Rijksmuseum Amsterdam
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Amsterdam is een van de meest bezochte hoofdsteden van Europa. Reizigers van over de hele wereld bezoeken de Nederlandse hoofdstad die gekend staat om zijn vele coffeeshops en het Red Light District, maar Amsterdam heeft meer te bieden dan dat. De vele museums die je er vindt zorgen ervoor dat de stad ook op de culturele kaart gepind staat. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een van de grootste collecties aan kunstwerken.

Geschiedenis van het Rijksmuseum

De opening van het Rijksmuseum dateert al van het jaar 1800. Toen was de verzameling aan schilderijen en historische voorwerpen nog gevestigd in het Huis ten Bosch in Den Haag. Het was pas acht jaar later dat het museum verhuisde naar de Nederlandse hoofdstad, naar het Paleis op de Dam meer bepaald. Pas in 1885 zou de volledige collectie verhuizen naar het huidige gebouw.
Het gebouw werd ontworpen door de architect Pierre Cuypers. Hij gebruikte hiervoor een historische stijl met een mengeling van gotiek en renaissance. Toch waren de merendeel van de Amsterdammers hiermee niet tevreden omdat het gebouw te weinig ‘Nederlands’ was. De collectie van het museum groeide alsmaar waardoor er doorheen de jaren heel wat renovaties moesten worden verricht. Het gebouw zelf werd altijd maar moderner terwijl aan de binnenkant de elementen van Cuypers behouden bleven. Het Rijksmuseum zelf noemt dit graag ‘Verder met Cuypers’.

Rijksmuseum Amsterdam tickets

De belangrijkste werken die je er zal aantreffen

Ondertussen is de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam al stevig uitgebreid. De schilderijen van 17e eeuwse Nederlandse grootmeesters zoals Rembrandt, Vermeer en Hals zijn de pronkstukken aanwezig, maar je vindt er een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Toch zijn er enkele werken die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek.

Het Melkmeisje, Vermeer

Het bekendste werk van Vermeer is dan weer het Melkmeisje. Hier zien we een dienstmeisje dat melk inschenkt. Wat het kunstwerk zo uniek maakt is dat Vermeer er als geen ander in slaagde om een vloeistoffen tot leven te laten komen met kleuren. Zo oogt het hele werk erg statisch, behalve de melkstraal.

Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster, van der Helst

De afkondiging van de Vrede van Munster maakte een einde aan de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlanden en Spanje. Het werk, geschilderd door de Nederlandse kunstschilder van der Helst, beeldt de compagnie van kapitein Cornelis Jan Witsen af, die het einde van de oorlog viert.

De Nachtwacht, Rembrandt

De Nachtwacht is wellicht het meest bekende en grootste schilderij van de kunstenaar Rembrandt. Het schilderij werd gemaakt in opdracht van een schutterscompagnie en staat gekend als het eerst groepsportret dat op zo’n levendige wijze werd geschilderd. Op het schilderij zien we bewakers hun positie innemen terwijl de kapitein het commando geeft om te marcheren. De mascotte van de schutters is een meisje met een gouden jurk, die naar verluidt het uiterlijk van zijn overleden echtgenote zou hebben gekregen.

Nachtwacht Rembrandt Rijksmuseum Amsterdam

 

De bedreigde zwaan, Asselijn

Het schilderij toont een zwaan die bezig is haar nest te verdedigen tegen een hond. Het kunstwerk werd aangekocht in 1800 en staat gekend als de eerste aankoop van het Rijksmuseum.

Kindermoord te Bethlehem, van Haarlem

Dit schilderij beeldt het moment op waarop koning Herodes alle kinderen in Bethlehem liet doden omdat er een nieuwe koning der Joden was geboren. Van Haarlem was een van de Nederlandse grootmeesters en een belangrijke voorloper van Frans Hals. Hoewel hij eerder portretten schilderde van groepen en individuen, maakte hij ook heel wat historiestukken waaronder dit bekende werk.

Zelfportret, Van Gogh

Niet alleen de kunstwerken van Van Gogh zijn het bekijken waard, maar het trieste verloop van zijn leven zijn een verhaal op zich. Van Gogh had afwisselende buien van waanzin waarbij vooral het moment waarop hij zijn eigen oor afsneed gekend was. Zijn zelfportret is dan weer een perfect voorbeeld van impressionisme.

Zelfportret Vincent van Gogh

 

Speciale evenementen

Het Rijksmuseum in Amsterdam organiseert soms speciale evenementen. Zo wordt er eind oktober altijd de Nacht van de Geschiedenis gevierd, een feestelijke afsluiter voor de Maand van de Geschiedenis. Op deze dag worden er speciale tours, voorstellingen en lezingen gehouden.
Vanaf oktober 2017 biedt het Rijksmuseum ook iedere maand een zondagmiddagconcert aan in het museum. Dit wordt uitgevoerd door studenten van het Conservatorium en alle opvoeringen zijn gebaseerd op een kunstwerk uit het museum.
Als de vele kunstwerken je geïnspireerd hebben om zelf aan de slag te gaan, kun je je inschrijven voor een van de vele workshops die het Rijksmuseum Amsterdam aanbiedt. Zo kun je onder andere een workshop modeltekenen volgen.
Daarnaast zijn er geregeld ook speciale tentoonstellingen en lezingen in het museum. Voor een geüpdate aanbod check je beter even de officiële website.

Rijksmuseum Amsterdam bezoeken

Praktische informatie

Het Rijksmuseum is dagelijks open van 9 tot 17u. Ook op de kerstdagen en nieuwjaarsdag. Een ticket voor het Rijksmuseum Skip the Line kost je 17,50 euro. Jongeren tot 18 jaar kunnen gratis binnen. De Rijksmuseumtuin, Rijksshop en Café zijn zonder entreeticket te bezoeken van 9 tot 18 uur.
Het museum is gelegen op Museumstraat 1 in Amsterdam. Parkeren is in de nabije omgeving beperkt mogelijk. Enkel op de ondergrondse parking onder het Museumplein kun je plaatsen vinden. Wie met het openbaar vervoer komt, kan vanaf het Centraal Station tram 2 en 5 nemen.

Amsterdam Rijksmuseum

Een bezoek aan het Rijksmuseum kun je combineren met…

Wie zijn bezoek aan het Rijksmuseum wil combineren met een andere toeristische attractie in Amsterdam kan tickets kopen aan een voordeeltarief.

Rondvaart, Rijksmuseum en Van Goghmuseum

Met een boottocht op de Amsterdamse grachten en een bezoek aan twee van de meeste bezochte musea heb je Amsterdam pas echt gezien.
Prijs: vanaf 51,50 euro

Cruise, Rijksmuseum en Heineken Experience

Deze combinatie biedt je drie van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Amsterdam aan een voordeeltarief. Ontdek Amsterdam vanaf de grachten en bewonder de collectie aan kunstwerken van Nederlands’ grootste schilders. De Heineken Experience biedt je dan weer een interactieve rondleiding in deze brouwerij.
Prijs: vanaf 48 euro

Rijksmuseum Amsterdam VIP

Wil je je echt gaan verdiepen in de Nederlandse kunstgeschiedenis? Ga dan op stap met een kunsthistoricus langs de vele werken in het Rijksmuseum. Een tour neemt drie uur in beslag.
Prijs: vanaf 250 euro per groep

Amsterdam Rijksmuseum