andere hoogtepunten zijn de prachtige 14e-eeuwse klokkentoren, de hoogste in Rome, de prachtige 18e-eeuwse gevel ontworpen door Ferdinando Fuga, en de kapel van de Heilige Kribbe, waar een relikwie van de kribbe waarin Jezus werd geboren, wordt bewaard.

Tips voor bezoekers

Vergeet niet om gepaste kleding te dragen. Dit betekent dat schouders en knieën bedekt moeten zijn. Ten tweede, hoewel de basiliek gratis te bezoeken is, zijn donaties altijd welkom en helpen ze bij het onderhoud van de basiliek.

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en betekenis van de basiliek, overweeg dan om een rondleiding te nemen. Er zijn veel rondleidingen beschikbaar, zowel privé als in groepsverband, die je een meer achtergrond over de basiliek en zijn schatten zullen geven.

De Santa Maria Maggiore Basiliek in de kunst en cultuur

De Santa Maria Maggiore Basiliek heeft een belangrijke rol gespeeld in de kunst en cultuur van Rome en Italië. Het bouwwerk staat namelijk vaak afgebeeld in schilderijen en gravures en heeft vele kunstenaars en schrijvers geïnspireerd.

De basiliek is ook een belangrijke locatie voor muziek en is de locatie van het jaarlijkse zomerfestival van de Santa Maria Maggiore, waar concerten en andere culturele evenementen worden gehouden.

In de literatuur

Santa Maria Maggiore wordt ook vaak genoemd in de literatuur, zowel in fictie als in non-fictie. Het gebouw wordt bijvoorbeeld genoemd in de roman “The Marble Faun” van Nathaniel Hawthorne, waar het wordt beschreven als een plaats van rust en reflectie in het hart van de bruisende stad Rome.

Verder wordt deze kerk ook genoemd in verschillende oude reisgidsen en historische werken over Rome, waar het wordt geprezen om zijn prachtige architectuur, zijn prachtige mozaïeken en zijn historische betekenis.

In de beeldende kunst

Santa Maria Maggiore is verder ook veelvuldig afgebeeld in de beeldende kunst. De basiliek en zijn prachtige mozaïeken zijn het onderwerp geweest van vele schilderijen en gravures, en het gebouw zelf heeft dan ook vele kunstenaars geïnspireerd met zijn schoonheid en grandeur.

Het bouwwerk is ook afgebeeld op vele postzegels en munten, waaronder een reeks postzegels uitgegeven door het Vaticaan in 2000 om het Jubeljaar te vieren, waarop de vier grote basilieken van Rome, waaronder de Santa Maria Maggiore, zijn afgebeeld.

Santa Maria Maggiore Rome

De rol van de Santa Maria Maggiore Basiliek in de katholieke kerk

De Santa Maria Maggiore Basiliek speelt een belangrijke rol in de katholieke kerk. Als een van de vier grote basilieken van Rome, is het namelijk een belangrijke plaats van pelgrimage en aanbidding.

De basiliek is ook de zetel van de titulaire kardinaal-priester van de Santa Maria Maggiore, één van de hoogste rangen in de katholieke kerk. De huidige titulaire kardinaal-priester is Stanisław Ryłko, een Poolse kardinaal die sinds 2007 in deze functie dient.

Pelgrimage

De basiliek is ook een belangrijke plaats van pelgrimage voor katholieken van over de hele wereld. Veel pelgrims komen naar de basiliek om te bidden en om de prachtige mozaïeken en andere kunstwerken te bewonderen.

De basiliek is ook een belangrijke stop op de Seven Churches Walk, een traditionele pelgrimstocht in Rome die de vier grote basilieken en drie andere belangrijke kerken omvat.

De Heilige Deur

Wist je dat dit ook een van de weinige kerken in Rome is die een Heilige Deur heeft? Dit is een speciale deur die alleen wordt geopend tijdens een Heilig Jaar of Jubeljaar! Het openen van de Heilige Deur symboliseert het aanbieden van een bijzondere weg naar verlossing tijdens datzelfde Heilige Jaar.

De Heilige Deur van de Santa Maria Maggiore Basiliek werd voor het laatst geopend in 2016, tijdens het Buitengewone Jubeljaar van Barmhartigheid dat werd uitgeroepen door paus Franciscus.

Conclusie

De Santa Maria Maggiore Basiliek is een van de meest indrukwekkende en belangrijke bezienswaardigheden in Rome. Met zijn prachtige architectuur, zijn rijke geschiedenis en zijn belangrijke rol in de katholieke kerk, is het een must-see voor elke bezoeker van de Eeuwige Stad.
Of u nu een toerist bent die de schoonheid en grandeur van Rome wilt ervaren, een pelgrim op zoek naar spirituele verrijking, of gewoon iemand die geïnteresseerd is in geschiedenis en kunst, de Santa Maria Maggiore Basiliek heeft iets te bieden voor iedereen.